600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért Hír

600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért Hír

Orosz Gábor
2021/01/27
1941 októberében kezdték el építeni az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort, ahol sok százezer magyar honfitársunk lelte halálát. Ezen alkalomból Orosz Gábor ultrafutó 2021. október 2-án futva indul el Auschwitz-ba, pontosan 600 ezer lépéssel adózva a magyar áldozatok emlékének.
Hirdetés

2021-ben lesz 80 éve, hogy 1941 októberében elkezdték építeni a birkenaui koncentrációs tábort, ahol minden 3. áldozat sajnos magyar volt. "Azt gondolom, hogy nem csak zsidóként, hanem apaként, emberként és sportolóként is emlékeznünk és emlékeztetünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezen a szomorú évfordulón méltó emléket kívánok állítani az áldozatoknak" - írja Orosz Gábor bevezetőjében.

400 km futással a 600ezer áldozat emlékéért

Gábor 2021. október 2-án a budapesti Dohány utcai Zsinagógától futva indul el Auschwitz-Birkenauba, érintve Szlovákiát, mintegy 400 km-t megtéve. Az útvonalat úgy választotta meg, hogy pontosan 600 ezer lépést tegyen ki, emléket állítva ezzel minden egyes magyar áldozatnak.

600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért-2
Rendszeresen futok ultra távokat
600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért-2
Forrás: Orosz Gábor

Orosz Gábor

"Orosz Gábor vagyok, 42 éves, büszke szegedi lakos. Rendszeresen immár 11 éve futok, hosszabb, azaz ultra távokat (a maratoni távnál hosszabbakat) pedig 2017 óta. 2018-ban az 50 km-es Országos Bajnokságon nyílt kategóriában 7. helyezést értem el, ezen kívül számos más versenytapasztalattal is rendelkezem (UltraBalaton, 6-12 órás versenyek stb...)

Erre a 400 km-es távra edzőm, Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó segítségével készülök itt Szegeden, de tavasszal 10 napos edzőtáborba vonulok majd a Zalai-dombságba. Erre az eseményre létrehoztam egy közösségi oldalt (600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért), ahol mindenki nyomon tudja majd követni a felkészülésemet, az utamat, illetve itt kívánok köszönetet mondani minden támogatómnak is".

600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért-1
A 400 km-es távra Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó segítségével készül
600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért-1
Forrás: Orosz Gábor

Hasonlóképp adózott az áldozatok emlékének Hajdú Péter, vele interjút is készítettünk akkor...

Hirdetés