Triatlon, mint szabadidősport Hír

Klausz Andrea - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/03/03
1990 környékén még óriási legenda övezte a triatlont. Így gondoltam én is vasember leszek, mert az olyan trendi. (Kuttor Csaba, Olimpikon triatlonista)
Hirdetés
 
Hobbiként lehet-e űzni? Kinek ajánlanád ezt a sportot? Nem, hogy lehet, hosszútávon csak úgy érdemes!   Mindenkinek. De most komolyan!    
Pár szóban beszélj a triatlonról! A nyári olimpiai sportok közül talán a legfiatalabb sportág. Az extrém és összetett sportok iránti igény hozta létre. A klasszikus táv (3,8-180-42) mellett ma már számtalan variációja létezik a távoknak. Az Olimpiára is a negyed távot, azaz 1,5-40-10-es formációt vették fel, de mellette vannak csapatversenyek, váltók (ezzel is Olimpiára pályázik a triatlon). Kialakultak az évek során a triatlon kistestvérei, a duatlon, aquathlon, a quadriatlon. Ezekből vagy hiányzik egy-egy szám, vagy éppenséggel több van benne.
 
undefined Kép forrása: undefined
 
Miért választottad ezt a sportot? Kutyaütő úszóként két sportág közül kellett választanom, ahol az úszótudásomat kamatoztathattam. Öttusa vagy triatlon. 1990 környékén még óriási legenda övezte a triatlont. No meg, a szintén miskolci születésű Kropkó Péter is! Így gondoltam én is vasember leszek, mert az olyan trendi.
 
Mióta űzöd? Volt némi átfedés, azaz egyszerre voltam úszó és már triatlonos, de 1991-től már triatlonosnak vallom magam. Nem ma volt... Lassan két évtized , kimondani is sok.
 
Mi mást sportolsz/sportoltál ezen kívül? Hét éves koromtól úsztam, így a triatlont egy kilenc éves "úszókarrierrel" alapoztam meg. Mellette nem sok mindenre volt időm, így válogatott futballista bátyámtól eltérően a focit nem próbálhattam ki komolyabban, pedig biztos hatalmas tehetség vagyok abban is. Állítólag Matthaus-nak is könny szökött a szemébe, amikor meghallotta, hogy van még egy Kuttor, csak ő nem focizik!
 
Parti Andrással  
Mik a legszebb élményeid/emlékeid ezzel a sportággal kapcsolatban? Három Olimpiára is sikerült magam kvalifikálni , ami két okból is nagy szó. Egyrészt rajtam kívül magyar férfi versenyzőnek, senkinek nem sikerült. Másrészt a legnehezebb kvalifikációs szisztémánk van. Két éven keresztül, a 16 legjobb verseny alapján lehet kijutni, ami azt jelenti, hogy két évig bőröndből élsz, és rommá versenyzed magad, csak hogy odaállhass a rajtvonalra.
 
Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Jelenleg már inkább a hosszabb távok felé kacsingatok . Triatlonban pont ez a szép, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb távot, versenyt . Tavaly első évemben sikerült kijutnom a 70.3 VB-re, ami az Ironman táv felét fedi. A VB-n 30-ik lettem, de érzem, hogy ennél sokkal előrébb is tudok végezni. Ezt az évet ennek szentelem.
Emellett jelenleg az ország legerősebb egyesületének vagyok vezetőedző je, versenyző je, amolyan mindenese. Plusz megkaptam szövetségi szinten U23-as korosztálytól felfelé a válogatottak "gardírozását" is. Ezeken felül segítem Vereckei Ákos kajak bajnokunk felkészülését is, ami egy óriási kihívás, hiszen ezzel a vállalkozással ismeretlen vizekre eveztem. Edzésterveket gyártok a hozzám fordulóknak, plusz írok egy blogot , amely ma már a magyar triatlonsport legolvasottabb fórumává nőtte ki magát, havi 5000 olvasóval. Ha azt nézzük, hogy maximum 2000 licenszes versenyzőnk van, akkor úgy tűnik, "civilek" is szívesen olvassák agymenéseimet.
 
Fejjel a távnak...
 
Kinek ajánlanád ezt a sportot? Mindenkinek. De most komolyan! A versenyek tökéletes nyári hétvégi programok, amelyek után jól esik egy hideg sör a célban. Vannak klubok, amelyekben a társaság miatt fiatal és öreg egyaránt, napi szinten változatosan tarthatja karban a testét. Azt hiszem ez a legfontosabb: a triatlon változatos!
 
Mennyire komoly felkészülés kell hozzá? A világélvonala ma már a triatlon mindhárom sportágában iszonyatosan magas színvonalat képvisel. Hogy mást ne mondjak, a világ top10-ből bárki megnyerné ma Magyarországon a 10ezres OB-t atlétikában! A legjobbak még úgy is, ha előtte bringáznak, mondjuk egy 40km-t tiszta erőből. Ettől függetlenül a triatlonisták széles tömegeinek még ma is a célba érés a legfontosabb. A kihívás a lényeg, nem az idő! A FINISHER szó főleg Ironman-ek esetében máris megtisztelendő. És ez a tisztelet a felkészültségtől, és az időtől függetlenül jár mindenkinek, aki célba ér.
 
undefined Kép forrása: undefined
 
Hobbiként lehet-e űzni? Nem, hogy lehet, hosszútávon csak úgy érdemes! A triatlon mostanában ismét kezd igazán trendi lenni, mert ez igaz Lifetime Sport. Tehát nem az a lényeg, hogyan versenyzel (az is persze), hanem, hogy érezd magad jól! Mozogj rendszeresen, és versenyez gyönyörű tájakon, ahová jó esetben a családod is magaddal viszed. Ma már a legnagyobb versenyeink erről szólnak! Kis túlzással a profik sokszor le vannak tojva...
 
Mennyire drága sport (verseny/hobby)? Mindenki annyit költ a hobbyjára, amennyit neki ér. Ez triatlonban jelenthet másfél milliós bringát, de jelenthet 100ezer alattit is. Azért nem gondolom, hogy luxus lenne ma már egy kerékpár, tehát azt kell mondjam nem annyira drága. Nálunk például 12ezer a havi tagdíj, ezért kapnak a versenyzők 40 alkalom közös edzést, ez 300/alkalom, azt hiszem igazán jutányos.
Ma már egy spinning óra 1500-2000 Forint, a klubhoz tartozni még mindig olcsóbb. Ami drága tud lenni, ha elmegy az ember egy nívós külföldi versenyre. Ott meg kell fizetni az élményt, a több ezres eseménnyel kapcsolatos felhajtást! De ez már az extra.
Hirdetés