Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnokunk idén a precíziós gazdálkodás nagykövete Hír

(x) - Támogatott tartalom
2014/02/13
„A mezőgazdaság sokféle. A mezőgazdaság izgalmas. A mezőgazdaságban hihetetlen innovációk valósulnak meg. A gazdálkodók számára pedig a növénnyel-, a földdel-, a haszonállatokkal és a traktorokkal dolgozni leginkább életformát jelent.” – fogalmazta meg Bolyki Bence, az Agroinform.hu portál vezetője a PREGA Konferencia és Kiállítás sajtótájékoztatóján. 

De vajon mi a véleménye a mezőgazdaságról és a gazdálkodókról a fogyasztóknak és mennyit tudnak a táplálék előállításáról?
Ma Magyarországon sokan előbb jutnak el Londonba, vagy Párizsba, mint a magyar vidékre. Eltávolodtunk attól az életformától amikor az emberek széles rétege részt vett a búza, a napraforgó, vagy akár a szőlő termesztés folyamataiban.
Az egészséges élelmiszerek és az ezt megkönnyítő precíziós gazdálkodás népszerűsítésére idén nagykövetet választott a PREGA konferenciasorozat szervezője: az első PREGA nagykövet így Szécsi Zoltán olimpiai bajnok lett.


Háromszoros olimpiai bajnokunk idén a precíziós gazdálkodás nagykövete


Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 2012-ben indult el a gazdálkodás útján – és akkori döntése a mezőgazdaság mellett egy pillanat műve volt. Mára ebből a döntésből életforma, speciális gondolkodásmód és szerelem lett.
A precíziós gazdálkodás Zoltán számára nem csupán a vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágya-megtakarítás szempontjából fontos, olimpikonunk sokkal inkább az egészséges élelmiszer előállítás szempontjából és a fogyasztók egészségvédelme érdekében hirdeti a legmagasabb szintű technológiák alkalmazását a gazdálkodók körében.


„Kevesebb vegyszer használata következtében magasabb minőségű, kiváló élelmiszer kerülhet mindenki asztalára.” – hangsúlyozta a precíziós gazdálkodás kedvező hatásait Szecska. Mint a rendezvény nagykövete arról is beszélt, hogy a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelők számára hasznos, hanem így a mindennapokban az emberek számára is. Majd hozzá tette, hogy “amit itt látunk Gyermelyen az egy technikai csúcs, nemzetközi szinten is. Itt ezen a helyen most, a már betakarítást követő, magas színvonalú feldolgozást nézhetjük meg. Arra biztatok mindenkit, hogy ismerje azt, hogy van a mezőgazdaságnak innovatív arca is. Sőt emberi arca is van. A gazdák számára pedig ez nem csak egy munka, hanem hivatás, és egy életforma is.”
Szécsi Zoltán az állattartás és növénytermesztés mellett komoly terveket fontolgat az elkövetkezendő évekre. A természetközeli technológiával megtermelt rozst és búzát teljes kiőrlésű lisztté dolgozná, amiből pedig egészséges kenyér készülne.


Bolyki Bence, az agroinform.hu portálvezetője, a PREGA konferencia és kiállítás főszervezője elmondta: “ a kétnapos rendezvényre Budapesten kerül sor február19-20-án. Az eseményen az érdeklődők elméleti és gyakorlati kérdésekre egyaránt választ kaphatnak a témával kapcsolatban, hiszen csaknem 100 előadást hallgathatnak meg. Továbbá számos modern alkalmazással is megismerkedhetnek például a talajművelés, a növényvédelem, a vízgazdálkodás, a térinformatika területén. Továbbá vagyon büszkék vagyunk, hogy egy olimpiai bajnok az agrár szektor mellette tette le a sport utáni életében a voksot, és a kiváló élelmiszerek előlállításának népszerűsítésében velünk együtt részt vesz. “

SZécsi Zoltán A Gyermelyi Zrt-nél Forrás: Agroinform.hu
SZécsi Zoltán A Gyermelyi Zrt-nél
Kép forrása: Agroinform.hu


PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás

Dátum: 2019.02.19-20.
Helyszín: Budapest, Aquaworld Hotel****

Mintegy 100 előadó, 40 szakmai kiállító a szántóföldi növénytermesztés, zöldség, gyümölcstermesztés, állattenyésztés innovációit, digitális fejlesztéseit, ezek tapasztalatait osztják meg egymással és a gazdálkodó közönséggel.

Megtudhatja, hogy a gazdálkodók, hogyan csökkentik a termelési költségeket és optimalizálják az emberi és környezeti erőforrások felhasználását. Hogyan növelik profitjukat a célzott inputanyag-kijuttatással, a hatékonyan megtervezett és kontrollált munkafolyamatokkal és az eredmények folyamatos nyomon követésével. A legújabb megoldásokat mutatjuk be hazai, illetve nemzetközi piacok példáin keresztül. Jelen lesz a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó cégek színe-java, akiket itt azonnal és közvetlenül megismerhet. Több, mint 100 elismert szakember előadásának segítségével olyan megoldásokat láthat, amelyek Magyarországon még nem elterjedtek, vagy még nem is léteznek.

2019-ben a stratégia, a tervezés és a gyakorlat témakörök szoros érintésével jelentkezik az ötödik PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia. Az utóbbi rendezvényekre érkezett nagy érdeklődésnek eleget téve, már két napon adják át a témában jártas előadók tapasztalataikat, eredményeiket a résztvevőknek.