Tisztán és élesen látom a jövőt...

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/11/10
Lehet az egyik fülünk magasabban van, vagy széles az orrnyergünk, a Rudy Project Zyon-t magunkra tudjuk állítani…
Hirdetés

Napjainkban a legtöbb gyártó ma már annyira előre dolgozik, beleértve a marketinget is, hogy olykor mi, földi halandók még csak épp hogy kezünkbe kaphatjuk az idei modelleket, a forgalmazókon keresztül már a következő éviről kapjuk az infót…

 

Az ergonomikus formának köszönhetően jól illeszkedik az arcunkra
Az ergonomikus formának köszönhetően jól illeszkedik az arcunkra


Az ergonomikus formának köszönhetően jól illeszkedik az arcunkra
(Fotó: Paraferee)

 

Persze, ha az infónál kicsit több is érkezik, akkor rögtön izgatottabbak tudunk lenni. Amikor nyár elején a Rudy Project forgalmazó hívott, és az irodában kezembe került egy 2013-as Zyon szemüveg, izgatott lettem Én is.

Akik valamennyire ismerik a Rudy Project palettáját, most furcsán nézhetnek, hogy lehetne új a Zyon? A modell már több éve létezik… mégis ami miatt most az „új” jelzőt kaphatta, az a szín összeállítása. A többek között visszafogottságáról híres cég a tőle nem megszokott merészebb design és szín világ felé nyújtózott.

 

Rivalkodás mentes vagányság
A tesztre kapott 2013-as Zyon egy White Pearl / Orange színkombinációjú változata a modellnek. Az eddig megszokott fekete orr- és szárgumik és alumínium színű öntött logók most vagány, fiatalos színben, grafitszürke valamint narancsszínben pompáznak, mely változástól persze még nem lesz túl rivalkodó, és megtartja az olasz ízlés világát.

 

Erős és stabil csukló
Erős és stabil csukló


Erős és stabil csukló
(Fotó: Paraferre)

 

Technológia… Technológia… Technológia…
Persze a Rudy szemüvegek sosem a kirívó designukról szólnak, mint inkább a bennük és rajtuk megtalálható, a kényelmünket és szemünk védelmét szolgáló fejlesztésekről… mely bármilyen aktív mozgás mellett fokozottan fontos. Az olasz cég éppen ezért sok energiát fektet a fejlesztésekbe, így például a hadi iparban is alkalmazott technológiát használtak a célok eléréséhez.

A szemüveg kerete egy Grilamid névre hallgató ötvözet (titán, szilícium, magnézium, szén), mely kellően rugalmassá, erőssé és mindezek mellett könnyűvé is teszi a készterméket. Összességében egy a fejemre jól idomuló, külső behatás hatására törés helyett hajló, a hosszú használat alatt sem ólomnehéznek érződő kerete alkot. Érdekes, hogy itt találkoztam az egyetlen nem pozitív tapasztalattal a teszt során… a vadonatúj keret jó pár alkalomnyi használat során folyamatosan szorította a halántékom, majd végül nagyjából egy hónapnyi hordást követően a keret hozzáidomulva a széles fejemhez, kényelmessé vált. Persze ez erősen szubjektív, hisz 62,5cm-es kerületű vízfejem tényleg nagynak számít, és egy keskenyebb arcú felhasználónál ez sosem fog előjönni!

 

Sehol egy él...
Sehol egy él...


Sehol egy él...
(Fotó: Paraferee)

 

Az arcformánkra szabhatóságot, és ezzel a viselés kényelmét fokozandó mind az orrtámasz, mind a szárak egyszerűen, könnyedén, kézzel állíthatók. Így lehet az egyik fülünk magasabban, vagy a normálisnál szélesebb az orrnyergünk, a szemüveget magunkra tudjuk állítani… az orr- és szárgumik nedvességre tapadnak, amik jól jöttek egyes izzasztó helyzet közbeni mozgásnál. Igazi haj kitépős szituáció lenne egy kilátó tetején ácsorogva, a lépcsőzéstől megizzadt arccal kihajolni, úgy, hogy a nem túl olcsó szemüvegünk azzal a mozdulattal a mélybe csusszan, vagy épp egy monti maraton közepén, kicsit jobban lehajtott fejünkről a kerekek alá pottyanna…

 

Még mindig a keretnél maradva alaptartozéka a Zyon-nak egy-egy oldal panel is, melyek alulról a szárakba csatlakoznak. Szerepük a szemünk oldalirányú védelme szél, napsütés és egyéb folyékony valamint szilárd testek (pld hajózásnál a vízcseppek, szárazabb területeken a por és a homok) ellen. Ugyan a teszt során nem igazán adódott olyan helyzet, amikor szükségét éreztem volna ezeket betenni, de jó tudni, hogy mindig ott van, lehetőségként.

