Puma Mobium futócipő

Puma Mobium futócipő

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/04/05
A futócipő, ami futás közben változtatja a méretét
Hirdetés

A Puma feltalálta a spanyolviaszt, azaz inkább egy olyan új koncepciót vitt a futócipő gyártásba, ami elmondva nem hangzik bonyolultnak, és rávághatunk a fejünkre: ez miért nem nekem jutott az eszembe! Felhasználták, hogy a lábfej a futás és járás közben változtatja az alakját. Vagyis ha futás során mérnénk meg a lábfejünk hosszát (mekkora cipőt kéne hordanunk), illetve nyugalomban, akkor a két mért érték között akár 6% eltérés lehet.

Miért lényeges ez? Mert a Puma Mobium cipőt úgy fejlesztették, hogy a viselőjének a lábfejével együtt mozogjon, ezzel növelve a kényelmet, a stabilitást és a teljesítményt, pont úgy, mint ahogy egy nagymacska fut (innen a talpi mintázat is). Vagyis leegyszerűsítve a Puma Mobium a lábfejjel együtt nyúlik a talajfogás során, majd rövidül a repülő fázisban.

 

 

No, de nézzük szokásos szempontjaink alapján, milyen véleményt alkottam a modellről, leszögezve azt, hogy a természetes, nem sarokra érkező futás híve vagyok!

 

Rugalmasság, hajlékonyság
Se talpmerevítés, se ilyen-olyan, szerintem felesleges nehezítő elem nincs benne. Nem vagyok a híve a passzív lábtámaszoknak. Ha megfelelően futunk, nem túl gyorsan, nem túl sokat, akkor a láb megfelelően megerősödik és nem lesz sérülés. Mégis a sarka 2,5 cm vastag, míg az orránál 1-1,5 cm között mozog a talp vastagsága, így nem olyan, mint egy igazi mezítlábas cipő, de nem is egy nehézsúlyú edzőcipő. A rugalmasságot tovább fokozza a talpon átívelő gumiszalag is.
Osztályzat: 8

 

 

Párnázottság, kényelem
A talpa igen vastag, amitől egy hosszabb futás is kényelmes, ugyanakkor nem túl puha, így nincs olyan érzése az embernek, hogy „elsüllyed” az aszfalton. A cipő nyelve vékony, nem nyom, így majdnem mondhatnám, hogy kényelmes. Sajnos azonban a felső rész oldalán lévő merevítéseket, melyek végigfutnak a cipő oldalán és a nyelv tövénél, nem sikerült tökéletesíteni, és ezek bizony igen kellemetlenül dörzsöltek gyorsabb tempónál. Emiatt az élmény miatt az osztályzat: 7

 

Szellőzés légáteresztő képesség
Míg a cipő sarka párnázott, addig sem a nyelve, sem az orra nem vastag, olyannyira vékony, hogy szinte átlátszó. Így erre joggal lehet maximális pontot adni.
Osztályzat: 10.

 

Súly
240 gramm. Ami versenycipőnek nehéz – szerintem – edzőcipőnek viszont kiváló! Így, hangsúlyozom, nem versenycipőként osztályozva, szintén megérdemli a maximális pontot, osztályzat: 10

 

Sarokmegtámasztás és boltozati alátámasztás
Ez az a szempont, amit a természetes futás kedvelői fordítva értékelnek. Minél több támasztás van, annál rosszabb - leegyszerűsítve. Mivel igyekszem a korábbi tesztekhez konzekvens maradni, így a 10-es a túlpárnázott, az 1-es a nulla párnázott modell. A Puma Mobium is rendelkezik saroktámasszal, és az alapkoncepcióból adódóan boltozati alátámasztással is, azonban ez utóbbi egész más, mint azokban a cipőkben, melyek mereven fogják a boltozatot. Szubjektíven azt állítom, sokkal jobb. Engem mindig nyomtak, törtek, zavartak a merev cipőkben lévő támaszok. Ennél ilyen gondom nem volt. Ebben a kategóriában tehát a Puma feladta leckét, hiszen egy minimalista cipőhöz képest „fotel”, de ez egyáltalán nem zavaró módon igaz. Mivel valahol félúton van a klasszikus dög nehéz edzőcipő és a minimalista közt, ezért az osztályzat: 5

 

Puma Mobium
Puma Mobium

 

 

Összességében
Egy kiváló edzőcipő. Hosszú futásokra, inkább aszfaltra ajánlom. Sajnos ez a tavaszi tél és sártenger nem tette lehetővé a terepen való tesztet, de a Pumának van terepcipője, és az nem a Mobium. Szerintem kezdő és haladó futók is megkedvelhetik a modellt edzésen, míg azok, akik nem az órával, hanem saját magukkal versenyeznek, bátran kinevezhetik versenycipőnek.

A Puma Mobium április közepétől lesz kapható a Spuri futóboltban!

Klikk: Puma Mobium

Hirdetés