Menü

2013.11.19.     Hozzászólás 9

Futópad, vagy a hideg?

Mire jó a futópad? Jó-e egyáltalán? A hidegben futni jobb?


Feltettük a kérdést outdoorbuzi amatőröknek és vérprofi testsanyargatóknak (edzőknek):
Futópad, vagy szabad ég?

 

Viola, aki falra mászik a futópadtól... meg amúgy is.
Szerintetek normális, hogy elindul a cipőtök alatt a járda? Ráadásul nem a megfelelő irányba, hanem hátrafelé. Aztán ha ezt véletlenül sikerült megszokni, az szuper, de hogy fogok leszállni? Leugrom hátrafelé? Láttatok videókat futópad-balesetekről?

 

 

Szóval őszintén, tudom, hogy a sebességet jobban lehet rajta fejleszteni, mint hegyen, és garantáltan több pasi/csaj néz meg a buszból, mint ha hajnalban szaladgálnál a Nagy-Kevélyen, de elképzelni sem tudom, hogy lehet feladni a föld, kövek érzését a talpad alatt, a tiszta, éles levegőt, a terepből adódó természetes ritmusváltásokat, és mindazt, amit a kinti (terep)futás ad?!

 

 

Ádám, aki azt szereti, ha természetes
Számomra a futás A pontból B pontba, vagy x pontokon keresztül vissza A pontba. Értsd: kint a szabadban, akár aszfalton, akár terepen. Ha esik, vagy fúj, azt érzem a bőrömön, az arcomon. Ha hideg van, jobban felöltözöm, ha meleg, akkor mutogatom izzadt felsőtestem. Ha unalmas lenne, akkor új útvonalat választok.

Ha mindettől Téged kiráz a hideg, akkor próbálj ki egy futópadot. Futópadon beállíthatsz egy csomó mindent, a távot, az iramot, nyomogathatod a gombokat. Mindegy milyen idő van kint, a hőmérséklet és a páratartalom egyenletes. A táj nem változik, maximum a tv-képernyőn... de ki akar tv-t nézni futás közben? Szeretem a kütyüket is és tényleg egyre több és jobb szolgáltatást tud nyújtani egy futópad (google-earth szimuláció, stb.), de még mindig inkább százszor a szabadban, mint egyszer klimás teremben futópadon.

 

 

Erdélyi Nándi, az edző és biztosítási ügynök
Két tényt tudok a futópaddal kapcsolatban mondani: az egyik, hogy nem szeretem. Unalmas, nincs levegő és 10-15 perc után olyan, mintha a zuhany alól léptem volna ki. A másik tény, hogy amikor futópados futásokat illesztek a téli a felkészülésemben nyáron jobban megy a futás! Miért? Mert kiválóan használható emelkedőre futáshoz, tempó és résztávos edzésekhez. A lényeg, hogy futópadot nem célszerű használni alapozó edzéshez, hiszen viszi a lábat, ettől azért más, mintha kint edzenénk, nem is beszélve a mérhetetlen mennyiségű izzadságról és a vele együtt távozó ásványi anyagokról. Heti 1-2 alkalommal viszont egy intenzív edzéshez tökéletes. Én hetente egyszer futok padon 10 perc bemelegítést, 12 percet úgy, hogy 5%-os emelkedőn, 20 km/h-án futok 20 mp-et, majd leszállok és pihenek 40 mp-et, végül 10 percet levezetek. Ettől a gyakorlattól javul a sebességem, javul az erőm és javul a technikám.

Pro:
- egzakt edzés (jól szabályozható miből, mennyit szeretnénk)
- állandó körülmények
- nem kell lejtőn futni és szétverni a lábat
- technikát jól lehet fejleszteni

Kontra:
- unalmas
- a pad viszi a lábat ezért, ami kint sík, a padon 1%-os emelkedőnek felel meg
- fokozott izzadás

 

 

Kuttor Csaba, triatlon nagymenő, akit be se kell mutatni
Amiért nem:
- Fiatalok, kevés monotónia tűrő képességgel megáldott felnőttek felvágják az ereiket unalmukban a futószalagon, így aztán az egész minőségében is olyan lesz, amilyen. Konkrét cél nélkül kínszenvedés 4 fal között futni.
- Nincs menetszél, így a test hűtése korlátozott, hacsak nem rakunk ki egy ventillátort magunk elé. Nyitott ablak jó lehet, de ez konditeremben ritka.
- Külön stílust igényel a futószalag. Mivel a menetszél itt nem létezik a szökdelős stílus a nyerő, azaz sokat lenni magasban, és hagy fusson a szőnyeg magától alattunk. Ez vagy megy valakinek vagy nem.

