Menü

sportág: TÚRA    táv: 6 km    szintemelkedés: 120 m    szintidő: 1-2 óra     nehézség: Könnyű

Félbeszakadt túra - Erdőbénye

A túra rövid kerettörténete: Erdőbényén szálltunk meg a Magita Hotelben, hogy egy kicsit betekintést nyerjünk Tokaj-Hegyalja túralehetőségeibe. Az első nap kerékpárra ültünk, hogy felfedezzük a felfedezni valókat a környéken. Tekertünk kicsit a faluban, majd éppencsak a falun kívül, amikor az egyik kerékpár megadta magát teljesen. Így lett hát a kerékpártúrából kis erdőbényei körséta, amit viszont bátran merünk ajánlani minden erre látogatónak, akár csak az ebéd ledolgozására is. A túraút hossza miatt a gyaloglást ajánljuk.

 

Ismerjük meg hát Erdőbényét, majd a túra fináléjaként fentről is vessünk rá pillantást!

Érdemes minél jobban elveszni a kis falucskában, eltévedni mérete miatt szinte képtelenség. Takaros házak, pincebejárók, hangulatos az egész.  Az általunk javasolt túraút a főtértől indul, Az Illés Pince mellett be a Rákóczi Ferenc utcába, azon végig a Vörösmarty utca T-elágazásig. Itt balra vesszük az irányt, majd a hídnál balra felfelé indulunk a Kossuth Lajos utcán.

Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút

Az emelkedőn caplatva többek között megcsodálhatjuk a Tocsik-házat, a Református templomot, a Sárkányölő című szobrot, feljebb a Katolikus templomot, vagy a Tanító szobrát.

Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút 

 

A főtérre felérve balra induljunk a József Attila utcán, ami mellett terül el a Híres Erdőbényeiek Emlékparkja, tele érdekes fafaragványokkal és sírkövekkel.

Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút

 

Ha már kellőképp kinézelődtük magunkat a faluban, nézzük meg az egészet egyben, kívülről. Haladjunk tovább kifelé, mígnem elhaladunk az Erdőbénye határát jelző táblánál. A táblától nagyjából 400 méterre az aszfaltút balra kanyarodik, de mi jobbra elindulunk a földúton, felfelé a szőlősöknek. Közben bodzaligetek mellett haladunk - ugyan évszaktól függően más-és-más látvány fogad itt bennünket.

Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút 

A kanyargós úton haladva elérkezünk a kiszemelt szőlősünk sarkához, amit most megkerülünk. Nagyjából mindegy merre indulunk, jobbra, vagy egyenesen felfelé is elindulhatunk, ide fogunk visszajutni. A szőlős fölé érve majd megértjük miért érdemes ide felcaplatni.

Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút Erdőbénye túraút

 

Ha már ismerjük Erdőbényét kívülről-belülről, érdemes a látottakat egy borkóstolás alkalmával feldolgozni valamelyik helyi pincészetben.

 

Erdőbénye térkép

Összesítés

A Félbeszakadt túra - Erdőbénye hossza 6 km, az útvonal szintemelkedése 120 méter, szintideje 1-2 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C 1 / 8 3 / 11 4 / 9 3 / 6
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 8.6 10.8 6.8 3.6

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túraútvonal