On négyes teszt - négy cipő négy karakter

On négyes teszt - négy cipő négy karakter

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2023/12/05
Az első ízben kiadott Cloudmonster mellett a Cloudflyer 4, a Cloudsurfer 7, és a Cloudstratus 3-ast hasonlítottuk össze.

On Cloudmonster, Cloudflyer 4, Cloudsurfer 7, Cloudstratus 3 összehasonlításó tesztje

Az ON négy, egyaránt aszfaltra készített edzőcipőjének összehasonlítása kiváló alkalom arra, hogy rámutassunk a különböző tulajdonságok fontosságára, és világossá tegyük azt, hogy az edzőcipő kategória nem egy homogén terület. Még márkán belül is a nagyjából hasonló célközönségnek gyártott modellek között mekkora különbségek lehetnek.

A feltörekvő svájci márka népszerű modelljeit együtt vizsgáltuk. Az első ízben kiadott Cloudmonster mellett a Cloudflyer 4, a Cloudsurfer 7, és a Cloudstratus 3-ast hasonlítottuk össze. Ezek közül kettő már járt a kezünkben, illetve lábunkon, így kicsit könnyebb volt a helyzetünk. Ami a besorolásukban érdekes, hogy egyedül a Cloudflyert nevezi az ON a stabil cipők ligájában, míg a másik három bár hivatalosan neutrális. Az ON azonban egy kvázi alkategóriát hozott létre „forward rolling”, azaz „előre gördülő” névvel, mely besorolással a Cloudmonstert és a Cloudstratust látta el.

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-3
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-6
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-6
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

Nagyon érdekes látni, hogy egy gyártó hol igyekszik a súlyspórolásra és hol mondja azt, hogy ez másodlagos. Az ON esetében is tisztán látszanak a preferenciák. A Cloudflyer elnevezés talán változtatásért kiállt, hiszen őt egyáltalán nem repülésre tervezték. 308 grammjával bőven nehezebb, mint az edzőcipők 267 grammos iparági átlaga. A harmadik helyen súlyát tekintve a Cloudstratus 3 a maga 296 grammjával áll. Ezüstérmes lett a 280 grammos Cloudmonster, míg egészen kilóg a mezőnyből a pehelysúlyú, 237 grammos Cloudsurfer 7. A 4 modellt használva érződik, hogy az első három modell leginkább klasszikus edzőcipő, masszívabb talpkialakítással, egyértelműen keményebb középtalp habbal, várhatóan jóval hosszabb „futamidővel”. Talán ebből a szemszögből a Cloudflyer az, ami külön kategória. Nagyon minőségi a kidolgozása, és a választott anyagok is sugallják a tartósságot és a megbízhatóságot. Ez esetben a súlya látta ennek kárát. A Cloudsurfer viszont versenycipőket megszégyenítő tömeggel rendelkezik, ennek megfelelő kikönnyítésekkel és puhasággal. Ő egyértelműen elmondhatja magáról azt, hogy:”Lightweight trainer”, azaz könnyű edzőcipő.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
237-308 gramm
360 gramm

Drop

Az is érdekes, hogy saroknál nem sok eltérés van a cipők között. Mondjuk az meglepő, hogy a legmagasabb sarokkal a legkönnyebb Cloudsurfer rendelkezik: 36,3 mm, Utána Cloudstratus 35,3, a Cloudmonster 34,9, majd a legmasszívabb és legalacsonyabb, 33,3 mm-es sarka miatt is legkevésbé kibillenthető Cloudflyer következik. A modellek közti különbségek elsősorban a talpuk lejtésében mutatkozik meg tehát. Megdöbbentő, de a legmagasabb sarokkal rendelkező Cloudsurfer a legalacsonyabb elöl, hiszen egészen 21,7 mm-re lejt le, utána a Cloudflyer 23,5 mm, a Cloudstratus 26,2, és a Cloudmonster 28,1mm.

