Futós filmek (hosszú) téli estékre  Hír

Futós filmek (hosszú) téli estékre  Hír

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2020/12/23
Ha megvolt a napi táv, dobd a sarokba a futócipőd, hidratálj és regenerálódj a tévé előtt!
Hirdetés
Színes-szagos sorozatok, Terence Hill és a versenyt főzős műsorok helyett nézz futós filmeket!

Online futós filmajánlónk következik

Keresztül Korzikán (Crossing Corsica)

A lélegzetelállító terepen, a híres-hírhedt korzikai GR20-on, a legnehezebbnek és egyben legszebbnek is tartott európai magashegyi trekking útvonalon (https://gr20.co.uk/gr20-history/)  forgatott filmből kiderül, hogy Francois D’Haene francia ultrafutónak, 3-szoros UTMB-győztesnek sikerül-e megdönteni a helyszínhez kapcsolódó világrekordot, azaz, lefutja-e a 180 km-es, 10 ezer méter szintemelkedéssel bíró útvonalat 31 óra 6 perc alatt.

Run

A három éven keresztül, három kontinensen forgatott dokumentumfilm főszereplője a legendás kenyai hosszútávfutónő, az 1998-2001 között maratoni rekorder Tegla Louroupe, aki arra vállalkozott, hogy „Chef de Mission”-ként mentorálja és egészen a 2016-os riói, majd a 2020-as pekingi olimpiáig kísérje a menekültekből álló tízfős csapatot. Igaz, az utóbbi megmérettetés a világjárvány miatt elmaradt, a film Tegla Louroupe és a sportolók közös munkájáról elkészülhetett. Szívmelengető történet reményről és kitartásról, és arról, hogyan a sport akár egész életeket megváltoztatni.

Thabang

Országában valódi hősként tekintenek Thabang Madibára (https://itra.run/runners/296319-thabang-madiba) . A dél-afrikai futó szülővárosában, Ga-Rankuwában nincsenek hegyek, és sem sporttáplálkozás-tanácsadó, sem kiropraktőr nem ad tanácsot, útmutatást…  Ilyen „háttérrel”, mérhetetlen erővel és szenvedéllyel Thabang mégis képes volt többször is megnyerni a Dél-Afrikai Terepfutó Bajnokságot, és ő lett az első futó, aki képviselhette hazáját a terepfutás világában. Elért eredményei sok afrikai fiatal számára nyújtanak motivációt és adnak első lendületet a sport felé. Ez az inspiráló film róla és a terepfutó eredményeihez vezető igencsak rögös útról szól.

The 2020 Golden Trail Championship - A Strategic Battle - The Movie!

A napokban jelent meg, és angolul, spanyolul és franciául is elérhető a GTS youtube-csatornáján ez a film. A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken szeptemberben zajlott 5 napos terepfutó-verseny, a Golden Trail Championship filmes beszámolója igazi nyálcsorgatós kikapcsolódást ígér. Azért is igazi csemege, mert a pandémia miatt az ehhez hasonló versenyek idén sorra parkolópályára kerültek, így a róluk készült beszámolókat is nélkülöznünk kell. Ha a 113 km-es távért és a több mint hatezres szintért nem is, a meseszép táj miatt azért irigykedünk. Az elképesztő futótechnikával megáldott terep- és tájfutókat, a vérrel-verejtékkel vívott „terepharcot” órákig el tudnánk még nézni.

Swiss Peaks 2020

Jórészt franciául, de angol felirattal látható a Swiss Peaks Trail-sorozat idei versenyének összefoglalója. A 2017 óta megrendezett mitikus ultra-terepfutó versenyen idén 1436 bátor futó indult útnak, hogy felfedezze a svájci Valais-kantonban kijelölt útvonalakat, félmaratoni, maratoni, 100, 170 és 360 km-es távokon. Vigyázat! A filmben hófödte csúcsok, kellemes lankák, gleccserek, smaragzöld hegyi tavak, autentikus hegyi falvak, azaz számos, a nyugalom megzavarására alkalmas jelenet látható!  

The Infinite Race

A mexikói Tarahumara törzset, melynek tagjai szinte kivétel nélkül, 100 mérföldeket képesek futni jóformán minden erőlködés, megállás nélkül, gumiabroncsból készített saruban, vagy akár mezítláb is, Christopher McDougall 2009-ben megjelent Futni születtünk című best-seller könyvéből ismerte meg a világ és a futótársadalom. A 2020. december 15-én bemutatott The Infinite Race (~ Végtelen futam, a szerk.) 70 perces dokumentumfilmben Bernardo Ruiz rendező és csapata a Tarahumarák eldugott falvába, és a törzs tagjait kérdezte futásról, a törzs történelméről egészen a spanyol hódítóktól a klímaváltozás okozta változásokig, vagy akár a napjainkban is zajló drogháborúkig, melyek a népüket is veszélybe sodorják. A filmből az is kiderül, hogy a futás itt elsősorban nem kedvtelésből űzött hobbi, hanem sokszor életmentő lépések gyors egymásutánja, a túlélés eszköze.

R2R2R – avagy Ultrafutás karanténban

Hallottál már a Rim to Rim to Rim versenyről? Ha nem, akkor eláruljuk, hogy ez nem más, mint a Grand Canyonban megrendezett 76 kilométeres futás, pokoli melegben és 4 ezres szintkülönbséggel. Bővebben: https://www.ultrarunningdestinations.com/home/2018/11/8/rim2rim2rim-ultrarunning-destinations A film készítője, Kip Pastor is hivatalos volt az idei, áprilisi „ámokfutásra”, ám a körülmények közbeszóltak, így kissé módosult a terve. Így született meg ez a kisfilm „Ultrafutás Karanténban” címmel. Jó szórakozást!  

Mire képes Kilian Jornet!?

+ 1 rövid, amiből kiderül, mire képes Kilian Jornet

És ha ezek után még nem ülsz, akkor most gyorsan tedd le magad. A közel 4 perces videóban, amit már több mint egymillióan láttak, Kilian Jornet a norvég hegygerinceket hódítja meg szédítő gyorsasággal.

És egy saját videó a tájfutásba frissen csöppent futók élményével

Te is lehetsz tájfutó, csak ne a profi szinttel kezdd...

A tájékozódási futás sokáig idegen, elérhetetlen sportágnak számított a legtöbb futó számára, az elmúlt években viszont ez elkezdett megváltozni. Egyrészt megjelentek a városi tájékozódási futóversenyek, amelyek minden kezdő számára könnyedén teljesíthetők, másrészt a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség felismerve azt, hogy a terepfutás és a tájékozódás kombinálása minden futó számára izgalmasabbá teszi a napi edzéseket, országszerte elkezdte kiépíteni az állandó pontos tájékozódási futó pályákat. Na, ezt tettük próbára a minap.... vagyis inkább a tájfutás tett próbára minket, amiért egyből a profi szintű pályával kezdtünk.

Hirdetés