Quechua túraruházat teszt Hír

Quechua túraruházat teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2021/06/07
Mennyi esőt bír egy vízálló cipő? 

Mennyi esőt bír egy vízálló cipő? A tökéletes túranadrág, egy kényelmes, túrapóló és egy korrekt túracipő teszten.

Túracipő vízállóság

Mit jelent, hogy egy cipő vízálló? Persze, hogy azt, hogy nem ázik be, ha esik az eső. De honnan tudom vásárlás előtt, hogy mekkora záport visel el? 
Erre találtak ki egy általánosan elfogadott mértékegységet, amit mm-ben adnak meg és azt jelenti, hogy hány mm magas vízoszlopot bír el az anyag, mielőtt elkezdene átázni. Itt 0 – 30 000 közötti értékekkel találkozhatsz, minél magasabb az érték, annál magasabb az ár is. (mily meglepő) 
Mostanában viszont egyre kevesebb helyen látom ezt az értéket feltüntetve, valószínűleg azért, mert több éves kommunikáció ellenére sem érthető ez egy átlagembernek.


10 000 mm? Ok, de akkor most a ma délutáni esőben át fogok ázni? 

Quechua MH100 túracipő

Talán ezért is a Decathlon a termékleírásban azt garantálja, hogy az MH100 túracipője esőben 3 órán keresztül szárazon tart. A feladatom ez volt, hogy ezt ellenőrizzem.

Quechua túraruházat teszt-1
Tesztelés közben
Quechua túraruházat teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A cipőt egy keszthelyi kéktúra hétvégén teszteltem, rögtön egy 27 km-es Keszthely-Tapolca szakaszon. Az időjárás előrejelzés tökéletes tesztidőt jósolt, egész napos esővel, viharral. Végül a délelőttöt megúsztuk eső nélkül - de mivel már eleve esős volt a hét - a saras, pocsolyás, cuppogós erdei ösvények tökéletes terepnek bizonyultak. 
A cipő kifejezetten kényelmes volt, az egész napos túrán végig. Nem törte fel a lábam, nem nyomott sehol. 42,5-es lábamra elég volt a 42-es, erre figyeljünk oda a választáskor. A kényelmet a bátran párnázott cipőbelső biztosította, amitől a túracipő az átalagnál vastagabb, robusztusabb, melegebb lett. A kényelemhez hozzátartozik, hogy a cipőfűzők egyáltalán nem vágtak és végig szorosan tartották a lábfejem és egyszer sem fűződtek ki. Apróságnak tűnhet, de sok drága, minőséginek mondott márka sem tudja ezt mindig teljesíteni.  A cipő talpa kifejezetten puha. Ezt lehet szeretni, kényelmesebb tőle a járás, de nekem azt volt az érzésem, hogy kicsit több energiát elvesz tőlem, mint kellene. Puhasága miatt is, kifejezetten középhegységekbe javasolt a használata. Magas-hegyeken, erősen sziklás terepen talpa kevésbé tart.
A mintázata viszont kellően agresszív (4 mm-es mintázatot ír a cég), az egész napos latyakos használat alatt végig jól tapadt, még extrém meredek, csúszós körülmények között is. 
A kinézete alapján nem lesz a kedvencem, de ugye ez szubjektív. 

Quechua túraruházat teszt-3
4mm mély barázdák
Quechua túraruházat teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Visszatérve a vízállóságra. A délelőtti rövid esőszünet után végül is elért minket az eső, majd a vihar is. Komolyan odatette magát az anyatermészet, le is kellett rövidíteni a túránkat. A nap végére bizony megadta magát a cipő, átázott. (tipp: vastag gyapjú zoknival észre sem vettem, végig meleg volt a lábam) Azt kell, hogy mondjam, hogy a cipő korrektül, a márka által kommunikált 3 órát kibírta, utána ahogy a nagy könyvben megvan írva, győzött az özönvíz. 

Quechua MH500 túranadrág


Túranadrág esetében egyszerűbb a választás, mint egy bakancs vagy cipő esetében, de itt is vannak olyan fontos elvárások, melyeknek egy jó terméknek meg kell felelnie.
A kényelem természetes, de egy túranadrág esetében fontos, hogy engedje a szabad mozgást, azaz legyen sztreccs vagy legalább legyen benne sztreccs betét, amitől könnyű lesz a járás. Extra, ha ellenáll az elemeknek pl. szélálló, uv szűrő esetleg szúnyogcsípés álló. Persze a legtutibb, ha egyből vízálló is, de az igazság az, kicsi a kereslet a vízálló nadrágokra. Egyrészt nagyon drágák, másrészt ritkán készülnek rugalmas anyagból. 
Itt jön a képbe a vékony, gyorsan száradó, sztreccs ruházat. A nadrágoknál – főleg a nyáriaknál – a megfelelő választás az olyan hosszúnadrág, ami leheletvékony, gyorsan száradó, 4 irányban rugalmas anyagból készült. Az a tökéletes kompromisszum. Ezekbe a nadrágokba a legnagyobb melegben sem izzadunk bele, ha eláznak hamar megszáradnak, egyetlen hátrányuk, hogy sokszor olyan vékonyak, hogy a csípések, szúrások ellen alig védenek.

Az MH500 túranadrág a legnagyobb kellemes meglepetés, amiben az utóbbi időben részem volt.

Quechua túraruházat teszt-5
Elegendő zseb
Quechua túraruházat teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Első felvételkor már a szabása is meggyőzött, olyan „slim-fit” típusú nadrág, amiben jól érzi magát az ember. