Az akadályok azért vannak, hogy leküzdd őket

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2018/11/23
Tóth Ádám elit akadályfutóval beszélgettünk
Hirdetés

Tóth Ádám elit akadályfutó idén nyáron tudta meg, hogy gerincsérve van. Akkor, ott - kezében a diagnózissal – az első pillanatban megfordult a fejében, hogy vége, nincs tovább. 

A második pillanatban viszont megrázta magát, és elhatározta, nem adja fel. Bár komolyabb jövő évi versenyre még nem nevezett, egy hatalmas célt kitűzött maga elé: kijut az egyik legismertebb sarkvidéki kalandra, a Fjällräven Polarra. Az eseményről és távolabbi céljairól is kérdeztük.

 

Tóth Ádám és a Fjallraven Polar

- Pár szóban elmondanád azoknak, akik még nem hallottak róla, hogy mi is történik a Fjällräven Polar során?

- Az esemény egy Norvégiától Svédországig tartó 300 km-es, ötnapos sarkköri kaland, szánhúzó kutyákkal és profi vezetőkkel kísérve. Ezen a világ legkülönbözőbb pontjairól összesen 20 ember vehet részt. A közép- és kelet-európai régióból idén mindössze két embert választanak ki.

Ahhoz, hogy esélyed legyen bekerülni a 20 fős csapatba, pályázni kellett egy bemutatkozó anyaggal, videóval, a cél pedig innentől fogva egészen december közepéig a szavazatgyűjtés, minél több ember bevonásával. Az adott régióból a legtöbb voksot kapott pályázó automatikusan bejut a csapatba, a régió másik résztvevőjét pedig egy zsűri választja ki a beküldött pályázat alapján. A jelentkezésnek két feltétele volt: 18 év feletti életkor, és az, hogy ne legyen komoly egészségügyi probléma.

 

Az első Fjällräven Polart 1997-ben rendezték meg, és a túra sikere azóta sem halványult. Minden évben több ezren neveznek, hogy bekerüljenek a szerencsés kiválasztottak közé, akik részesei lehetnek a kutyaszános túrának. Az esemény egy kutyaszán-specialista Kenth Fjellborg és Ake Nordin fejéből pattant ki, akik először 1990-ben beszélgettek arról, milyen szuper lenne egy olyan kaland, amin hétköznapi emberek is simán részt vehetnek. Hét évvel később pedig beindult a kalandsorozat.

 

- Egy szóban hogyan fogalmaznád meg, hogy számodra mit jelent ez a verseny?

- Visszatérés.

- Miért jelentkeztél, és miért éppen idén?

- Két évvel ezelőtt volt kint Szigetvári Eszter barátom, és vele nagyon sokat beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól. Tudatosult bennem, hogy ez "ÉN" vagyok, és ott a helyem. Egyszerűen lenyűgözött az, amit elmesélt, és az is, amit mások beszámolóiból, képeiből láttam.

- Ez most egy kicsit más típusú verseny, mint amihez hozzászoktál...

- Őszintén szólva nekem ez a szavazós rendszer nagyon tetszik. Izgalmas, mert csak közvetetten múlik a versenyzőn. Ha egyszer felkerült a pályázati anyag, onnantól már minden attól függ, hogyan sikerül mozgósítani a leendő szavazókat a voksolás közel egy hónapja alatt.

- Melyik „ellenfél” pályázata fogott meg leginkább?

- Hát, ez nehéz kérdés. India például nagyon magasra tette a lécet. És az egész közép-európai régió nagyon erős, a második legerősebb régió a szavazatok alapján. Ezen belül pedig a magyarok kiemelkedően jók. A kedvenc videóm Kitlińska Anna Borbála anyaga, azon belül is a rajzolt útvonal, ami szerintem nagyon-nagyon kreatívra sikerült.

 

Tóth Ádám Forrás: facebook
Tóth Ádám
Kép forrása: facebook

 

Izlandon voltam egy 24 órás akadályfutó versenyen, ahol a fagyban, a sarki fényben csinálhattam azt, amit imádok. Egy másik rendezvényen pedig jégtömbök között kellett úszva haladni többször is.

 

- A versenykiírás szerint semmilyen outdoor múlt nem szükséges a részvételhez. Neked milyen tapasztalataid vannak az extrémebb szabadtéri sportok terén?

- Valóban nem szükséges, mert a kaland előtt egy kétnapos tréninget tartanak a résztvevőknek, de szerintem nem árt egy kis tapasztalat. Én nagyon sokat edzettem és versenyeztem kint a szabadban, időjárástól és évszaktól teljesen függetlenül. Régebben tájfutóként, mostanában OCR versenyzőként. Ezen felül rengeteg teljesítménytúrán és túlélőtúrán vettem részt. Továbbá az Elite Challenge IV. évfolyamát is sikeresen teljesítettem.

