Bezárt az Everest Hír

outdoor-online.hu
2008/03/12
A Kínai Hegymászó Szövetség – vélhetően az olimpiai lánggal kapcsolatos tevékenységeinek biztosítása miatt – valamennyi külföldi hegymászó expedíciót kitiltotta az Everest vidékéről a 2008-as tavaszi mászó-szezon idejére.
Hirdetés

Klein Dávidék biztosan nem indulnak pénteken   Még el sem indult a Magyar Everest Expedíció 2008 útja, és már itt az első baj. A mászók készen állnak, újra megpróbálta volna, de a kínaiak közbeszóltak.   Dávidéktól kaptuk az alábbi hírt:

A ma délelőtti órákban ért el minket a hír: a Kínai Hegymászó Szövetség – korábbi határozott ígéretei ellenére, vélhetően az olimpiai lánggal kapcsolatos tevékenységeinek biztosítása miatt – valamennyi külföldi hegymászó expedíciót kitiltotta az Everest vidékéről a 2008-as tavaszi mászó-szezon idejére.

A hírt megdöbbenve vettük tudomásul, mivel a korábbi egyeztetések során (utoljára két hete) a Kínai Hegymászó Szövetség a Nemzetközi Hegymászó Klubok Szövetsége (UIAA) képviselőinek, valamint nepáli és más külföldi ügynökségeknek határozottan megígérte, semmilyen formában nem korlátozza a külföldi hegymászó expedíciók tevékenységeit, sőt, fellép, hogy a korábban tapasztalt problémákat – szemét kérdés, lopások stb. – orvosolja.

A Kínai Hegymászó Szövetség – véleményünk szerint etikátlan – döntése természetesen rendkívül nehéz helyzetbe hoz minket, most, hogy 2008-as Magyar Everest Expedíciónk két nap múlva venné kezdetét. Biztos következménye a kínai döntésnek, hogy indulásunkat egy későbbi időpontra halasztjuk, hogy legyen időnk információkat gyűjteni és mérlegelni a lehetőségeinket. A lehetséges megoldások kidolgozását megkezdtük, amint megtudunk valami biztosat, tájékoztatjuk az érdeklődő nagyközönséget.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a bíztatást és támogatást szponzorainknak, akik máris biztosítottak minket, hogy ha arra kerülne sor, egy kényszerű tervmódosítás esetén is kiállnak mellettünk, valamint mindazoknak, akik ebben a nehéz helyzetben bíztatnak, bátorítanak minket! 
Hirdetés