Amiért igen:
- Éppen a fenti 3-as pont miatt. Ha a vázrendszerünk és támasztó izomzatunk alkalmas rá, szalagon kitűnően lehet gyakorolni az aktív talajfogást, azaz technikailag javító hatású.
- mínusz 10 fokban is sérülésmentesen, az ízületek megfázásának veszélye nélkül tudunk minőségi edzést végezni.
- Bármikor tudunk hegyre futni, és a tervezett edzést 100%-osan be lehet tartani, hiszen a tervezett tempó eltalálása garantált.
- Különböző tudású futók együtt, egy edző felügyeletével, közösen tudnak végrehajtani időben megadott feladatokat.

 

 

Te magad, aki a mozgásvilágot olvasod...
Neked mi a véleményed?

 

Olvass többet a témáról: futópad

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Pisti1981 2017.02.20.   15:04

  Pisti1981
 • Pisti1981 2017.02.20.   15:02

  Pisti1981

  Ultratávú terepfutóként nekem sem szívügyem a futópad, de azt is el kell ismernem, hogy remekül beilleszthető az edzésfolyamatokba. Az évnek minden szakában, minden körülmény között szeretek futni a természetben, de az utóbbi időben felismertem a pad jótékony hatásait is. Bár igaz, hogy csak emelkedőfutásokat hajtok rajta végre, de érezhetően és láthatóan is javult ilyen irányban a teljesítményem. Segíti a monotonitás tűrést is, ami egy hosszú távon futó versenyzőnek nem utolsó szempont. Amíg a természetben (függ az edzéstől) futok akár 2-3-4 órákat is, addig a padon végzett emelkedő futásokat 55 percre maximum 1 órára szűkítem. Kifejezetten alkalmas a pad arra, hogy a sportoló megtanulja hosszabb emelkedőfutások alatt is kontroll alatt tartani a testhelyzetét, a lépésfrekvenciát, a légzést, ami adott esetben terepen, ahogyan fárad a test és az elme sokszor szétesik. A padon két dolgot tehet ilyenkor. Vagy a lefelé mutató nyilak felé mozdul el a "szándék" vagy kontroll alatt tartva aktuális fizikális és belső állapotát figyelme, teljes mértékben a futás hatékonyságára irányul, elkerülve azt, hogy esetleg hátrafelé dobja le Őt a gép.. :)) Éppen ezért a pad az akaraterőt is képes pallérozni, hiszen a cél jól látható és az egyes szakaszok állíthatók! Röviden megvan az előnye a padnak, de szimplán csak rá hagyatkozni nem érdemes. Jól kiegészíti az edzéseket, de nem pótolja azt a szabadságérzetet, flow-élményt, amit egy kiadós terepen végrehajtott edzés után végez az ember.

  válasz erre...

 • aurora 2015.12.10.   11:06

  aurora

  Én szeretem ezt is azt is..persze a legjobb a természetben.... D mivel volt már a hideg miatt idegbecsípődésem így most mindenképp a futópad a nyerő :-D Nem unalmas mert qjó zenékkel nyomom,s nem 1 forma ütemekkel,viccesen majdnem táncolok :-D ja s idő s tempót is variálok,van mikor 1 órát nyomom 60 percben 6.n van mikor 7sen 40 percig csak..de a kalória a lényeg...200 minimum s jó a 300 cal égetés de ennél följebb a tökéletes..na jelenleg itt tartok :-D Ja s itt tuti nem támadnak meg :-D a jó pasikat nem bánnám :-D

  válasz erre...