- Van-e kiemelkedően különleges jeges-élményed?

- Igen, ebből is van egy pár. Kettőt emelnék ki, ami a hideghez kötődik. Izlandon voltam egy 24 órás akadályfutó versenyen, ahol a fagyban, a sarki fényben csinálhattam azt, amit imádok. Egy másik rendezvényen pedig jégtömbök között kellett úszva haladni többször is.

- Ismered-e a többi magyar vagy régión belüli indulót? Esetleg van-e, akivel együtt határoztátok el, hogy indultok? Van-e akivel korábban együtt versenyeztél, edzettél?

- Nem ismerem a mostani versenyzőket. Előző években kijutott emberek segítenek most nekem (természetesen mellettük még sokan mások), hogy én is átélhessem mindazt, amit ők már megtapasztaltak.

 

Tóth Ádám Forrás: facebook
Tóth Ádám
Kép forrása: facebook

 

- Ha bekerülsz a csapatba, szerinted mi lesz számodra a legnagyobb kihívás a 300 km alatt?

- Lehet, hogy furán hangzik, de a pihenés szerintem nehezen fog menni. Ha már ott vagyok, szeretnék minél többet átélni belőle, így sajnálni fogok minden időt, amit semmittevéssel töltök. És persze a családom is hiányozni fog...

- A szervezők a kiírás szerint minden felszereléssel ellátnak, de ha mész, lesz-e olyan sportszer, ruha, amit mindenképp magaddal viszel itthonról?

- Vannak nagyon jól bevált inov8 alsógatyáim, de ezen kívül nincs semmi különleges kabalaruhám.

- Bírod a hideget? És a kutyákat? :)

- A hideget bírom, ha kell, de legalább annyira - ha nem jobban - szeretek melegben lenni. Ha süt a nap, akkor rendben vagyok. A kutyákat pedig nagyon szeretem. Remélem jól meg fogjuk egymást érteni.

 

Az ötnapos kaland főszereplői – a kiválasztott résztvevőkön kívül –a négylábúak lesznek. Több mint kétszáz, különlegesen intelligens, jó teherbírású és erős alaszkai és szibériai husky segíti majd a túrázókat a sarkvidéki úton. A szánhúzók többsége egyenesen az egyik alapító, Kenth Fjellborg kenneljéből jön, de érkeznek a túrára négylábúak más, híres kutyatenyésztőtől is. A résztvevők az ötnapos túra során szoros kapcsolatban lesznek a kutyákkal, etetik, gondozzák őket, és nagy eséllyel örökre szóló kutyabarátsággal térnek haza.

  

Tóth Ádám Forrás: facebook
Tóth Ádám
Kép forrása: facebook

 

Nem akarok még egyszer a földre kerülni
 

- Úgy tudom, nemrég műtéten estél át... Hogyan regenerálódsz, és hogyan készülsz az útra?

Igen, idén nyáron volt egy gerincsérv-műtétem. Most gyógytornával és speciális gyakorlatokkal rakom össze magam. Sőt, már a kocogás is a felkészülés részét képezi. Szépen lassan, de biztosan haladunk.

- A túra jövő áprilisban lesz. Hogy látod, versenyezni is fogsz 2019-ben?

- Egyelőre ezt a célt tűztem ki magam elé. Azért edzek, hogy fel se merüljön bennem, hogy esetleg nem tudom végigcsinálni. De persze az OCR-versenyzés is szerepel a jövő évi terveim között. Amit még biztosan tudok a jövőre nézve, az az, hogy nem akarok még egyszer a földre kerülni, és mindent megteszek, hogy kereszt- és kiegészítő edzésekkel, gyakorlatokkal előzzem meg a bajt. És erre minden sportolót, versenyzőt buzdítok! De a fő célom most, hogy kijussak az eseményre. Ezzel szeretnék visszatérni és példát mutatni, hogy egy sérülés miatt nem adhatja föl az ember az álmait. Az élet tele van akadályokkal, de az akadályok azért vannak, hogy leküzdd őket!

 

Ha többet szeretnél tudni a világ egyik leghíresebb sarkvidéki eseményéről, és arról, hogyan érdemes extrém hidegben túrázni, mit érdemes enni, milyen felszereléssel indulj neki, nézz szét a Fjällräven Polar hivatalos oldalán...

Ha pedig egy kattintással te is szeretnél segíteni Ádámnak, hogy jövő áprilisban részt vegyen a sarkvidéki expedíción, ezen az oldalon találsz információt róla. Utána pedig keresd a VOTE feliratú gombot!

 

Az akadályok azért vannak, hogy leküzdd őket
 

Hirdetés