David Lama: Járd a saját utadat Hír

David Lama: Járd a saját utadat Hír

Pintér László
Pintér László
2016/04/20
Exkluzív villáminterjú a világ egyik legjobb extrém alpesi mászójával
Hirdetés

David Lama egészen kivételes mászótehetség. 1990. augusztus 4-én született, édesanyja innsbrucki, édesapja nepáli serpa. Még csak ötéves volt, amikor egy mászótáborban felfigyelt rá Peter Habeler (aki 1978-ban Reinhold Messnerrel először mászta meg az Everestet oxigén nélkül). Nagyon fiatalon, már hétévesen bekerült a versenymászás világába. Tízéves korában már 8a nehézségű utat mászott. Junior Európa- és világbajnok lett, majd tizenöt évesen korengedménnyel indulhatott a felnőttek között. Első szezonjában megnyerte a boulder és az elölmászó világkupát is, amire korábban senki sem volt képes, mindezt ráadásul minden idők legfiatalabb mászójaként érte el.

David Lama a Cerro Torrén Forrás: Red Bull Content Pool
David Lama a Cerro Torrén
Kép forrása: Red Bull Content Pool

Van még fotó, katt a képre!

Figyelme hamar az alpinizmus felé terelődött. 18 évesen már Patagóniában mászott, ahol 2012-ben eddigi legnagyobb sikerét érte el: Peter Ortnerrel elsőként mászták át szabadon a Kompresszor-utat a Cerro Torrén.

David nem a gyorsaságban látja a teljesítményt, hanem sokkal inkább az alpesi stílusban végrehajtott, nehéz, új utak megmászásában. Azt vallja, hogy a hegymászó útját nem a trendeknek kell meghatározniuk, hanem saját belső hangjukra kell hallgatniuk. Az ő szavaival élve:

„A stopperóra nem tartozik a hegymászó felszerelések közé”.

David tavaly Conrad Ankerrel egy eddig érintetlen, nagyon nehéz, technikás hatezrest, a Lunag Ri-t próbálta alpesi stílusban megmászni. Közel jártak a sikerhez, de a mászás során egy taktikai hibát követtek el, ezért a csúcs alatt vissza kellett fordulniuk. A mászásról egyórás dokumentumfilm készült (szeptemberben várható a premier), melynek rövid előzetesét a müncheni ISPO-n, a Mammut standján mutatták be. Itt sikerült néhány kérdés erejéig lecsapnunk a szerény és közvetlen Davidra.

David Lama interjú közben. Szerény, közvetlen. Forrás: Mozgásvilág/Kakuk András
David Lama interjú közben. Szerény, közvetlen.
Kép forrása: Mozgásvilág/Kakuk András

Van még fotó, katt a képre!

Mozgásvilág: Honnan jött az ötlet, hogy megmászd a Kompresszor-utat, és mennyi ideig tervezted?

David Lama: Az ötlet, hogy szabadon megmásszam a Kompresszort, 2008 óta folyamatosan ott motoszkált a fejemben. Néhány barátommal a chilei Cochamó-völgyben voltunk. Egy ottani régi mászó magazinban lapozgatva láttam meg egy fotót a Cerro Torre headwalljáról. Az ötlet ekkor született. 2009 decemberében odautaztam, akkor próbálkoztam először a Torréval. Utána még két évig próbálkoztam, míg végre 2012-ben sikerült.

Vannak még olyan utak Patagóniában, amik izgatják a fantáziádat?

Igen, Patagónia számomra nem csak a Cerro Torréből áll. 2009 óta már hétszer jártam ott, ami azt jelenti, hogy legalább évente egyszer. Sok úttal próbálkoztam, volt köztük néhány sikeres mászás is.  Patagóniában rengeteg másznivaló van, de a Cerro Torréhez hasonló projekt egyelőre nincs tervben.

Te még nagyon fiatal vagy, de ennek ellenére láttad esetleg a Kegyetlen hegycsúcs című filmet, Stefan Glowacz főszereplésével? Ha igen, mit gondolsz róla?

Igen, láttam, de részleteiben már nem emlékszem, úgyhogy nem nagyon tudok vele kapcsolatban véleményt mondani.

Hogyan edzel és mennyit?

Egészen különböző, hogy mikor mennyit edzem. Néha sokat, néha egészen keveset. Az edzésben szerintem nagyon fontos a változatosság, mind a mennyiség, mind pedig a gyakorlatok száma szempontjából. Minél sokszínűbb az edzés, annál jobb. Ami konkrétan a mászást illeti, abban olyan alapokkal rendelkezem, amik miatt nincs szükségem túl sok specifikus mászóedzésre. Inkább a fizikai kitartás fejlesztésére koncentrálok.

Mi a véleményed arról, hogy a falmászás bekerülhet az olimpiára?

Hallottam róla. Mivel már nem követem rendszeresen a versenymászást, nem alakult ki markáns álláspontom ezzel kapcsolatban. Attól tartok azonban, hogy ha a mászás olimpiai sport lesz, az olyan változásokat fog okozni, hogy nem lesz már többé az a sport, mint amit én megismertem. Hogy ez jó vagy rossz, abban nem foglalnék állást. Az, hogy a várható változások nem egyeznek az én elvárásaimmal, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszak lennének.  

Mik a következő terveid?

Április-májusban Nepálba utazok, ahol egy 7500 méteres csúcson szeretnénk egy új utat mászni. Ősszel pedig Conrad Ankerrel ismét Nepálba megyünk, hogy elsőként megmásszuk a Lunag Ri-t, ami tavaly nem sikerült.

David időközben megérkezett Nepálba, ahol Alex Blümel és Hansjörg Auer társaságában a 7555 méter magas Annapurna III 2300 méter magas délkeleti gerincére szeretnének új utat mászni. Eddig hat korábbi expedíció vallott itt kudarcot a ’80-as évek óta. Ők hárman komoly triót alkotnak. Auer és Blümel tavaly októberben elsőként jutott fel a Nilgiri South 6839 méteres csúcsára a déli falon keresztül, de összességében is ez volt a csúcs második megmászása. Sikerüket beárnyékolta harmadik csúcsmászó társuk, Gerhard Fiegl halála, aki ereszkedés közben lezuhant.

 

Hirdetés