Tre Cime di Lavaredo - Túra a Dolomitok ikonikus Három Nővéréhez

Tre Cime di Lavaredo - Túra a Dolomitok ikonikus Három Nővéréhez

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
A közepesen nehéz körtúra hossza 12 km, szintemelkedés 450 m. A túra Olaszországban, a Dolomitokban található.
Hirdetés

A Dolomitok Olaszország észak-keleti részén – főként Veneto régióban - található táj, mely a magnéziumban gazdag alkotó kőzete, a dolomit - után kapta a nevét, és több mint 10 millió évvel ezelőtt alakult ki, hogy az évszázadok során az egyik legnépszerűbb európai kiránduló célponttá váljon. Legmagasabb pontja a 3344 m magasan lévő Marmolada. 

Európa egyik legszebb túraútvonala: Tre Cime di Lavaredo

Ha a Dolomitokban jársz, és csak egyetlen túrára van lehetőséged/időd, akkor ez a Tre Cime di Lavaredo (németül Drei Zinnen, magyarul Három nővér-túra) legyen.

Garantáljuk, hogy életre szóló élmény lesz számodra, és soha nem felejted majd el az impozáns, csipkézett csúcsok, égbe meredő, tejfehér sziklafalak látványát! 

A túra kiindulópontja a 2320 méteren álló, és a Misurina-tótól fizetős úton autóval, vagy tömegközlekedéssel Cortina d’Ampezzóból a DolomitiBus járataival is könnyedén megközelíthető Auronzo-menedékház, mely előtt tágas parkoló is rendelkezésre áll. 

A háznál van lehetőség egészségügyi dolgainkat elvégezni, utolsó simításokat tenni a túraruházaton, magunkhoz venni a szükséges felszerelést, hogy utána útnak induljunk kontinensünk egyik legszebb túraútvonalán.

A körtúra hossza 12 km, az előttünk álló szintemelkedés pedig mintegy 450 m, némi fáradsággal akár kezdő túrázóknak is érdemes bevállalni, mert néhány kisebb kaptatót leszámítva szinte szintemelkedés nélkül bejárható.  A túrára nem árt hosszabb időt szánni, mint a normál túratempónk, belekalkulálva, hogy sokszor meg fogunk állni fotózni, havasi gyopár után kutatni, vagy a Tre Cime majd’ 3000 méter magas falain mászókat kémlelni.

Tapasztalataink szerint 5-6 óra alatt kényelmesen teljesíthető, így bőven lesz idő pihenésre, fotózásra is. 

Az említett Auronzo-menedékháztól déli irányból kerüljük meg a tornyokat, így érintve a Lavaredo-menedékházat, az apró Alpini-kápolnát, valamint több kilátópontot is. Gyaloglásunk során balra a Nővérek látványa, jobbra pedig a Monte Paterno tömbje nyűgöz le, további lendületet pedig a 2600 m-en álló Antonio Locatelli-menedékház és az igazi olasz kávé ígérete ad majd a lábunknak.  A háznál érdemes egy kicsit megpihenni, majd rövid ereszkedéssel meglátogatni a fentről is megcsillanó tengerszemet. 

A tengerszemtől egy újabb rövid kaptatóval érkezhetsz vissza a Locatelli-házhoz, és az energiaraktárak feltöltése után a tornyokat az ellenkező irányból, a 105-ös turistaúton, a Drei Zinnen-menedékház mellett is elsétálva érkezz vissza a túra kiindulópontjára. 

Szállás menedékházban

Azoknak, akik több napot is eltöltenének ezen a csodás helyen, ajánljuk, hogy próbáljanak meg egy (vagy több) éjszakára szállást foglalni a Locatelli-menedékházban. Nem lesz könnyű, hiszen a kizárólag nyáron nyitva tartó (a 2023-as évre vonatkozóan: június 24-szeptember 29. között) ház fenntartói évente kb. 10 000 levelet kapnak ezügyben. Ha mégis sikerülne a lehetetlennek tűnő küldetés, akkor érdemes naplementére érkezni a házba, hogy a Három Nővért a lemenő és felkelő Nap fényében is megcsodálhasd! 

Mi is megjártuk a Tre Cime via ferrata túrát, beszámolónkat itt olvashatod

Hirdetés