Dropra kiszámolva a legaktívabb futásra a mindössze 6,8-as droppal rendelkező Cloudmonster született, a Cloudstratus 9,1-es, a Cloudflyer 9,-as, míg a Cloudsurfer 14,6 mm-t lejt. Utóbbi szerintem világcsúcs, és egy egészen érdekes felismeréshez vezetett a teszt során.

Alapvetően a drop árulkodik arról, hogy inkább sarokra landolásra, avagy aktív, talp elülső részére való érkezésre terveztek egy cipőt.

Ez alapján a teszt során mi is azt éreztük, hogy lábujjra kiemelkedni a Cloudmonster segített legjobban, míg aktivitás tekintetében a másik kettő, a Cloudmonster és a Cloudstratus inkább már középtalpas cipők, közelednek a klasszikus edzőcipős vonulathoz. A Cloudsurfer azonban mindent borított. A 14,6-os drop gyakorlatilag egy innováció „mellékterméke”! A Cloudsurfer talpa ugyanis annyira ívelt, hogy nem is a sarkánál a legvastagabb, hanem előtte 5 centivel, ahol általában mérik a sarokmagasságot. Azaz, ha a sarkánál mérnénk, már egy kifejezetten alacsony dropot kapnánk. A Cloudsurfer azonban éppen arra lett kitalálva, hogy mindennél jobban segítse a saroktól lábujjig való átgördülést. Emiatt kapott félkör alakú, ún rocker talpat. Így viszont esetében a drop csalóka. Az „életben” messze a legaktívabb a 4 cipő körül. Abszolút versenycipő feeling benne futni, és ez pontosan azt mutatja, hogy az ON mérnökei jól dolgoztak. Bárhova is landol a használója, akadálytalanul, hatékonyan és villámgyorsan lábujjon találjuk magunkat. Tehát elmondható, hogy jelen esetben a legnagyobb droppal rendelkező cipő toronymagasan kiemelkedik aktivitásban és a leginkább támogatja az aktív futást. Ilyen is előfordul…

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
6-11 mm
13 mm

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-1

Tartás

Sarokmegtartást nézve a leginkább a stabil Cloudflyer lóg ki a mezőnyből. Persze, tőle ez valahol elvárás is. Nagyon komoly műanyag csésze veszi körbe a sarokcsontot. A másik három modell egyaránt kapott némi sarokcsont-támasztást, egymáshoz képest hasonlóan tartó, amolyan neutrálisfélét. A Cloudstratus esetében látunk egy komolyabb tartást, mely azonban nem a sarok teljes magasságában lett kialakítva, hanem csak az alsó részen, de ezzel ő lett a második a sorban, míg a Cloudmonster a 3-ik ebben az összevetésben. A négy közül egyértelműen a Cloudsurfer a legkevésbé megtámasztott. Igazándiból a Cloudflyeren kívül a másik 3 cipő neutrálisként van jelen a piacon, azaz nem igazán akarnak támasztani. Mindenesetre a Cloudflyer megérdemli a 10-es osztályzatot, míg a Cloudstratus 8,5-öst, a Cloudmonster 7-est, a Cloudsurfer pedig 6,5-öt.

Boltozati megtámasztásuk igen közel van egymáshoz. Itt is a stabil Cloudflyer lóg ki picit, amelynél a többihez hasonló, határozott belső megemelés mellett a sokkal masszívabb felsőrész, és a keményebb, stabilabb talp adja meg a plusz stabilitást a cipőnek. Alapvetően elmondható, hogy az ON nagyon jól kidolgozott, jól megtámasztott cipőket készít. Boltozati megtámasztás szerint 8-9 között van nálunk mind a 4 modell, összességében pedig 9,5-ösre értékeljük a Cloudflyert, 9-esre a Cloudstratust, 8,5-ösra a Cloudmonstert, és 8-ra a Cloudsurfert.

