Interjú Rob Bell-lel Hír

Momentum Communications
2015/01/16
Négy dolog van, amik álmatlan éjszakákat okoztak nekem
Hirdetés

7 maraton 7 nap alatt 7 kontinensen
A Travel Channel tévécsatorna egyik műsorvezetője, Rob Bell ( “Ember a világ ellen” - Man Vs Word, “Titkok és rejtélyek” - Secrets and Mysteries), öt barátjával hét kontinensen hét nap alatt hét maratont fut le - azaz egy hét alatt 300 kilométert. A január 19-én induló megmérettetés célja, hogy fogyatékkal élő fiatalokat segítsenek, lehetőséget biztosítsanak számukra a sportolásra. A műsorvezető-futó interjúban nyilatkozott a felkészülésről, a félelmeiről, és társairól. A kihívás részleteiről bővebben itt...

 

Interjú Rob Bell-lel
Mi ösztönzött arra, hogy részt vegyél ebben a megmérettetésben, és milyen célt szeretnél elérni a kaland során?
Mind a hatan futottunk már egyéni maratonokat. Versenyeztünk triatlonon és még az Ironman versenyen is, de a világon nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy teljesítette azt a kihívást, hogy 7 nap alatt 7 kontinensen lefutott 7 maratoni távot. Részben ez a dolog vonzereje: hogy az ember feszegesse a határait és kipróbálja, hogy valójában mire is képes. Menet közben pedig az is motivál, hogy két jótékonysági intézmény számára gyűjtünk pénzt: a bírit KEEN Londonnak és az ausztrál John Maclean Foundationnek. Mindkét szervezet fogyatékos, mozgássérült gyermekek számára biztosít sportolási lehetőséget.

Hogyan készültél fel erre a kihívásra?
Azon kevés emberek egyike, akik valaha sikeresen teljesítették a kihívást, Sir Ranulph Fiennes, utóéag azt nyilatkozta: „Visszatekintve, nem vágtam volna bele. Meg nem csinálnám még egyszer!” Ezen el kellett gondolkodnunk, és megtennünk mindent, hogy amikor majd megtesszük az utolsó lépéseinket a hetedik maraton befutóján Sydneyben, mi ne így érezzük magunkat.

Az utóbbi öt hónapban mindannyian nagyon keményen edzettünk. Koptattuk a járdákat és a parkok ösvényeit, az időjárási viszontagságoktól függetlenül - összességében több ezer mérföldet futottunk le. Szaktanácsadást és edzőterveket kaptunk csapatunk gyógytornászaitól, hogy megerősítsük az összes olyan izmot, amely segítségével hatékonyan futhatunk, figyeltünk a táplálkozásunkra (ez lényegében azt jelenti, hogy visszapótoltuk, amit elégettünk - hurrá, szabad sokat enni!), és megpróbáltuk a lehető legaprólékosabban megtervezni az összes bonyolult logisztikát. Nem kis teljesítmény!

 

Rob Bell Forrás: Momentum Communications
Rob Bell
Kép forrása: Momentum Communications

 

A kihívás melyik részétől tartasz a legjobban?
Négy dolog van, amik álmatlan éjszakákat okoztak nekem:

1. Az eshetőség, hogy az Antarktiszon extrém mód alacsony hőmérséklet és süvítő szél fogad majd minket. Annak ellenére, hogy ott éppen nyár lesz, nem jelenti azt, hogy kellemes lesz a klíma. Nagyon szélsőséges az időjárás, és egyikünk sem járt még ott, előfordulhat, hogy dupla erőfeszítésünkbe kerül ott a táv lefutása.

2. Ennek a szöges ellentéte Szingapúr: a levegő páratartalma elérheti a 95 %-ot, ami futás közben olyan érzés lesz, mintha melaszon próbálnánk átgázolni. Több kilót izzadunk majd le magunkról, és mivel ez már a hatodik maratonunk lesz, a testünk várhatóan már a futás megkezdése előtt eleve alulhidratált állapotban lesz. A súlyos kiszáradás nagyon komoly veszélytényező, és nem megfelelő kezelés esetén valamelyikünk simán kórházban köthet ki.

3. Az általános kimerültség. A kihívás során csak a repülőgépeken alszunk majd, a kontinensek között repülve. Turistaosztályon utazunk majd a teljes út során, tehát nehéz lesz igazán kényelembe helyezni magunkat, és az alvás iránti vágyat felülírja majd az evés, ivás, nyújtózkodás szükségessége – ez utóbbira azért van szükség, hogy elkerüljük a mélyvénás trombózist; felhívták a figyelmünket, hogy testünk különösen ki lesz téve ennek a veszélynek, illetve hogy megelőzzük az izom és ízületi görcsöket. Nem leszek meglepve, ha néhány meglehetősen nyűgös futó száll majd le a repülőkről…

4. A lesérülés. Az elmúlt év összes edzése és felkészülése ellenére, meglehetősen nagy lesz a kockázata annak, hogy menet közben lesérülünk. Rettentően nagy terhelésnek tesszük majd ki a testünket a mindennapos futásból és az egyes maratonokból valóregenerálódási idő teljes hiányából kifolyólag. Egy sérülés azt jelentheti, hogy idő előtt be kell fejezni az egészet, és tudom, hogy én teljesen összetörök majd, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudom befejezni ezt az utat.

 

Rob Bell Forrás: Momentum Communications
Rob Bell
Kép forrása: Momentum Communications

 

Egy izgalmas csapat része vagy, mit gondolsz, az egyes „alkotóelemek” mit tesznek hozzá az úthoz?
A csapat hat futóból áll, de ami még fontosabb az, hogy hat jó barát vagyunk. Az elmúlt 12 hónap annyira szuperül telt azzal, hogy állandóan összejöttünk és egy olyan csoportos projekten dolgoztunk, amiben mindannyian ennyire szenvedélyesen hiszünk, és mostanra már mindannyian rettenetesen elszántak vagyunk, hogy véghez is vigyük. Rengeteget szívatjuk és támogatjuk egymást, és mint bármilyen baráti társaságban, mindenkinek megvan a maga szerepe. Megvan, hogy ki a Viccmester, az Elbűvölő, az Ösztönös vezető, a Részletek embere, a Bölcs, és a Kevésbé bölcs. Rád bízom, hogy kitaláld ki-kicsoda.

 

Akik szeretnének adományozni a két alapítványnak, a www.1above777.com oldalon megtehetik. Itt folyamatosan nyomon lehet követni a csapat útját is, és bárki csatlakozhat hozzájuk futva, kerékpáron, vagy csak szurkolással.
A január 19-én induló kihívásról a Travel Channel Magyarország Facebook oldala is minden nap információt és fotókat oszt meg, a Travel Channel pedig kamerával kíséri nyomon őket, és áprilisban sugározza ezt a hihetelen teljesítményt bemutató műsort.

Hirdetés