Menü

2007.11.29.     Hozzászólás 0

Általános iskolásoknak tartott előadást Erőss Zsolt

A Mozgásvilág.hu szervezésében általános iskolás diákoknak és testnevelő tanáraiknak tartott interaktív beszámolót Erőss Zsolt hegymászó. A gyerekek közvetlen közelről is megvizsgálhatták a Mount Everest-et megjárt hegymászó felszereléseket.


Nem kis feladat manapság elvonni a gyermekek figyelmét a televízióról és a számítógépről, s különösen nehéz az aktív szabadidős tevékenységek, a sport iránti szeretet és kíváncsiság felkeltése. Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Olyan felnőttekre van szükség, akik mindannyian hisznek az egészséges életmódban és ezért tenni is hajlandóak.

A Mozgásvilág.hu a testnevelő tanárok közvetítésével szeretné felkelteni a gyerekek aktív kikapcsolódás iránti vágyát, ezért Erőss Zsolt hegymászó segítségével interaktív beszámolót szervezett általános iskolás diákok számára.

 

Az előadás első részében Erőss Zsolt fotók és videók segítségével mutatta be, hogyan is került a magas hegyek közelébe, miként érintette meg a hegymászás, mint sport. Mesélt a kezdetekről, az erdélyi síelések és a hegymászás kapcsolatáról, de részletesen beszámolt a Mount Everest meghódításának eseményeiről is.

 

  

A gyerekeknek ezután lehetőségük nyílt személyesen is kérdezni Erőss Zsolttól, s miután elszállt a kezdeti szégyenlősség, gyerekszájhoz méltó meglepő kérdések is felmerültek.

A hegymászás időbeli és távbeli hosszán kívül érdeklődtek az 5000 méter feletti hegyekben tapasztalható időjárásról, az útvonalak nehézségéről is. Az előadás sikerét bizonyítja, hogy olyan kérdések is felmerültek, mint: Hogyan függ össze a síelés a hegymászással? Mivel rögzítik a sátrakat, hogy ne repüljenek el? Otthagyják-e a sátrakat egy túra után? Milyen öltözéket viselnek? Hogyan pihennek meredek sziklafalakon? vagy, hogy Mivel táplálkoznak?

Komolyabb témák iránt is érdeklődtek, mint például Mennyire megterhelő lelkileg egy többszáz méter mély gleccser-hasadék felett, aluminimum-létrából eszkábált alkalmi hídon átkelni?  vagy hogy Mi történik az útközben elhunyt hegymászók földi maradványaival, szoktak-e találkozni azokkal útközben?

 

Nem maradtak el azok a kérdések sem, amelyek valószínűleg minden gyermek fejében megfogalmazódtak: Hogyan fürdenek és hogyan végzik el a szükségüket a havas hegyi környezetben?

Mint a legtöbb sport, a hegymászás szeretete sem alakulna ki bolondozás, szórakozás nélkül. Ezt Erőss Zsolt fényképein többek között, egy hátulról lefotózott, meztelen síelő példázta. S mivel a gyerekek - szerencsére - őszinték, így ez a kérdés is elhangzott: Miért kell meztelenül síelni?

 

A kérdések után a gyerekek közelről megismerhették, megfoghatták és ki is próbálhatták azokat az eszközöket, melyeket az 5000 méter feletti magaslatokban használnak a hegymászók. Felpróbálhatták a hegymászó-kabátot, fejükre húzhatták a  sisakot, kezükbe vehették a csákányt és megnézhették milyen sátorban, milyen hálózsákban alszanak a hegyekben. A kiállított tárgyak között volt még túrabakancs, a cipőre rögzíthető szöges talp (hágóvas), a főzéshez használatos benzines-palack, zacskós étel és hegymászócipő is.

 

 

Nem maradhatott el a közös fotózkodás és az autogramosztás sem, amiből a családnak, barátoknak is kértek a gyerekek, majd a másfél órás előadást pogácsázással és üdítőzéssel egybekötött rövid fogadás zárta.

 

A jó hangulatú előadás bebizonyította, hogy igenis van értelme a szabadidős sportok és az aktív kikapcsolódás népszerűsítésének, a jelenlévő diákok és tanáraik is sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak. Ki tudja, talán a jelenlévők közül lesz valaki, aki néhány év múlva Erőss Zsolt nyomdokaiba lép.

 

Az esemény helyszínéül a Vista Rendezvényközpont szolgált, ahol első megkeresésünkre szívesen nyújtottak segítséget. A gyerekek szomjának oltásában a Veritas segített.

  

Mozgásvilág.hu