 • Vízy Pálma 2014.11.13.   13:55

  Vízy Pálma

  Sziasztok! A soroksári eset miatt kaptm egyet otthonra én is... Szerencsére árában el lehetett passzolni, mert nekem is a kuttori érfelvágás jutott eszembe! Próbáltam másfajtát is edzőteremben, de nem jött be az sem. Pedig a havat, esőt nagyon utálom, félek is, de marad a sötét és a hideg utca.

  válasz erre...

 • Angi 2014.04.09.   22:27

  Angi

  Hello mindenkinek. Nekem bejon a futopad. Igaz, jelenleg egeszsegugyi problemaim miatt nem tudok terepen futni. De mindig is szerettem. Talan velem van a baj, de birom a monotoniat, kivalo szellemi trening. :P Nem zavar az izzadas sem. Jelenleg csak napi 40-50 percet tudok futni, de amig felepulok, nekem jo ez is. Es azert meg tud dolgoztatni rendesen. Persze remelem egyszer a szabadban is futhatok majd ujra.

  válasz erre...

 • Eszterke 2013.12.27.   11:20

  Eszterke

  Én pont amiatt az eset miatt mentem be a terembe. Jobb az utcán, de nálunk a környéken "jó idő futók" vannak csak, ha hideg van, eső, akkor senki nincs kint. Én nem régen kezdtem, pár hónapja, és a teremben mindig van társaság, hiába nem beszélgetünk jó érzés nekem, hogy mások is futnak. Tény, hogy unalmasabb, de még mindig jobb, mint a semmi, vagy a reszketés. Tavasszal majd újra utca :)

  válasz erre...

 • gyunevi 2013.11.23.   18:35

  gyunevi

  Én azóta gondolkodtam el a futópadon, amikor megölték azt a kocogó nőt Erzsébeten. Nem lakom messze, és egy időben arafelé is futottam... Télen az ember lánya már csak sötétben tud elmenni futni, hiszen már 4-kor majdnem sötét van... Ha meg még nem aszfaltos utat is próbálok keresni, az már pláne csak a kihalt, és nagyon sötét területeken van. Szóval ez is egy szempont... És szerintem nem is csak a nőknek, de nekik főként...

  válasz erre...

 • modano 2013.11.22.   14:36

  modano

  Talán nem ez a legfontosabb de kimaradt, hogy pad esetén nem szükséges meleg ruházatot vásárolni.Minden véleménnyel egyetértek, a szabadban való futás sokkal jobb, változatosabb,kevésbé unalmas.Nem egy digitális kijelző a viszonyítási alapod és sokkal jobban szárnyalnak a gondolataid is, amivel csak jobban telik az idő, érzetre mindenképp. Ugyanakkor nagy mínuszokban megfelelő ruházat esetén sem javallott a kinti futás, kifáznak az ízületek, amit nem azonnal de korral sajnos jelezhetnek a lábak. Érdemes melegítő lóbalzsammal vagy hasonló kenőccsel bekenni a térd környékét.A futás előtti szükséges bemelegítéssel és nyújtással segít hamarabb átvenni az "üzemi" hőmérsékletet, nem éri közvetlen hideg és melegen tart. A legfontosabb szerintem, hogy aszfalton senki se fusson!! Nincs az a cipő ami megóvná a lábat (térd,boka) a rendszeres kemény talajra való érkezéskor. Idővel mindenkit kikezd, fittségi állapottól függetlenül.Jómagam 33 vagyok, rendszeresen sportolok és ez személyes tapasztalat, meglehet egyénenként változhat. Az elővigyázatosság fontosabb mint hogy kinti vagy benti futás, kiváltképp a téli szabadban futás esetén.

  válasz erre...

 • BLePister 2013.11.21.   15:56

  BLePister

  Szerintem a futópad nem helyettesíti a futást, az egy egészen más dolog. Mivel a futószalag hátrahúzza a talajt fogó lábat, így a normális futáskor kifejtett toló-, lökőhatás nem érvényesül, ez "kiheréli" a futást. Arra persze jó, hogy vmit mozogjon az ember, ettől függetlenül én még mindig maradok híve a jó kis téli, fagyos futásoknak.

  válasz erre...