Asics futócipő Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/01/01
Miért is olyan jó az Asics futócipő?

Asics futócipő

Az Asics az egyik legrégibb múltra visszatekintő márka a futócipők között. Egy Kihachiro Onitsuka nevű japán úriember pár évvel a második világháború után alapította az anyacéget Kobe-ban, Japánban, mely cég azóta számos változáson esett át és mára a világ egyik legnagyobb sportruházati gyártójává nőtte ki magát. Bár több, mint 60 év eltelt az alapítás óta, a mottó és a mottóból készült mozaikszó, vagyis az ASICS ugyanaz: „Anima Sana In Corpore Sano”, vagyis Ép testben ép lélek.

Asics futócipő-1

Első cipőik még az 50-es évek elején kosárlabdacipők voltak, de később szerencsénkre az Asics elkezdett futócipőket is gyártani. Kezdetben különböző anyagokkal és technológiákkal kísérleteztek. Az első kifejezetten futásra, ezen belül a maratoni távra tervezett Asics futócipő 1953-ban készült el és a Tabi nevet viselte. Természetesen ez a cipő még távolról sem hasonlított a mai Asics futócipőkre. Akkoriban a cipők kivétel nélkül bőrből és más természetes anyagokból készültek, így nagy előrelépést jelentett, hogy 1954-től, elsőként a cipő gyártók között az Asics elkezdett szintetikus anyagokkal is kísérletezni. Ez alapozta meg a mai modern Asics futócipőket. 

Asics futócipő-1
Asics futócipő-1

Mint minden más cipőnél, az Asics futócipőknél is (főleg a hosszabb távokra készült modelleknél) nagy probléma volt a megfelelő szellőzés kialakítása. A természetes bőrnek mindenféle új ventillációs rendszer ellenére meg voltak a korlátai. A gyártó 1967-ben bemutatta a világ első 3 rétegű, teljesen szintetikus futócipőjét, ezzel újabb lépést téve a ma ismert Asics futócipők felé.

A következő nagy lépcső 1974-ben az EVA középtalp megalkotása volt, mellyel fényéveket javítottak az Asics futócipők ütéscsillapításán.  A fejlesztést számos más gyártó is adoptálta. A technológia az Ohbori fantázianévre hallgató Asics futócipőben debütált.

1975-ben a cég Nyugat-Németországban alapította meg európai székhelyét, majd ezt követően 1977-ben két másik céggel összeolvadva megszületett a ma ismert Asics Corporation.    

További olyan fejlesztések után, mint a RipStop (vagyis szakadásmentes anyagok), a kompressziós EVA talpak vagy a fűző meghúzásának hatékonyságát segítő rendszer, 1986-ban az Asics bemutatta a ma már védjegyének számító GEL technológiát. E technológia ma már minden Asics futócipő sajátja és egyben a világ egyik legismertebb ütéscsillapító technológiája. Az Asics futócipők ütéscsillapítását az IGS (Impact Guide System) rendszer teszi még tökéletesebbé, mely rendszer az alap zselés csillapításon kívül másik 3 technológiát foglal magában, úgymint a Trusstic, mely megakadályozza a láb mozgását a cipőben és gátolja a cipő csavarodását, a Guidance Line, mely növeli a stabilitást és a Duomax, mely mozgás során síkban tartja a lábat.

Az Asics futócipők kényelme nem áll meg az ütéscsillapításban. A gyártó felfigyelt arra, hogy az átlagos cipők felső része alapvetően a láb nyugalmi állapotára van formázva. Mivel a lábfej futás közben mozog, formát változtat, egy futócipőnek folyamatosan alkalmazkodnia kell ezen változásokhoz. Megoldásként az Asics megalkotta a Biomorphic rendszert, mely segítségével az Asics futócipők felső része folyamatosan a lábfej aktuális formájához igazodik, ezzel csökkentve a nemkívánt csavarodó mozgásokat és dörzsölődéseket a cipőben. A cipőkön levő, viszonylag masszív anyagból készült márkajelzés is ezen rendszer részét képezi.

Láthatjuk, hogy egy első ránézésre egyszerűnek tűnő Asics futócipő (és egyébként bármilyen más nagyobb márka) mögött mennyi munka és fejlesztés történik, ne csodálkozzunk tehát azon, ha ez az árcédulán is megmutatkozik.