Új fogalom: technikai dopping Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/01/16
Nem indulhat el a Pekingi Olimpián Oscar Pistorius , aki műlábakkal indult volna az épek mezőnyében. Az IAAF szerint a művégtagok túlzött előnyt jelentenek az ép sportolókkal szemben.
Hirdetés

A sportág nemzetközi szövetsége úgy döntött, nem indulhat a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző dél-afrikai 400-as futó - aki a parasportolók között 100 (10,91), 200(21,58) és 400 m-en (46,34) is világcsúcstartó.

A döntést a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézet ében végzett, mindenre kiterjedő tesztsorozat eredményeinek ismeretében született. A vizsgálatok kimutatták, hogy az atléta által használt protézisekkel egy adott sebesség huszonöt százalékkal kisebb erőkifejtéssel tartható fenn , mint az ép versenyzők esetében.

Ráadásul a térd alatt rögzített műlábak majdnem háromszor több erőt kapnak vissza a talajtól egy emberi lábhoz képest, továbbá a futás során a protézissel mindössze 9,3 százalék az átlagos energiaveszteség , míg az épeknél ez az arány 41,4 százalék .

A mérések ismeretében már-már " gép és ember közötti versengés "-ről beszélhetünk. Kétség kívül elismerésre méltó minden testi fogyatékkal élő kitartása és küzdelme a sport világában, de - a sport tisztaságát megőrizendő - szükséges az ehhez hasonló korlátozások meghozatala.

 

 
Hirdetés