Milyen izmokat fejleszt a futás?

Milyen izmokat fejleszt a futás?

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/05/29
Bármilyen egyszerűnek is tűnik, a futás rendkívül összetett mozgásforma és szinte az egész testet átmozgatja, fejleszti. 
Hirdetés

Futás közben rengeteg izomcsoport összehangolt munkája zajlik (egy bizonyos mozdulatban akár 6-8 izom is részt vehet), így aki rendszeresen fut, komplex testi változásokra számíthat. Az, hogy a futás fő izmai az alsó végtagon, vagyis a lábon találhatóak, talán senkinek nem újdonság. Az viszont sokakat meglephet, hogy a törzs és a kar izmai (has, hát illetve bicepsz, váll) is komoly munkát végeznek futás közben. Nézzük tehát részletesen, hogy mely izmokat fejleszti a futás, vagyis milyen testi változásokra számíthatunk, ha rendszeresen futunk. Haladjunk alulról felfelé.

Talp és lábfej izmai

A talpban egy izom, a nagylábujj hosszú hajlítóizma (m. flexor hallucis longus) játszik kiemelt szerepet a futásban, amely a talajtól való elrugaszkodást segíti. Ennek az izomnak csak kis része helyezkedik el konkrétan a talpban, valójában a szárkapocscsontot köti össze a nagy lábujjal! A boka stabilizációjában természetesen további izmok vesznek részt, melyek szintén a lábszárról eredve a lábfej különböző részeire tapadnak.

A lábszár izmai

A futás szempontjából a lábszárban két fő izmot érdemes megemlíteni. Az elülső sípcsonti izom (musculus tibialis anterior) és a háromfejű lábikraizom, más néven vádli (m. triceps surae) feladata a talajtól való elrugaszkodás. Futás esetén nagy igénybevételnek vannak kitéve ezek az izmok, így aki rendszeresen fut, szép, formás vádlit „növeszthet”. Fontos megemlíteni, hogy a lábszárat könnyű túlterhelni, amely legrosszabb esetben akár Achilles-ín sérüléshez is vezethet, ezért kiemelten fontos betartani a fokozatosság elvét az edzésekben!

Comb és a csípő izmai

Futás közben a fő munkát a comb és a csípő izmai végzik. Ha magunk elé képzelünk egy futót, láthatjuk, hogy a futás tulajdonképpen a térd és a csípő hajlításának és nyújtásának véget nem érő folyamata. Ebben a mozgásban a comb és a csípő feszítő és hajlító izmai vesznek részt. Név szerint ezek a négyfejű és kétfejű combizom (m. quadriceps femoris és m. biceps femoris) illetve a nagy farizmom (m. gluteus maximus) és a csípőhorpasz (m. iliopsoas). Természetesen a többi mozgáshoz hasonlóan ezek munkáját is sok más izom is segíti, de a fő feladat az övék. A magyar nyelvben egyébként meglehetősen furcsák az ezzel a mozgással kapcsolatos kifejezések, ugyanis valójában a combhajlító és feszítő izmokkal nem a combot, hanem a térdet (és a csípőt) mozgatjuk, a csípő hajlítást és feszítést pedig a köznyelvben inkább térdemelésnek hívjuk. Lényeg a lényeg, hogy

futás közben formás combot és feneket építhetünk, az edzés intenzitásának helyes megválasztásával pedig izomnövekedést (sprintek) vagy éppen szálkásodást (hosszú futások) érhetünk el.

Milyen izmokat fejleszt a futás? Forrás: flickr/rawpixel
Milyen izmokat fejleszt a futás?
Kép forrása: flickr/rawpixel

A törzs izmai

Amellett, hogy a futás nagyon hatékonyan fejleszti a teljes alsó végtagot, nagyon jól átmozgatja a test összes többi izmát is, különösképpen a törzs izomzatát. Ahhoz, hogy a mozgás stabil legyen, szükség van az egyenes, ferde és haránt hasizmokra (m. rectus, obliquus és traversus abdominis) valamint a hátizmokra, melyek közül nem érdemes egyet vagy kettőt kiemelni, ugyanis mindre szükség van a helyes tartás megtartásához. A futás tehát a törzsizomzat fejlesztése révén jótékony hatással van a testtartásra is, melynek előnyeit a hétköznapokban is élvezhetjük.

Karok

Bár a hétköznapi futó talán kevésbé veszi észre a kar izomzatának változását, a futás mégis fejleszti a váll és a felkar izomzatát is. A törzsizmoknál már említett helyes testtartás megtartásában illetve a futás közbeni karmunka végzésében a vállöv izomzatának nagy szerepe van. A helyes tartást kis görgetegizom (m. teres minor) segíti, mely megakadályozza a vállak beesését, a kar előre és hátra mozgását pedig a deltaizom (m. deltoideus) ill. a bicepsz (m. biceps brachii) és tricepsz (m. triceps brachii) izmok végzik. A futás intenzitásának növelésével, ahogy a karokra egyre jobban szükség van a kívánt sebesség elérésében ezek az izmok egyre nagyobb szerepet kapnak. Egy sprinter láthatólag kidolgozott felsőtesttel rendelkezik, így aki futással szeretné fejleszteni ezeket az izmokat, javasoljuk a rövid, ám intenzív edzéseket.

Összességében tehát láthatjuk, hogy a futás önmagában is rengeteg izmot fejleszt még akkor is, ha nem végzünk mellé kiegészítő edzéseket. Az pedig talán senkinek sem újdonság, hogy bizony a futás rengeteg kalóriát is eléget, így az általa elérhető fogyás szintén pozitív testi változásokat eredményez.

Hirdetés