Menü

2007.05.07.     Hozzászólás 0

outdoorsport.hu

Az AHICO Everest csúcsközelben

Az AHICO Everest Expedíció csapata április 22-én érte el a 7000 méter magasan fekvő Északi-nyerget, az 1-es tábor helyszínét. Ezzel az expedíció megvalósította első célkitűzését.
Ezután Várkonyi László és Klein Dávid tovább építették a táborláncot - április 29-én hajnalban indultak el a 2-es táborba. Itt, 7800 méteren másfél órát töltöttek, deponálták a sátrukat, majd visszatértek az előretolt alaptáborba.

Pártai Lucia időjárás-előrejelzése alapján április 30-án úgy döntöttek: visszavonulnak az alaptábor alatti Hotel Californiába, és terveik szerint május 5-én térnek majd vissza az 1-es, 6-án a 2-es táborba, és a tervek szerint 7-én építik majd ki a 3-as tábort 8300 méter magasan.

Seregi Tamás, az expedíció magashegyi kalandora végrehajtotta a saját maga számára kitűzött tervet: 7000 méterig elkísérte a hegymászókat.

Seregi már haza is érkezett Budapestre

Az amatőr Seregi Tamásnak a 7000-méteres táborba való feljutás jelentette a túra igazi fénypontját.
- Nagyon durva napunk volt - meséli az expedíció honlapján élménybeszámolójában Tamás arról a napról, amikor az Északi-nyeregre indultak.
- Hajnali 3-kor keltünk, 15 órán át folyamatosan mozogtunk, végül zombiként tértem vissza az alaptáborba - mondja.
 - Nagyon ritkán történik olyan az emberrel, hogy hajnali 4- kor megáll egy 600 méter magas, 1 km széles jégfal előtt, és meg akarja mászni. Hihetetlenül masszívan bele kellett állni a dologba.
Én az első 10 perc után azt gondoltam, nem fog menni, vissza kell fordulnom (...) Valahogy mégis sikerült felvergődni az Északi-nyeregbe, de teljesen kiütött a dolog (...) Ott feküdtem a havon, félig kómásan. És amikor először kinyitottam a szemem, azt láttam, hogy Dávid és László hólapátokkal őrült hótömegeket pakol ide-oda. A sátrak helyét építették ki. Fantasztikus, hogy ezek a hegymászók mit tudnak - mesélte Seregi Tamás.

Csúcsdöntők lehetnek


A magyar mászók oxigénpalack nélkül akarják megmászni a hegyet - ezt még magyar hegymászó sohanem teljesítette. (Eddig körübelül 150 ember járt oxigénpalack nélkül a Mount Everest csúcsán.)

És még egy adat: ebben az évben még senki sem volt a 8850 méteres csúcson.

Ha minden a terveik szerint történik, akkor a két mászó két héten belül megkezdheti a csúcstámadást.