Raxkönig extrém hegyifutó verseny Hír

terepsport.hu;http://www.terepsport.hu
2010/06/22
A verseny speciális duatlon, azaz nemcsak futni, kerékpározni is kell a versenyzőknek.
Hirdetés
Az egyik legnehezebb osztrák hegyifutóversenyen a magyar Ziskó Balázs (X2S-KONA TEAM) duplázott, idén is megszerezte a győzelmet. Ez eddig egyetlen külföldi versenyzőnek sem sikerült! A verseny speciális duatlon, azaz nemcsak futni, kerékpározni is kell a versenyzőknek.
A hírhedt Rax csúcs lábától induló mezőny először fut 3 km-t enyhén emelkedő pályán, majd kerékpárra szállnak a versenyzők és teljesítik a 10 km-es távot, 500 m szintemelkedéssel (ez nagyjából a Mátrafüred – Kékestető útvonal), majd végül futnak 3 km-t, ahol 700 m szintet kell megmászni! Ez utóbbi szakasz szinte csak sziklákon vezet fel a hegycsúcsra.

80812-climb-uphill-raxk-nig-2010.jpg

Ziskó Balázs címvédőhöz méltó módon erősen kezdett, de nem tört azonnal az élre, akárcsak csapattársai, a végül 4. helyet szerző Hattyár Dániél és a 6.-ként befutó Spilák Tamás . Taktikusan, lazán futották az első szakaszt, kerékpáron már az élbolyban voltak, végül Balázs a táv utolsó szakaszán robbantott, ellépett a mezőnytől és a kerékpárt elsőként váltotta futócipőre. Innen óriási lendülettel haladva 5 perccel hamarabb érkezett célba, mint a második Gilbert Grabner !
 
80812-zisko-balazs-x2s-team-raxk-nig-2010.jpg
 
A száznál is több induló közül nem mindenki fejezte be a versenyt, közöttük összesen 4 nő, de a talán a legnagyobb tapsot a 64 éves osztrák Karl-Heinz Tiefengraber kapta.
 
80812-on-the-top-salomon-raxk-nig-2010.jpg
 
Magyarországon július 25-én Kőszegen, a magyar hegyifutó Országos Bajnokságon lehet kipróbálni ezt a külföldön egyre népszerűbb sportot.
Hirdetés