Menü

2016.05.27.     Hozzászólás 1

Mob.hu

A csúcson mindig van hely

Különleges üzenet az olimpiai csapat számára a világ tetejéről


Dr. Neszmélyi Emil, ügyvéd, a Magyar Olimpiai Bizottság Etikai és Jogi Bizottságának tagja, a Sportjus főtitkára, 2016. május 20-án, magyar idő szerint hajnal négy órakor ért fel a Mount Everest csúcsára, egyúttal onnan kívánt sok sikert a riói olimpiára készülő magyar csapatnak.

  

 

Exkluzív riport a világ legmagasabb pontjáról

Az amúgy is embert próbáló teljesítmény értékét jelentősen emeli, hogy mindezt a nemzetközi hegymászó szakma által is nehezebbnek és technikásabbnak tartott északi – tibeti – útvonalon érte el, amely eddig más magyar állampolgárnak nem sikerült.

Ennél fogva Magyarország is bekerült azon kivételes nemzetek közé, amelynek legalább egy sikeres mászója az északi útvonalon jutott el a világ legmagasabb pontjára. Ráadásul a negyvenéves dr. Neszmélyi asztmás tüneteit leküzdve - amelyek 6500 méter felett visszatérően jelentkeztek - érte el ezt a sikert. A jelenlegi expedíciójára a londoni olimpiát követően éveken át szisztematikusan készült.

Összességében ő a negyedik magyar állampolgár, aki önerőből elérte a világ legmagasabb pontját, a további három eredményes magyar mászónak korábban ez a déli - nepáli - útvonalon sikerült. Dr. Neszmélyi sikeres expedícióját néhai nagyapja emlékének ajánlotta. Egyúttal reményét fejezi ki, hogy különleges üzenete biztatóan hat az olimpiai csapat minden tagjára.

"A csúcstámadásra 5200, 6400, 7000 méteres tábori akklimatizációs mászásokkal és pihenőidővel, valamint roppant megterhelő 7200 méteres oxigénpalack nélküli mászással készültem, de alkalmaztam mentáltréning technikákat is - nyilatkozta a mob.hu-nak dr. Neszmélyi Emil. - Mindemellett sok-sok nap pihenéssel és regenerálódással telt az alaptáborban. Ki kellett pihennem az alacsony légnyomás, alacsony oxigénszint és nagy hideg okozta részterheléseket. De igazán a felkészülés évekkel korábban megkezdődött fizikai, mentális és ismeretanyag-szerzési síkon. Számítanom kellett asztmás tüneteim fellépésére, ezért a szokásosnál alaposabb kellett legyek e téren."

 

A visszatérés veszélyesebb volt, mint maga a csúcstámadás, ráadásul palackhibák is hátráltatták

"Nem volt holtpont, de ha úgy tekintem, a teljes csúcstámadás egy holtpont volt. Nem tudhattuk, hogy fellép-e technikai hiba a palackok kapcsán. A töltésük és gyártásuk vonatkozásában kétséges, hogy milyen minőségbiztosítási szabványt követtek a beszállítók. Ezzel a fejem felett kellett teljesítenem a célomat, sajnos több palackhiba is fellépett. A visszatérést még a feljutásnál is veszélyesebbnek éreztem a kimerültség okán. De sikerült!" - tette hozzá a magyar hegymászó.

 

 

Hajrá Magyarok, mindent bele! Veletek az ország! Ha nekem sikerült, nektek is sikerülni fog!

– üzente a Rióba készülő magyar olimpikonoknak a világ tetejéről Neszmélyi Emil.

Olvass többet a témáról: Neszmélyi Emil

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


  • Soma.b 2016.06.07.   08:16

    Soma.b

    Kedves Mozgásvilág.hu! Nem akarom Neszmélyi Emil teljesítményét lebecsülni, hisz egy hétezres csúcs megmászása sem kis teljesítmény, de azért nem összehasonlítható egy palack nélküli 8500m feletti mászással. A cikk pár tekintetben pontatlan és bántó lehet a korábbi magyar Everest-et mászó hegymászóknak és a véleményem nem Neszmélyi Emil személye és teljesítménye ellen, hanem a cikk pontatlan és néha kicsit túlzó állításaival szemben szól. Az oxigénpalackos mászást a UIAA nem fogadja el már jó ideje mint jegyzett megmászás. A palackos mászás hivatalos hegymászó körökben nem elismert, csak a kalandtúrás vagy nagy, nyilvános média körökben elfogadott. Nem véletlenül nem sikerültek a korábbi magyar expedícióknak az Everest megmászás, mivel ők oxigén palack nélkül szerették volna megmászni az Everestet. Jelenleg is egyetlen magyar van aki tartja az oxigénpalack nélküli mászás magyar rekordját ő Várkonyi László (R.I.P) . Ő a déli csúcsig jutott palack nélkül. (kb.:8600m). Sajnos Ő az északi útvonalon szenvedett halálos balesetet, ahol szintén palack nélkül tett volna kísérletet, ami nem összehasonlítható a palackos mászással. A nemzetközi hegymászó körök az északi útvonal palack nélküli megmászást tartják nehezebbnek mint a déli útvonal palack nélküli mászását. Az önerőből szó jelentése is egy kicsit érthetetlen számomra. Önerőből: Ő is részt vett a táborlánc kiépítésében, a felszerelés felszállításába a felső táborokba? Volt Sherpa segítője aki vitte előtte vagy aki segített felszállítani a tartalék palackokat a felső táborokba és a csúcsmászás alatt?. Nem kellett Sherpa segítő aki "felrángatta" a csúcsra, hanem saját lábán ment fel? Ez az alap, hogy saját lábunkon mászunk hegyet és nem húz fel más. Maga szervezte le az egész expedíciót és futott támogatók százai után? Vagy a MOB adta a támogatás nagy részét? Ettől ez még nem önerőből történő mászás. Elnézést de ezeket fontosnak tartottam a pontosítások miatt! üdv: Soma.b

    válasz erre...