Hogyan válassz sportcipőt? Hír

Hogyan válassz sportcipőt? Hír

Támogatott tartalom
2020/11/12
Minden sportoló számára - legyen az profi vagy amatőr - fontos, hogy az adottságainak és szükségleteinek megfelelő sportcipőt válasszon magának. A sportcipők specifikusságairól minden sportágban külön-külön lehetne sok-sok oldalas eszmefuttatásokat írni, mi most itt azokat a dolgokat szedjük össze, amik általában minden területen fontos a sportcipő kiválasztásánál.

Sportcipő kényelme

Talán senki számára nem meglepő, hogy egy sportcipőnek kényelmesnek kell lennie. Ezt a legtöbb sportágban úgy lehet maximalizálni, hogy az utcai méretnél 0,5-1 számmal nagyobb méretet választunk, ezzel teret hagyva a lábfej minimális mozgásának. Azonban az, hogy a lábfej mozoghat egy kicsit, még nem jelenti azt, hogy a sportcipőnek sehol sem kell maximálisan tartania. Rendkívül fontos, hogy a jó sportcipő tartja a bokát, megpróbálva megelőzni ezzel az esetleges sérüléseket. Különösen fontos „funkció” ez a labdajátékoknál, ahol a gyors és agresszív irányváltásoknál a boka extrém terhelésnek van kitéve.

Szélesség

Manapság egyre több komolyabb gyártó gyárt sportcipőt külön keskeny és széles lábfejre, érdemes utánajárni tehát, hogy a kiválasztott modellnél fokozhatjuk e tovább a kényelmet a megfelelő szélesség kiválasztásával.

Hogyan válassz sportcipőt?-2
Hogyan válassz sportcipőt?-2

Sportcipő tartása

Fontos figyelnünk arra is sportcipő választásnál, hogy a lábtípusunknak megfelelő tartású modellt válasszunk. A sportcipőket két kategóriára osztjuk: stabil (pronáló) és neutrális (semleges és szupináló). Ez a gyakorlatban a boka mozgás közbeni „állásszögét” jelenti a talajhoz képest. Egy komolyabb sportboltban, mint pl. a CCC, egy szakképzett eladó különböző mérések elvégzése után tud segíteni a választásban!

Talpbetét

A lábboltozat helyesen tartása is rendkívül fontos sportolás közben, azonban az itt megjelenő esetleges problémákat többnyire extra talpbetét használatával szokás megoldani.

Hogyan válassz sportcipőt?-1
Hogyan válassz sportcipőt?-1

Sportcipő talpa

További fontos tényező a megfelelő talpszerkezet. A sportcipő talpának különböző sportágaknál más-más igénybevételnek kell megfelelnie és amellett, hogy védi a bőrt a fizikai sérülésektől, egyéb más feladatokat is el kell látnia. Ilyen feladat a megfelelő tapadás biztosítása a talaj felé és talajszerkezettől függően a lépés stabilitásának biztosítása. Különösen fontos ez az outdoor sportágakhoz gyártott sportcipőknél, pl. a terepfutó modelleknél, ahol a folyamatosan változó talaj nagy kihívások elé állítja a sportcipő talpát.

Ütéscsillapítás

Futómozdulatokat tartalmazó mozgásformáknál rendkívül fontos, hogy a sportcipő talpa megfelelő módon csillapítsa a mozgás során keletkező ütéseket és rezgéseket. A nagy gyártók különböző technológiákat használnak ezen ütések és rezgések csillapítására, így találunk sportcipőt zselés, levegős vagy ezek kombinációjából összeállított talpszerkezettel. Ez a fajta talp a csillapításból adódóan minimálisan instabil felületet eredményez (ami persze nem mehet a tartás rovására), amely bizonyos sportágakban kifejezetten hátrányos lehet. Speciális, csillapításmentes sportcipő javasolt pl. az erősportágaknál, mint a súly- és erőemelés. Ide tartoznak azon „sima” edzőtermi mozgásformák is, ahol nagy súlyokat mozgatunk meg, ezáltal maximális stabilitásra van szükségünk. 

Sportcipő felsőrésze

Kényelmi és sok esetben funkcionális szempont, hogy a sportcipő milyen felsőrésszel rendelkezik. Beltéri, száraz és állandó hőmérsékleten végzett mozgásoknál fontos, hogy a felső rész maximálisan szellőzzön, ezáltal a keletkező nedvesség távozni tud a cipőből. A feljebb már említett outdoor sportágaknál azonban számtalan olyan körülmény adódhat, amikor nedves környezetben vagyunk kénytelenek mozogni, így a sportcipő feladata nemcsak a belső nedvesség párologtatása, hanem a láb megóvása a külső nedvességtől (eső, sár). A technológia fejlődésével egyre több és jobb vízálló és lélegző anyag áll a gyártók rendelkezésére (a legismertebb pl. a Gore-tex), így ma már minden körülményre találunk megfelelő sportcipőt a boltokban.

A CCC boltjaiban, illetve webáruházában sportcipők egész garmadája áll rendelkezésünkre, ahol az eladók segítenek eligazodni abban, hogy pontosan milyen sportcipőre is van szükségünk!