Puma ACTV futónadrág teszt Hír

Puma ACTV futónadrág teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/04/05
Kinezio szalagokról, és arról, hogy mi az a sok színes ragacs a sportolókon, mindez teszttel fűszerezve!
Hirdetés

A Puma ötvözte a kellemeset a hasznossal. Kellemes az ergonomikus kialakítású Puma ACTV futónadrág viselete, hasznos a „beépített” kinezio szalag helyettesítésére szolgáló gumizás. De mire jó ez az egész?

A Kinezio Taping egy Japánban kifejlesztett, a szervezet öngyógyító folyamatait aktivizáló és támogató, gyors és hatékony terápiás eljárás. A kezelés alkalmazható húzódások, gyulladásos fájdalmak, sportsérülések és műtétek utáni rehabilitációra, terhességi gerinc-, valamint végtagproblémák orvoslására.

Működése egyfelől az izomtámasztáson alapul, mely mozgás közben csökkenti a túlterhelés veszélyét. Másfelől viszont a jól felhelyezett tapasz „a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán." - állítja Pap Andrea gyógytornász az Egészségkalauz.hu weboldalon.

A kinezio szalagok rugalmas anyagból készültek, így alkalmazkodnak megfelelően a mozgáshoz. Felhelyezésükre nem egy lehetőség adódik. Többen több féle módszert alkalmaznak, de abban minden szakember egyet ért, hogy a rosszul elhelyezett szalagok akár károsak is lehetnek.

Tehát egy jó kinezio szalagnak meg kell felelni anyagi követelmények (rugalmas legyen, egy helyben maradjon, tartson), szakmai követelménynek (jó helyre legyen téve). Nézzük, hogy teljesít a Puma ilyen téren.

 

Puma
Puma

A nadrágot óvatosan kell felvenni úgy, hogy az összes „kinezio gumis” rész a megfelelő helyre kerüljön, szakmai rész pipa. Mivel rugalmas anyagról van szó így felveszi a futó lábának alakját, sőt mondhatom kevés olyan nadrággal találkoztam, ami ennyire kényelmesen illeszkedett volna. Ám anyagából adódóan nem fogja annyira az izmokat, mint egy erre hivatott szalag. Futás után a nadrágot levesszük, míg a felragasztott szalagok mozgás után is stimulálnak, tehát a Pumának nem volt a célja a sérülés utáni rehabilitáció segítése, csak a futás közbeni izomstimuláció és az ezáltali későbbi izomfáradás elérése. Vagyis a két pontból másfelet nyugodt szívvel adok.

Hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban? Egy olyan futónadrágot, ami kényelmes, ergonomikus kialakítású, nem szorít, nem bő, egy olyan futónadrágot, amiben 20 km után is kifejezetten kényelmes futni.

Hagyományos felépítését nézve nagyon egyszerű. Egy kisebb zseb található az oldalán, melybe bezacskózott MP3 lejátszót tehetünk, ugyanis nem vízhatlan. Én hiányoltam róla a kulcsnak, esetleg papír zsebkendőnek is helyet adó nagyobb zsebet. Fényvisszaverő csík nincs rajta, így inkább átmeneti nadrágként lehet használni, vagy télen aláöltözetként is funkcionálhat egy megfelelő téli nadrág alá.

Összességében véve amatőr sportolótól profikig mindenki használhatja, akár hideg időben levő versenyzéshez is, vagy átmeneti időben edzéshez. Ugyanakkor nem javaslom, hogy sérülés ellenére abban bízzon bárki is, hogy ettől majd nem fog fájni a lába. Csodára nem képes azért a nadrág, és nem is hivatott csodát tenni!

 

A Puma futónadrág április közepétől lesz kapható a Spuri futóboltban!

Klikk: Puma ACTV

Hirdetés