Ultra Trail Hungary Hír

Ultra Trail Hungary Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/04/08
Exkluzív interjú Csanyával 
Hirdetés

A mindenkori hazai Terepultra nem hivatalos jogutódjaként, a szokásos időpontban, május 23-24-én elkezdődik a magyar ultra terepfutás majdan legendás versenye, az Ultra-Trail Hungary. 111 vagy 52 km-en, de mindenki megmérettetheti magát.

A szintből nem engedtek: a királyetapon 4100 méter, a kistesóján 1600. Mindenkinek, aki utál kimaradni az év bulijából, és ezért hajlandó lemondani a futócipője élettartamának harmadáról. Indulás a szépséges és erdőközeli Szentendréről, luxusfrissítés és szupererős mezőny. Itt és most kezdi pályafutását az Ultra-Trail Hungary!

 

ultratrail.jpg
ultratrail.jpg

 

A főszervezővel, Csanyával beszélgettünk.

Miért a Pilisben jelölted ki a pályát?

Ennek több oka van. A legfontosabb a rajt helyszín. Mindig ez az első egy verseny szervezésénél: megfelelő rajthelyszínt kell találni. Miért éppen Szentendre? Szempont volt, hogy közel van a fővároshoz, van látnivaló - így a kisérők sem untakoznak -, van elegendő szállás. Mivel Szentendre a rajt, így a terep a Pilis.

A pálya és a helyszín a jövőben állandó marad vagy várható, hogy máshol kerül megrendezésre?
Nem tervezek változást benne.

Milyen a pálya jelenlegi állapota? A téli károk eltakarítása teljes mértékben megtörtént?

A pálya 98%-ban szabadon járható. Dobogókő környékén vannak még szakaszok, pl a Thirring-körút ami járhatatlan. Az erdészet megígérte, hogy az egész szakasz a versenyre járható lesz. Abban az esetben ha mégsem sikerül nekik, akkor a körút kimarad a pályából és máshol valószínűleg hozzáadjuk azt a 2 kilométert. 

Várható-e, hogy a nevezési limit - igény esetén - változik?

Nem. Erre a limitre van engedélyünk, nem fog változni.

 

111.jpg
111.jpg

 

Kik lesznek a "nagyágyúk" az Ultra Trail Hungary-n?

A nemzetközi mezőnyből Oscar Jimmy (Lemkowyna Ultra Trail győztes) és Ernesto Ciravegna a kiemelkedő nevek. Hazai versenyzők közül Simonyi Balázst, Paál Emőkét érdemes megemlíteni.

Várhatóan milyen idővel nyerik a versenyt?

Ez ugye nagyban függ az időjárástól, de kb 11-12 óra lesz a győztes idő.

TOP3-ra van tipped?

Nincs.

Az eddig nevezettek közül ki a legidősebb-legfiatalabb induló?

A legidősebb egy Lengyel hölgy: Anna Wardzala 1954
A legfiatalabb Nikolics Zorán 1996

El tudod képzelni, hogy a jövőben ez a verseny vagy bármelyik másik úgy kinövi magát, hogy a nemzetközi top versenyzőket is láthatjuk versenyezni?

Simán. Ez a verseny méltó lesz rá.

Frissítőpontokon mivel készültök?

Semmi extra, csak a szokásos. Víz, kóla, izó, sós és édes kekszek, mazsola, aszalt szilva, alma, banán, gumicukor, sajt, sonka, oliva, uborka, csoki.

 

52.jpg
52.jpg

 

Mennyire lesz látványos a verseny? Az UTH versenyközpontban kivetítőn vagy más módon és helyszínen lehet-e követni?

Online lehet majd követni ki merre jár és lesznek pontok, ahol web kamera lesz. A közvetítés úgy történik, hogy minden versenyző egy óraszerű kütyüt hord magán amit az ellenőrző pontokon le kell "csippantani"  egy dobozban. Ebben a dobozban van egy SIM kártya amin keresztül a rendszer kommunikál. Így tudjuk nyomon követni, hogy a versenyzők mikor haladtak át az egyes állomásokon. 

Lehet-e még nevezni?
van még hely mindkét versenyszámra. 

Egy ilyen hosszú verseny, mint az UTH megszervezése, nyomvonalának biztosítása nem lehet egyszerű feladat. Hányan segítik a munkádat?

Rengetegen. A teljes stáb 100 fő fellett szokott lenni. Ők leginkább önkéntesek. A frissítő állomásokon minimum 4 fő lesz jelen, az utolsó kettőt - ahol a két pálya már egy nyomvonalon halad- 6-8 emberrel üzemeltetjük. A pálya kijelöléséért 8-10 ember felel, és megint csak 8-10 kolléga segít a rajt- illetve célterületen. 

Mi a legnehezebb feladat a szervezés kapcsán?

Egyértelműen a Hivatalokkal való egyeztetés. Évről évre el kell magyarázni mi, miért, hogyan és mikor fog történni olyan embereknek akik sosem járnak ki az erdőbe...Az engedélyek beszerzése kb. 1 év, ezért aztán minden verseny után be is adom a kérvényt a következőre. A legőrjítőbb az, hogy 90 napos határidejük van a feldolgozásra és minden esetben a 89. napon kapok egy levelet hiánypótlásra. Azt beadom akkor megint kezdődik a 90 nap és megint a 89. napon kapok valamit. És ez így megy...Ezért aztán most már inkább személyesen viszem be az összes papírt ahol az ügyintézővel szépen átmegyünk pontról-pontra a beadványon. Igazából segítőkészek, csak iszonyúan leterheltek. Mindent papíron kell beadni. Külön le kellett írnom, hogy mekkorák lesznek a sátrak, mennyi és milyen poharat, tálat stb..használunk. Ezt akkor is újra meg újra be kell adni, ha az esemény már többször megrendezésre került és nem változik semmi. Amíg át nem állnak elektronikus rendszerre nem is várok változást etéren. 

Ha megjött a kedved a nevezéshez tedd meg a verseny hivatalos oldalán. KLIKK

finisherpolo.jpg
finisherpolo.jpg

Hirdetés