Suunto kiegészítők

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/12/28
Avagy mit is lehet egy Suunto órához párosítani, hogy még teljesebb képet kapjunk az edzésünkről.
Hirdetés

Eddig 3 óra volt a kezünkben, vagy inkább kezünkön a Suunto cégtől. Az M5, mely főleg fitnesz célra fejlesztett jószág, a Quest, mely a futók társa és az Ambit, az aktív életet élők társa, akik futnak, kerékpároznak, túráznak, hegyet másznak, vagy mindezt egyszerre.

 

A Suunto termékek óriási előnye, hogy személyre szabhatók. Létezik egy alapfunkciójuk, vagy nevezzük inkább célközönségnek, melyet megkapunk, amikor megvásároljuk a kütyüt. Ám, ha tovább szeretnénk bővíteni a tudást, akkor szépen fokozatosan megvehetjük hozzá a kiegészítőket, melyekre szükségünk van.

A mi (Mozgásvilág.hu) szemszögünkből két fő csoportot különböztethetünk meg: a „Pod”-ok csoportját és a pulzusmérő öveket. Az előbbi azokat a kiegészítőket tartalmazza, melyek az edzéseinkről adnak bővebb képet, míg az utóbbiak eközben a pulzusunkat rögzítik és/vagy továbbítják az óra felé.

 

„POD”-ok, vagy más néven tuning cuccok

Suunto Foot POD Mini
Egy szuperkönnyű (9g), 400 órát is ledolgozó elemmel működő sebesség- és távolságmérő. Fuss, kocogj, vagy egyszerűen csak sétálj, legyél teremben vagy a szabad ég alatt, ez a szerkezet a cipődre szerelve követ téged mindenhová. Pontosságát a Quest teszt során mértem, akkor 1-2% volt GPS-hez viszonyítva. Negatívum: 400-as pályán, kanyarban nem az igazi, erőteljesen pontatlan lesz, bár úgy gondolom, hogy körök száma x 400 m = megtett távolság, illetve megtett távolság/idő = átlagsebesség formulákkal jól lehet boldogulni ilyen környezetben.

Suunto GPS Track POD
Egy 35 grammos, akár zsebbe, vagy karra tehető nyomkövető. Önmagában is használható, de párosítható több eszközzel is, például a Questtel, vagy az M5-tel. Akkumulátor működteti, melyet 2-3 óra lehet feltölteni és 15 órát tudjuk üzemeltetni egy másodperces, és akár 100 órát egy perces mérési intervallumra állítva. Az adatokat a megszokott Movescount oldalon tárolhatjuk és elemezhetjük. A köridőre is képes szerkezet egyértelmű bizonyíték, merre jártunk, amíg nem otthon voltunk!

Suunto Cadence POD
Egy, a vázra szerelhető drótmentes kerékpáros pedálfordulatszám-mérő. Egy mágneses érzékelő a hajtókarra, a szenzor és jeladó (ami egy szerkezet) a vázra és máris számolja, hogy egy perc alatt hányszor fordul körbe a lábunk. Jól használható mindenki számára, hiszen nem mindegy, milyen fordulaton megyünk hegyre, megyünk időfutamot, vagy milyen fordulaton tudunk sprintelni.

Suunto Bike POD
Sebesség- és távolságmérő a kerékpár villájára. Hasonló megoldás, mint az előbbiekben. Országútra patentzárba szerelve kapjuk a szenzort, így a mágnes és az érzékelő állandó távolságra lesz egymástól, a kerék deformitása, például kiállva tekerés során, nem befolyásolja a mérést azzal, hogy a mágnes távolra kerül a szenzortól, és táblahajrá során az óra szerint alig megyünk 20-szal – tapasztalat. Persze van olyan kerék, ahol ez nem számít, csak nekem nincs ilyen…

 

Pulzusmérő övek

A pulzusmérő öveket külön nem részletezném, ugyanis meglepő módon mindegyik a pulzust méri és ezt a jelet továbbítja az óra felé, ami tárolja az adatokat. Az övek használatában nagyon számít a szubjektív érzés. Kényelmes-e, tartós-e, megfelelő-e nekem? Igazából az öv választáshoz szeretnék némi támpontot nyújtani.

Alapvetően két féle öv létezik, nevezzük úgy, hogy puha és kemény.

A puha öv esetében egy textil pántot csatlakoztatunk egy kisebb műanyag jeladóhoz. Ennek óriási előnye, hogy rugalmassága miatt teljesen felveszi viselője alakját és így rendkívül kényelmes. Hátránya, hogy rugalmassága miatt egy esetleges csavarodás kárt tehet a vezetékekben, így megszűnhet a jel továbbítása a jeladó felé. Ebben az esetben cserére szorul a textil rész – a jeladó nem. Tisztítása egyszerű, és néha nem árt szépen összehajtva, egy zokniba csomagolva bedobni a mosógépbe egy könnyed kézi mosó programra, de sajnos így is sérülhet, viszont ha nem mossuk ki, akkor... (gondoljon mindenki, amit akar).

A kemény öv esetében a jelvevő felület és a jeladó egyetlen zárt műanyag tokba van beletuszkolva. Előnye, hogy így bátran tisztítható, lemosható, és a textil résznek pedig normál mosás sem árt, hisz semmi elektronika nincs benne. Hátránya, hogy nem fekszik fel teljesen a viselőjére, így kényelmetlen lehet, illetve esetleg lecsúszhat viselés közben.

 

Az adatátvitel a másik fontos kérdés. A kódolt (ANT) átvitelű övek esetében szinte semmi (köd, eső, hideg) sem befolyásolja a mérés pontosságát, viszont így annyira el lesz rejtve a jel, hogy a fitnesz gépek kereshetik, nem fogják megtalálni. A nem kódolt jel pont ennek az ellenkezője.

Egyetlen terméket emelnék ki e kategóriában, ez pedig a Suunto Memory Belt. Triatlonosoknak kötelező! Ezzel akár 24 órán át mérhetjük és rögzíthetjük minden egyes szívütésünket. Nem kell semmi, csak vedd fel és mér mindent. Nem kell jelátvitel, nem kell óra, semmi. Úszás közben is pontos – ezért kell triatlonosoknak!

 

Hogy mit javaslok tehát, íme:
- Suunto M5 + GPS + Dual Comfort belt + Bike POD – kintre és bentre
- Suunto Quest + Foot Pod + Memory Belt – a pontos futásért és a maximális teljesítményért
- Suunto Ambit + Cadence POD – bringa mániásoknak

 

A Suunto órákról és kiegészítőkről itt kapsz további tájékoztatást:
Sarkcsillag Kft. (Bp III.ker Bécsi út 141. tel +36 204902771)

Hirdetés