Új turistaútnak örülhetnek a természetjárók Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/03/03
Hét kilátót köt össze a Keszthelyi-hegységben az új turistaút. Az útvonal Gyenesdiást köti össze a balatongyöröki Szépkilátóval és Vállus településsel, a túrázók a 17 kilométer hosszú szakaszon 700 méternyi szintkülönbséget küzdenek le.
Hirdetés

A fejlesztés eddig is jelzett túristautakat és erdészeti útvonalakat kötöttek össze a természetjárók kedvéért.

A kilátótúra a gyenesdiási Nagymező ről, a Festetics-kilátótól indul, majd a Berzsenyi-kilátó alatt átlép Vonyarcvashegy területére. A Hosszú-völgy mentén a Cseri-kapu érintésével emelkedik a Kitaibel Pál-kilátóhoz , s már Balatongyörök területén, Lajos-völgynél letér a Bélapi pihenőhöz. Innen a Szerelem-domb előtt először a Bél Mátyás-, majd a Batsányi-kilátó felé veszi az útját.

A rövidebb túra a Szépkilátó nál ér véget, a hosszabb szakasz azonban továbbvezet a Pad-kő kilátó hoz, majd Vállu s területén, Büdös-kút pusztánál ér véget - részletezte a természetbarát egyesület vezetője.

A környéken az 1930-as években az első turistautak kijelölésénél bábáskodó Darnay-Dornyay Béla nevét viselő emléktúra-útvonal kialakítása több mint 1,3 millió forintba került. A költségek felét az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium balatoni turisztikai pályázatának támogatásából teremtették elő, a fennmaradó hányadot pedig Gyenesdiás , Vonyarcvashegy és Balatongyörök önkormányza tai biztosították.

Az útvonal kijelölése mellett jutott pénz az útszakasz megtisztítására, négy információs tábla felállítására, továbbá 12 pihenőpad és hat szemétgyűjtő edény kihelyezésére. Ez utóbbiak folyamatos ürítését és tisztán tartását a települések civil szervezetei és az erdészet vállalta - fűzte hozzá Gálné Németh Ildikó.
Hirdetés