Sokgenerációs susztertradíció – Hanwag Hír

Sokgenerációs susztertradíció – Hanwag Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/04/10
Kiemelkedő kényelem, innovatív fejlesztések és minőség, avagy a Hanwag-lábbelik múltja és jelene.
Hirdetés

Hanwag, a Családi tradíció

Rengetegen túráznak vagy épp másznak Hanwag-lábbelikben, de kevesen tudják, hogy a közel 100 éves márka a mai napig 100%-ban megőrizte bajor eredetét – minden helyben készül. Már magát a márkanevet is sokan kínainak, vagy egyéb eredetűnek vélik, pedig egy egyszerű mozaikszó, amely az alapító Hans Wagner nevéből ered. Hans tradicionális susztercsaládból származott, ahol a nagypapa és az édesapa is cipőket készített. Mi több, Hans mindkét testvére is, akik szintén cipőgyártással kezdtek el foglalkozni - Alfred létrehozta a Hochland céget (a ’60-as években megszűnt), míg Lorenz a Lowa márkát (a ’90-es évek óta a Tecnica Group tagja).

1921, a kezdetek Forrás: Hanwag
1921, a kezdetek
Kép forrása: Hanwag


Megszületik a Hanwag

Hans mindösszesen 25 éves, amikor az addig tanultakkal a háta mögött megnyitja első saját üzletét Vierkirchenben. A kezdetektől fogva arra törekszik – ez az irány a mai napig megmaradt –, hogy a lehető legkényelmesebb, szinte személyre szabott lábbeliket gyártsa. Ebből kifolyólag a Hanwag-lábbeliket használók körében a legtöbbször elhangzó mondat az „ez tökéletesen illik a lábamra”…

A második világháborút követően Hansnak szinte a semmiből kellett mindent újra felépítenie. Funkcionális hegymászó bakancsokat kezdett gyártani, egyedileg, a megrendelő lábára készítve. A hagyományokat követve és magas minőségre törekedve a Hanwag a ’70-es évekre már a legnagyobb gyártók közé tartozott. De fel kellett ismernie, hogy nagyobb előrelépést csak az innovatív megoldások hozhatnak, amihez „külső” segítségre van szükség. Ezért összeállítottak egy csapatot, ami profi sportolókból állt, akik olykor sokkal kritikusabb szemmel tudták nézni a terméket, és ötleteikkel, tapasztalataikkal hozzájárulhattak a fejlődéshez. Ezen „ProTeam” tagja volt például Max Bolland, Moritz Attenberger, Ralf Gantzhorn vagy Gundi Kraft is.

A Hanwag közel 80 évig megmaradt családi tulajdonban, amikor is az akkor 83 éves Sepp Wagner (Hans unokatestvére) úgy döntött, hogy szigorú feltételek mellett eladja a márkát a Fénix Groupnak (ennek a csoportnak a tagja a Fjällräven, a Primus és a Tierra márka is). Ezen szabályozásoknak megfelelően a cég székhelye továbbra is Vierkirchenben maradt, valamint a gyártás, annak minden részlete és minőségi követelménye is a hagyományoknak megfelelően folyik azóta is.

 

Mindenki egyedi

Minden lábfej más és más. Van, akinek szélesebb, van, akinek bütykösebb, van, akinek a nagy lábujja nagyobb... Ebből kifolyólag ugyanazon kaptafára készült lábbeli nem lehet kényelmes mindenkinek. Miután az elmúlt közel 100 év alatt a Hanwag arra törekedett, hogy tökéletesen illeszkedő lábbeliket gyártson, nem csoda hát, hogy a legtöbb modelljük több féle kaptafával is elérhető.

Ahány lábtípus, annyi kaptafa Forrás: Hanwag
Ahány lábtípus, annyi kaptafa
Kép forrása: Hanwag

Jelenleg 7 különböző változat található a Hanwag kínálatában: normál, széles (Wide), keskeny (Narrow), bütykös azaz Hallux valgus (Bunion), egyenes (StraightFit), AlpinWide és természetes (NaturalFit). Ha bakancsot próbálsz, mindenképp nézd meg, milyen kaptafával érhető el, és próbálj fel többet is, hogy kiderüljön, melyik illeszkedik legjobban a te lábfejedhez!

 

Amikor a kilométerekkel a talpak is fogynak

A minőségi lábbeli nagyon sok évig szolgálja tulajdonosát – legyen szó akár a dolgos hétköznapokról, akár a hegyek ösvényeit járva. Az anyagok válogatásánál egy olyan kvalitású cég, mint a Hanwag, odafigyel a legideálisabb típusok kiválasztására, de még így sem lehet minden örökéletű.

A cipő talpa, mely minden lépésünknél a talajjal érintkezve kopik, akármennyire is strapabíró, egyszer elhasználódik. Ilyenkor nem ritka, hogy a felsőrész még jó állapotban van, vagyis egy talpcserével ismét újszerű állapotba hozhatjuk kedvenc bakancsunkat, ami ismét jó pár éven át hű társunk lehet. Ha ennyire előre tervezünk, jó érzéssel tölthet el minket, hogy a Hanwag bakancsokat újratalpaltathatjuk – méghozzá kint, a németországi üzemben, ahova a hazai üzleteken keresztül juttathatjuk el a kedvenc bakancsunk!

 

Válassz talpadnak megfelelő betétet

A cipőkhöz 3 különböző Hanwag talpbetét vásárolható – a 100% krómmentes cserzett bőr, a parafa bázisú valamint a sztenderd kivitel, amely strapabíró és bőrbarát poliamid borítású. Rajtad múlik, melyiket használod…

 

Vigyél színt bele

A lábbelink cipőfűzője nemcsak a tartást biztosítja, de akár egyedivé is teheti azt. Éppen ezért kínálja a Hanwag víztaszító, szakadásmentes, erős és könnyű cipőfűzőjét 5 különböző színben! Ha elhasználódott, vagy meguntad a színét, csak keresd a partnerüzletekben a kedvenc lábbelidhez és ízlésedhez legjobban passzoló cipőfűzőt – természetesen különböző hosszúságokban!

 

Ápold helyesen

Ha megvettük a minőségi lábbelit, a hosszú vagy nagyon hosszú élettartam eléréséhez ápolni is kell. Éppen ezért kínál a Hanwag kiváló minőségű és könnyen használható ápolószereket. Az organikus, méhviaszból és többek között lanolinból készített wax könnyen felvihető, és azt mélyen beszívja a bőr, ezáltal ápolttá és vízlepergetővé válik.

 

Ikonikus modell 1996-ból Forrás: Hanwag
Ikonikus modell 1996-ból
Kép forrása: Hanwag
 

Érdekességek

A teljes Fénix Groupra, így a Hanwagra is jellemző a természetközeli gondolkodásmód. Ez például abban mutatkozik meg, hogy a waxot újrahasznosított PET és egyéb anyagokból készült tubusban árulják, a bakancsok gyártásánál keletkező bőrhulladékokból pedig például a Fjällräven kabátok cipzárhúzókája is készül! Az alapanyagok előállításánál kiemelt szinten figyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb környezetet terhelő anyagot állítsák elő.

Az új modellek, és az idei kínálat már elérhető  a Hanwag hazai partnerüzleteiben.

Hirdetés