Menü

2007.05.07.     Hozzászólás 0

7300 méteren a magyar amatőr hegymászó!

Jelinkó Attila Mount Everest expedíciója 2007. március 29-én vette kezdetét
Budapesten. Átszelve az ázsiai kontinenst Katmanduba, majd onnan egy 65
kilométeres túra eredményeként a Mount Everest nepáli Alaptáborába érkezett meg április 13-án a magyar hegymászó. Attila terveiben két akklimatizációs mászás szerepel(t), az első során 6750 méterig, a Lhotse fal aljáig emelkedett.
Jelenleg második akklimatizációs körén készíti fel szervezetét a csúcshódításra, melynek legmagasabb pontját, a 7300 méteren lévő Everest Hármas Tábort ma érte el. "A harmadik alkalommal, nos, akkor már a csúcsért indulok!" nyilatkozta Attila.

Második akklimatizációs mászását május 3-án kezdte meg a magyar hegymászó. Első nap az Első Táborig, majd május 4-én a Második Táborig (Előretolt Alaptábor) emelkedett. Itt egy pihenőnapot beiktatva alkalmazkodott a magassághoz, majd május 6-án hajnali indulással kora délelőtt elérte a Harmadik Tábort, 7300 méteren.

Attila útja a Kettes Tábortól felfelé a Lhotce-falon vezetett keresztül, melyről igazán szép kilátás nyílik a környező vidékre. "Fel voltam készülve néhány igazán nehéz szakaszra a mai mászás során, de ennyire lenyűgöző látványra korántsem számítottam." jegyezte meg a veszprémi származású hegymászó. Attila örömmel számolt be a mai napról, sikerrel vette az akadályokat és biztonságosan, jó egészségnek örvendve érkezett meg a 3. Táborba, ahol egy éjszakát tölt el akklimatizáció céljából.

A holnapi nap során visszaereszkedik a Második Táborba, majd itt még egy éjszakát eltölt, ezután tér vissza mászótársaival az Everest Alaptáborba. Innentől kezdve az Alaptáborban várakoznak majd a hegymászók a megfelelő időjárásra, a tervek szerint a csúcshódítást május második felében kísérlik meg.