Hogyan kell mínuszokban futni?

Hogyan kell mínuszokban futni?

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/01/27
Az Antarktisz maraton bronzérmese, Tóth István megmondja.
Hirdetés

Tóth István 2011-ben megnyerte a North Pole maratont, majd 2014-ben bronzérmesként tért haza az Antarktisz maratonról. Nem sokat kellett gondolkoznunk, hogy tőle kérjünk jótanácsokat a téli hidegben futással kapcsolatban.

Futás hidegben


Mikortól beszélhetünk hidegben futásról a Te értékrended szerint? Van egy saját osztályozási rendszered a hidegben futásra?

Ennyire konkrét kategóriákat nem állítok fel, de figyelembe veszem az időjárási viszonyokat és ennek megfelelően öltözöm. Inkább hidegben szeretek futni, mint melegben. Mondjuk azt, hogy nekem a hideg -5 foknál kezdődik, ha aktív mozgásról van szó.

Téli futóruházat


Milyen szempontok szerint választod meg az öltözéked?

Háromtól több réteget soha nem veszek fel és azok is különböző funkciót töltenek be. Ha nagyon hideg van, akkor vastagabb thermo felsőbe és vastagabb nadrágba bújok, és ha a szél is fúj, akkor veszek egy könnyű, szél elleni nadrágot is. Cipő esetében inkább azt mérem fel, hogy milyen talajon fogok futni és mindenképpen legyen vízlepergető. Kamáslit abban az esetben veszek, ha legalább bokáig érő hó van.

A ruházati kiegészítőkkel mi a helyzet?

Vékony kesztyűt már plusz fokoknál is hordok, nagyon jó komfort érzetet ad. Sapka nulla fok alatt jöhet, sál soha, de nagyon hidegben egy maszk jól jön a száj elé.

Van-e különbség az elővigyázatosságot illetően nők és férfiak között (férfiasságra extra meleg nadrág, vagy nőknél a mellek védelme)?

Azt hiszem, csak a férfiak oldaláról tudom megközelíteni ezt a kérdést. Nem árt védeni a "létfontosságú testrészünket" egy melegebb nadrággal, alsónadrággal. Habár itt is mellé lehet fogni. Ha túlságosan beizzadsz és meg kell állni, akkor nagyon hamar át tud hűlni.

Hogyan kell mínuszokban futni?-1
Futás az Antarktiszon
Hogyan kell mínuszokban futni?-1
Forrás: Tóth István

Tennivalók futás előtt és után


Öltözködés után csak úgy simán nekiindulsz, vagy szeánszozol valamit a meleg lakásban?

Néhány falatot biztosan bedobok, illetve, ha fáradt vagyok, akkor egy meleg teát is iszom üresen vagy mézzel. A bemelegítés attól függ, hogy hogyan érzem magam. Fáradt napokon inkább bent, friss napokon a kinti bemelegítést preferálom.

Ennek analógiájára, mit javasolsz a futás végeztével?

Amíg kint vagyok, addig mozgok a meghűlés elkerülése miatt. Amikor hazaérek három dolgot próbálok megcsinálni rövid időn belül: az egyik a zuhanyzás, a másik, hogy gyorsan eszek pár falatot és iszok valamit... közben pedig lenyújtok.

Futás közben


Különbözik-e a futó-, illetve a légzéstechnikád a melegebb időszakokéhoz képest?

Ilyenkor általában lassabb tempót választok, aminek a fő oka az, hogy ne kerüljek erős oxigénhiányba és ne kelljen "harapnom" a levegőt. Próbálok csak orron venni levegőt - ez segít a tüdőbe áramló levegőt felmelegíteni. Ha mégis intenzíven futok, esetleg hegymenetben, és kénytelen vagyok szájon át lélegezni, akkor teszek egy maszkot a szám elé, ennek hiányában a kezem is megteszi.

Van-e olyan, amire nem feltétlenül gondol az, aki először megy el télen futni?

A legádázabb "ellenséged" a téli futásban nem a testedet érő hideg, hanem a talaj, amin futsz. Jeges, csúszós úton, ösvényen nagyságrendileg könnyebb egy sérülést összeszedni, ezért nagyobb odafigyelés, több rutin szükséges.

Ha frissítést viszel magaddal, azt milyen formában teszed (a folyadék például hogyan nem fog megfagyni)?

Hosszabb távokra mindig viszek frissítést magammal. Mivel a kezemben viszem a palackot és az így folyamatosan rázkódik, a benne lévő folyadék megfagyni nem tud, csak olyan jó ’fogpergető’ hideg lesz egy idő után. Ha viszek egy-egy zselét, akkor azt beteszem a ruhámba és a testem melegíti.

A legfontosabb végszó


Bármi egyéb jótanács, praktika, amit mínuszokban futáshoz javasolsz…

Csak annyi, hogy fussatok télen is, csak legyetek elővigyázatosabbak az öltözködés, a bemelegítés, levezetés során.

Hirdetés