A cipők karaktere a tartás alapján
80-95 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Ami a dinamikai jellemzőket meghatározza, az a hab anyaga, rugalmassága, reakció készsége. Meghatározó a talp hajlékonysága, pontosabban talán fontosabb, hogy mennyire jól áll vissza alaphelyzetbe, azaz rúg vissza. Fontos természetesen a drop, de amint fentebb láthattuk, néha ez becsapós. Fontos még a súly és ami talán a legfontosabb, hogy van-e a talpba épített bármilyen dinamizmust fokozó betét, lemez. Összességében a messze legpuhább, ugyanakkor legkönnyebb Cloudsurfer az, amit a leginkább ajánlanánk a gyorsabb futóknak. Zseniálisan visszaadja a becsapódási energiákat, de ha valaki sarokfutó, az is villámgyorsan fut benne futni az átgördülést segítő kialakítása miatt. Dinamikára 9-es adunk neki úgy, hogy nincs benne se karbonlap, sem az ON Speedboard lemeze. A Cloudflyer súlya ellenére a Speedboarddal egészen dinamikus futást tesz lehetővé, ugyanígy az alacsony droppal, és szintén Speedboarddal ellátott Cloudmonster, ami ráadásul 28 grammal könnyebb is a Cloudflyernél. A Cloudstratus talpában is dolgozik a Speedboard, ott a cipő 296 grammja ront az összképen, és a futóélményen, továbbá a kissé bő, és nem megfelelően tartó felsőrész. Mivel alapvetően mind a négy cipő még így is bőven a dinamikusabb edzőcipők közé tartozik, 8-as osztályzat környékén leheletnyi különbséggel a Cloudmonstert tennénk a 2-ik helyre, a Cloudstratust a 3-ikra, és a kissé kemény talp habbal megáldott Cloudflyert a 4-ikre.

A cipők dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-4
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Egy cipő csillapítási tulajdonságát leginkább a használt középtalphab adja meg, avagy bizonyos esetekben a beépített csillapító rendszerek. Az ON márka esetében nincs gél vagy egyéb plusz csillapító rendszer, hiszen maga a márka szlogenje „fuss felhőkön” arról szól, hogy a talpában kialakított kis lyukak összenyomódásával érik el a tompítást, egyben a dinamikát is. Az ON- ok között tehát a hab keménysége, avagy puhasága a döntő, valamint a lyukak száma, elrendezése. Ez alapján a legkomolyabb tompítást a Cloudsurfer adja. Magas talp, puha hab anyag jellemzi, ráadásul nagy lyukak, melyek leérkezéskor szinte egymásba tudnak tolódni az elrendezésüknek köszönhetően. Nagyon közel a 10-eshez van ez a féle csillapítás. A két tesó, a Cloudmonster és a Cloudstratus itt is nagyon közel vannak egymáshoz. A picit keményebb középtalp habot a rengeteg lyuk, illetve azoknak elrendezése bőven kompenzálja. Az edzőcipők között mindkettő így is kiemelkedő tompítást ad. Az osztályzat így 9-es .

A 4 cipő közül ezúttal is a Cloudflyer lóg ki. Elég kemény a középtalp habja, mely persze a stabilitás garanciája ebben az esetben. A mai irányzathoz képest mégis: talán túl kemény. Ez már felvéve is érződik. A lyukak itt is sokat tudnak lágyítani a talpon, de nagyjából egy közepes tompítást tud adni a becsapódásnál. Inkább egy masszívabb, régi vágású edzőcipőre hajaz.

90-100 %
min
max

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-5
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Kényelem

