Futópad, vagy a hideg?

Futópad, vagy a hideg?

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/11/19
Mire jó a futópad? Jó-e egyáltalán? A hidegben futni jobb?
Hirdetés

Feltettük a kérdést outdoormániás amatőröknek és vérprofi testsanyargatóknak (edzőknek):

Futópad, vagy szabad ég?

 

Viola, aki falra mászik a futópadtól... meg szabadidejében is

Szerintetek normális, hogy elindul a cipőtök alatt a járda? Ráadásul nem a megfelelő irányba, hanem hátrafelé. Aztán ha ezt véletlenül sikerült megszokni, az szuper, de hogy fogok leszállni? Leugrom hátrafelé? Láttatok videókat futópad-balesetekről?

 

 

Szóval őszintén, tudom, hogy a sebességet jobban lehet rajta fejleszteni, mint hegyen, és garantáltan több pasi/csaj néz meg a buszból, mint ha hajnalban szaladgálnál a Nagy-Kevélyen, de elképzelni sem tudom, hogy lehet feladni a föld, kövek érzését a talpad alatt, a tiszta, éles levegőt, a terepből adódó természetes ritmusváltásokat, és mindazt, amit a kinti (terep)futás ad?!

 

Ádám (amatőr multiállat) aki azt szereti, ha természetes

Számomra a futás A pontból B pontba, vagy x pontokon keresztül vissza A pontba. Értsd: kint a szabadban, akár aszfalton, akár terepen. Ha esik, vagy fúj, azt érzem a bőrömön, az arcomon. Ha hideg van, jobban felöltözöm, ha meleg, akkor mutogatom izzadt felsőtestem. Ha unalmas lenne, akkor új útvonalat választok.

Ha mindettől Téged kiráz a hideg, akkor próbálj ki egy futópadot. Futópadon beállíthatsz egy csomó mindent, a távot, az iramot, nyomogathatod a gombokat. Mindegy milyen idő van kint, a hőmérséklet és a páratartalom egyenletes. A táj nem változik, maximum a tv-képernyőn... de ki akar tv-t nézni futás közben? Szeretem a kütyüket is és tényleg egyre több és jobb szolgáltatást tud nyújtani egy futópad (google-earth szimuláció, stb.), de még mindig inkább százszor a szabadban, mint egyszer klimás teremben futópadon.

 

Erdélyi Nándi (edző és egykori biztosítási ügynök)

Két tényt tudok a futópaddal kapcsolatban mondani: az egyik, hogy nem szeretem. Unalmas, nincs levegő és 10-15 perc után olyan, mintha a zuhany alól léptem volna ki. A másik tény, hogy amikor futópados futásokat illesztek a téli a felkészülésemben nyáron jobban megy a futás! Miért? Mert kiválóan használható emelkedőre futáshoz, tempó és résztávos edzésekhez. A lényeg, hogy futópadot nem célszerű használni alapozó edzéshez, hiszen viszi a lábat, ettől azért más, mintha kint edzenénk, nem is beszélve a mérhetetlen mennyiségű izzadságról és a vele együtt távozó ásványi anyagokról. Heti 1-2 alkalommal viszont egy intenzív edzéshez tökéletes. Én hetente egyszer futok padon 10 perc bemelegítést, 12 percet úgy, hogy 5%-os emelkedőn, 20 km/h-án futok 20 mp-et, majd leszállok és pihenek 40 mp-et, végül 10 percet levezetek. Ettől a gyakorlattól javul a sebességem, javul az erőm és javul a technikám.

Pro:
- egzakt edzés (jól szabályozható miből, mennyit szeretnénk)
- állandó körülmények
- nem kell lejtőn futni és szétverni a lábat
- technikát jól lehet fejleszteni

Kontra:
- unalmas
- a pad viszi a lábat ezért, ami kint sík, a padon 1%-os emelkedőnek felel meg
- fokozott izzadás

 

 

Kuttor Csaba, triatlon nagymenő, akit be sem mutatunk, mert nem kell

Amiért nem:
- Fiatalok, kevés monotónia tűrő képességgel megáldott felnőttek felvágják az ereiket unalmukban a futószalagon, így aztán az egész minőségében is olyan lesz, amilyen. Konkrét cél nélkül kínszenvedés 4 fal között futni.
- Nincs menetszél, így a test hűtése korlátozott, hacsak nem rakunk ki egy ventillátort magunk elé. Nyitott ablak jó lehet, de ez konditeremben ritka.
- Külön stílust igényel a futószalag. Mivel a menetszél itt nem létezik a szökdelős stílus a nyerő, azaz sokat lenni magasban, és hagy fusson a szőnyeg magától alattunk. Ez vagy megy valakinek vagy nem.

Amiért igen:
- Éppen a fenti 3-as pont miatt. Ha a vázrendszerünk és támasztó izomzatunk alkalmas rá, szalagon kitűnően lehet gyakorolni az aktív talajfogást, azaz technikailag javító hatású.
- mínusz 10 fokban is sérülésmentesen, az ízületek megfázásának veszélye nélkül tudunk minőségi edzést végezni.
- Bármikor tudunk hegyre futni, és a tervezett edzést 100%-osan be lehet tartani, hiszen a tervezett tempó eltalálása garantált.
- Különböző tudású futók együtt, egy edző felügyeletével, közösen tudnak végrehajtani időben megadott feladatokat.

 

Te magad, aki a mozgásvilágot olvasod...
Neked mi a véleményed?

 

Hirdetés