Alpine Pro - Pluto PTX Plus terepfutó cipő teszt Hír

Horváth István - Mozgásvilág.hu
2010/05/05
Ezt a cipőt „futó szemmel” való tesztelésre kaptam és minden, amit itt összefoglalok ennek fényében értelmezendő.
Hirdetés
A Pluto PTX Plus nem mondható kifejezetten futócipőnek. Ennek ellenére, aki rendszeresen túrázik, egy kicsit nehezebb a testsúlya (75kg feletti) és esetleg mindez még szélesebb lábfejjel is párosul, plusz az árat is figyelembe vesszük, akkor egy jónak mondható ár-érték arányú cipőt kap a pénzéért.
Nézzük tehát...
80705-Pluto_PTX_Plus_4b9955323af87.jpg
Rugalmasság, hajlékonyság A cipő talpa kifejezetten „túrázós” technológiát hordoz magában.  Ez futás szempontjából azt jelentette, hogy kifejezetten kényelmes volt, amikor kavicsos, köves terepen használtam, mivel nem kellett annyira figyelni, hogy ne lépjek nagyobbacska kövekre.  Az ilyen kövekre lépés egy kifejezetten futásra tervezett cipőnél akár fájdalmas is lehet, de a Pluto meglehetősen robosztus talpfelépítése okán mehettem, akár egy traktor.  A hátulütője ennek a kontroll elvesztése.  Ezzel a talppal többnyire a cipő akarata érvényesül.  Futás szempontjából ez azt jeleni, hogy igazából csak lassabb futásra alkalmas, esetleg egy gyalogtúra közben.  A felsőrész felépítése megint csak a túra világhoz igazodik, mivel az a felhasznált anyagok miatt (vízhatlan technológia, gumi…) kevésbé teszi hajlékonnyá és ez által, kevésbé ad neki futó cipő jelleget. 
 
Párnázottság, belső rész, kényelem Mint ahogy említettem, a felhasznált anyagok többsége a túra cipők fejlesztésének eredményekén kerültek kiválasztásra és ennek eredményeként, a cipő kényelmi szempontból alatta marad a futócipőktől elvártaknak.  Csak kiváló minőségű zoknival javaslom benne a futást mivel a szellőzése - futó szemmel nézve - hagy kívánni valót maga után.  Nekem 30perc után ázott volt a lábam – lehet, hogy másnak ehhez 10-20perccel több kell, de bizonyos, hogy a nedvesség miatt a vízhólyagok megjelenhetnek.  Túrához, azt gondolom, hogy vastagabb zoknival jobb kényelmet tudunk biztosítani magunknak. 
Számítsunk arra is, hogy a cipő orr része széles.  A fűző nem egy átlagos, megkötős fűző, hanem egy vízálló, gyorszáras cucc, ami - mivel elég keskeny a lábfejem -, egy kicsit megnehezítette a beállítását számomra. 
A cipő boltozati alátámasztása nem a legkiválóbb, bár igaz, hogy sok más mai futócipőhöz érdemes külön talpbetétet beszerezni..  Ezeket magam is javaslom (jó minőségű, kifejezetten futáshoz gyártottat vegyél).
 
Súly, ütéscsillapítás A cipő súlya minden más robosztusabb terepfutó cipő súlyával egyenértékűnek mondható, tehát nem igazán találtam kivetni valót benne.  Az ehhez párosuló ütéscsillapítás minősége hasonlóképpen, az elvárható szint felett teljesít.
 
Összefoglalva, az első kézbevételkor szerzett benyomásom és a terepfutások tapasztalatának összegezett végeredménye az, hogy a cipőtől ne várj jó teljesítményt, mint terepfutócipő (heti 40-50km edzésmennyiséggel számolva). 
Ha viszont nem vagy túl nehéz és néha-néha szeretsz terepen kocogni, netán túrák közben beiktatni egy-egy futó szakaszt, azt hiszem a befektetett összeggel arányos, az ilyen futásokhoz elvárható élményt tud nyújtani a Pluto PTX Plus.
 

 
Horváth István - 34 éves cross country futó. Válogatott junior versenyző volt, a 2009-es Budapest Maratont 2 óra 47 perc alatt futotta le.
Hirdetés