Érdekes módon a legkényelmesebb számunkra a legkikönnyítettebb cipő lett, a Cloudsurfer. Nagyban meghatározza ezt az, hogy a sarokrész jól párnázott, a nyelve megfelelően vastag, és szivacsozott, a talpa pedig egyszerűen a kényelem netovábbja! Ami még nagyon érdekes, hogy az ON a bekötésnél egészen egyedi megoldásokat használ, picit öncélú desing-nak értelmezzük ezeket, hiszen ahány modell, annyi féle lyukkialakítás és cipőfűző. A lapított fűzők és az erősített lyukak általában garantálják a jól kifeszülő cipőfűzőt, amikor is nincs szükség nagyon erős, avagy vastag nyelvre. Az On viszont nem tette le a voksát egy bizonyos kialakítás mellett. Cloudstratus nyelvét például túlzásnak tartjuk. Vastag, és túl erős. A cipőfűző nem vág bele, az biztos, maga a nyelv viszont tudja zavarni a bokát. Nála a felsőrész igen egyszerű, vékony vászon, ami a laterális mozgásokra elég könnyen deformálódik. A „testvére”, legalábbis a kialakítását tekintve hozzá nagyon közel álló Cloudmonster azonban olyan nyelvet kapott, ami hiper vékony és bizony erősebb megkötésnél a cipőfűzőt nem kilapító bújtatói miatt érezhető a megkötés.

A Cloudflyer a merev, kemény középtalp hab miatt érződik picit durvábbnak, ezen a jól szivacsozott felsőrész, és tökéletes nyelvkialakítás sem tud érdemben javítani. A merevebb vászon, és a kicsit keményebb kialakítás itt megköveteli a kétféle felsőrészt. Az ON pedig ezt biztosítja is a Cloudflyer esetében. Látható tehát, hogy a kényelem szempontjából bár egyik cipőt sem vádolhatjuk azzal, hogy kényelmetlen, mindegyiknél kell bizonyos kompromisszumot kötni.

70-90 %
fapados
luxus

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-2
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Rugalmasság, hajlékonyság

A rugalmasság ma már egy mérhető kategória. Vannak, akik nagyon szeretik azt, ha egy cipő könnyen hajlik, mások a feszes, visszarúgó talpakra esküsznek. Gondoljunk csak a ma divatos karbonbetétekre. Nos, azokat össze sem lehet nyomni. Az ON 4-ese küzöl háromban s benne van a Speedboard lemez, mégis igen különböző értékeket kaptunk. A legkönnyebben hajlik a négy közül a Cloudsurfer. Puha hab, nincs Speedborard. 9-es. A Cloudstratus és a Cloudmonster nagyon hasonló rugalmasság tekintetében. Mindkettőben érződik a speedboard hatása, azonban valószínűleg a picit keményebb középtalp habbal kombinálva, illetve azért, mert a Cloudstratusnál a talpon belül helyezkedik el a lemez, a talp sokkal dinamikusabban áll vissza. Rugalmasságra 7-est adnánk, de itt a Cloudstratus picit dinamikusabban rugalmas. Hajlékonyság tekintetében a 4-ik egyértelműen a Cloudflyer. Habanyaga meglepően kemény, a „puhitásban” sokat számító lyukak itt a legkisebbek és számuk a legkevesebb, ráadásul még a Speedboardot is megkapta Egy 6-ost érdemel rugalmasságra.

60-90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Igazándiból brutálisan jól szellőzik mind a négy modell, itt inkább az az érdekes, hogy edzőcipőkről lévén szó, melyik a túl jól szellőző, amelyik esetleg a nagy téli hidegekben gondot okozhat. Nos, a Cloudmonster nyerte a versenyt. Vékony vászon, hatalmas lyukak, vékony, és kivételesen jó szellőző nyelv. Meglehet, hogy hidegebb időben már fázik majd benne a láb. 9,5-ös szellőzés, kategóriájában inkább 10-es. Második helyre tesszük a Cloudstratust. Vékony, egyrétegű vászon a felsőrésze, amely még oldalt is jó lyukacsozott. Vastag, és eléggé lezáró nyelve ellenére s 8,5-9-es osztályzat. A Cloudflyer és a Cloudsurfer nagyjából hasonlóak. Mindkettő korrektül szivacsozott, és több rétegű a felsőrész vászna. Bár a Cloudsurfer kívülről szellősebbnek tűnik, az alsó vászon sűrűbben szövött, így ugyanazt tudja, mint a Cloudflyer. 8-as osztályzat.

