Kerékpárutakat terveznek Szlovákiában a felszámolt vasúti szárnyvonalak helyén Hír

MTI
2011/12/01
A szlovák vasúttársaság elemzéseket készíttet arról, hogy a lezárt vagy teljesen felszámolt vasúti szárnyvonalak nyomvonalán kerékpárutakat építsenek. 
Hirdetés



A gömöri régióban már évek óta vagy a közelmúltban bezárt több szárnyvonal kihasználása is szóba kerülhet - írja az Új Szó című szlovákiai napilap szerdai számában.

 

A leggyorsabban a Rimaszombat–Poltár vonal helyén lehetne kiépíteni kerékpárutat. A mintegy 40 kilométer hosszú szakaszon már szinte mindenhol felszedték a síneket és a talpfákat, de a pályatest még jó állapotú. Igény is lenne a kerékpárútra, két járási központot kötne össze, a vidék természeti szépségei könnyen megközelíthetővé válnának, és számos építészeti érdekesség is található az egykori vasútvonal közelében.

 



 

A szlovák vasúttársaság a közlekedési minisztériummal is felvette a kapcsolatot a szárnyvonalak kerékpárúttá való átalakításának ügyében. Javaslataik szerint konkrétan a Poltár–Rimaszombat, az Úszor–Somorja, a Dévény–Stomfa, a Komárom–Gúta, a Pöstyénfürdő–Verbóc vonalon kezdődhetne meg a kerékpárutak építése.

Az előzetes becslések szerint egy kilométer jó minőségű és a normáknak megfelelő kerékpárút 35-40 ezer euróba (10,8-12,4 millió forint) kerülne.

  



 

Eszünkbe jutott erről tavalyi angliai kiruccanásunk, ahol hasonló nyomvonalon túráztunk (a cikk illusztrációit is ott lőttük): klikk ide!
Hirdetés