 

A beilleszthető oldalpanelok védik szemünk a külső behatásoktól (por, szél, fény, víz)
A beilleszthető oldalpanelok védik szemünk a külső behatásoktól (por, szél, fény, víz)


A beilleszthető oldalpanelok védik szemünk a külső behatásoktól (por, szél, fény, víz)  
(Fotó: paraferee)

 

Tovább boncolgatva a szemüveget, eljutunk a lencsékhez. Itt már kézzel fogható közelségbe kerülünk a hadi ipar fejlesztéseivel, az Impact X lencsével. Ez a technológia teszi lehetővé a törhetetlen (élettartam garanciát vállalnak rá!), elasztikus (vicces, de a keretből kivéve össze tudod hajtani!), ráadásul fényre sötétedő (létezik még sötétedő polarizált is!) lencsék gyártását! Ilyen anyaggal találkozhatunk az katonai Apache helikopterek szélvédőiben is.

A teszt Zyon a Photochromic Clear névre hallgató lencse-változatot foglalja magába, mely a szinte víztiszta fényáteresztésből sötétedik be szinte feketévé UV-sugárzás hatására. Ez a részlet igen fontos, mert sajnos emiatt vezetés közben ez a lencse nyáron nem igazán használható, mivel a szélvédők UV-szűrő hatásának következtében hiába süt a nap száz-ágra, a lencsénk továbbra is víztiszta marad.

 

Könnyedén cserélhetőek a lencsék
Könnyedén cserélhetőek a lencsék


Könnyedén cserélhetőek a lencsék
(Fotó: Paraferee)

 

Ez az igen gyors lefolyású sötétedő funkció a teszt során olykor vicces szituációkat eredményezett: fotózásnál levéve a szemüveget, és azt a fűbe helyezve, a szemüvegre vetődő árnyékcsíkok bizony beindították azokon a részeken az aktivitást, így a fotó elkészültével az újra felvett szemcsivel pár másodpercig a manók szemszögéből, fűszálak közül leshettem a világra.

Ettől függetlenül imádtam! Ez a lencse tökéletes választás lehet mindazok számára, akik csak egy lencsét szeretnének venni, és azt a lehető legszélesebb tartományban használni… A teszt során hordtam a Zyon-t a retyezáti magashegyi túrán szikrázó napsütésben, kerékpároztam vele sűrű, sötét fenyvesben majd nagy tempóval ki a napsütötte rétre, esős-ködös őszi séta alatt, és az esti szürkületben tekeréskor. A sötétedő-világosodó tulajdonságának, illetve a széles fényáteresztő tartományának köszönhetően minden szituációban jól funkcionált, bár a szikrázó napsütésben már picit kevésnek bizonyult a sötétsége az érzékenyebb szemem számára…

A lencse egyébként könnyedén kipattintható a keretből, és másik rakható a helyére, például ha a normál polikarbonát anyagúakból választunk, és az időjárást követve más-és-más tulajdonságút raknánk be (sárgát, víztisztát, vöröset, stb… a modellhez közel 20 féle lencse választható!). Így voltam Én is ezzel a magashegyi túrán szemem érő folyamatos és erős napsugárzáskor, ezért pár másodperc alatt a fényre sötétedő lencse helyet cserélt a fém-oxid bevonatú, igen sötét Laser Black lencsével.

A romlott látásteljesítményű aktív életet élőkre is gondoltak, így a szemüveg kétféleképpen is dioptriázható! A cég saját fejlesztésű, a keret és a lencse mögé bepattintható dioptriás keretével, vagy a lencsét anyagában. A tartomány viszonylag széles lehetőségeket rejt magában… Szerencsére ezt nem tudtam tesztelni.

A szemüveghez alapból jár még egy mikroszálas törlőkendő és egy keménytok is, amik hasznosak lehetnek a lencsénk takarításakor illetve szemüvegünk tárolásánál.

 

Legyen szó bármilyen aktív sportról, a Rudy Project Zyon szemüveg komfortos és biztonságos.
Legyen szó bármilyen aktív sportról, a Rudy Project Zyon szemüveg komfortos és biztonságos.


Legyen szó bármilyen aktív sportról, a Rudy Project Zyon szemüveg komfortos és biztonságos.
(Fotó: Paraferee)

 

Megéri?
Röviden: meg… A Rudy Project Zyon szemüveg tökéletes választás lehet bármely, a futástól a kerékpározásig, a vitorlázástól a hegymászásig aktív szabadidő tevékenységet végző profi- és hobby sportolók számára egyaránt.

Áruk bár magas, de minőségük, és a 2év teljeskörű, valamint az Impact X lencsékre élettartam garanciájuk biztosítja, hogy hosszú évekre komfortosabbá tegye kedvenc tevékenységünk, és óvja szemünk.

A szemüveget tesztre, a Rudy Project márka hazai forgalmazójától, az Eyeland Kft-től kaptuk. Köszönjük!

További infó:

Hirdetés