80-90 %
meleg
szellős

On négyes teszt - négy cipő négy karakter-3
On négyes teszt - négy cipő négy karakter-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Összegzés

Az ON neutrális cipői mindegyikében egy-egy különböző karaktert ismertünk meg, és annak ellenére, hogy mindegyiket ugyanarra a célra szánják, egész jól elkülöníthető a felhasználási területük. Ami egységes bennük, az a professzionális kidolgozottság és a kiemelkedő minőség. Az ON cipők által biztosított egyedi megjelenés már csak grátisz.

A fentiek alapján a cipők javasolt célközönségei:

Cloudsurfer: kiemelkedő súlyának, és innovációjának köszönhetően széleskörűen használható cipő. Kiemelkedő tompítást biztosít, ami kuriózumszerűen egyben nagyon dinamikus és aktív futást tesz lehetővé. Haladó futóknak ajánljuk, sőt, akár utcai futóversenyeken induló amatőrök, és fél-profik kedvenc cipője is lehet. A puha talp, és a kikönnyítettség miatt állandó használat mellett talán a tartósság tekintetében kell kompromisszumot kötni.

Cloudmonster: átlagos súlyú, nagy tompítást adó futócipő, mely meglepően aktív futást tesz lehetővé, melyben szerepet kap alacsony dropja is. A lassabb futástól a tempózásig széles sebesség tartományban használható. Nagyobb súlyú versenyzőknek akár fél-verseny cipőnek is alkalmas. Talán csak a hideg fog ki rajta, egyébként gyakorlatilag bárkinek lehet mindenes aszfaltos edzőcipője.

Cloudstratus: az ON edzőcipő család legújabb tagja. Kicsit olyan, mintha a Cloudmonster testvére lenne. Picivel feszesebb hab, erősebb felépítés. A talpa a Speedboardnak hála hasonlóan dinamikus mint a tesónak, azonban mintegy fél centivel szélesebb talpával, és hagyományoshoz közelítő dropjával még inkább edzőcipőnek tekinthető. Egy dinamikus klasszikus edzőcipő.

Cloudflyer: nevétől eltérően nem repülésre született, stabil cipőként a 4 közül a legklasszikusabb edzőcipőnek tekinthető. Súlya átlag feletti, a talp habja szintén inkább régi vágású. A legalacsonyabb, ugyanakkor legszélesebb talpával kicsit földhöz ragadt, masszív kialakítású cipő. Már első látásra is megbízhatóságot, tartósságot, hosszú élettartamot sugall. Akinek fontos a hosszútávú, állandó magas szintű teljesítmény, annak ő lesz a kedvenc cipője.

Végül egy kis összehasonlítás számokban. Az osztályzatok 1-től 10-es skálán értendők. Az értékeket a RunRepeat oldalról vettük. 

 

Cloudmonster

Cloudflyer 4

Cloudsurfer 7

Cloudstratus 3

Jelleg

Neutrális utcai futócipő

Stabil utcai futócipő

Neutrális utcai futócipő

Neutrális utcai futócipő

Súly

280 gramm

308 gramm

237 gramm

296 gramm

Drop

6,8 (6 helyett)

9,8 (11 helyett)

14,6 (10 helyett)

9,1 (6 helyett)

Talp vastagság

34,9 – 28,1

33,3 – 23,5

36,3 – 21,7

35,3 – 26,2

Talp szélesség

109 – 86,2

116,3 – 90,3

114,9 – 88,3

115,4 – 90,3

Sarok tartás

6-7

9-10

5

9-10

Boltozati tartás

8

9-10

8-9

7

Dinamika

8

8

8

8

Kényelem

7

8

9

7

Talp puhaság

átlag 24 HA

25,8 HA

31,6 lll. 25,3 HA 

20,4 HA 

27,6 HA 

Hajlékonyság

átlag 29,7 N

34,4 N

15,4 N 

12,5N

25,1N 

Rugalmasság

6-7

8-9

9

7-8

Szellőzés

9-10

8

7-8

8-9

Az írást az On magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.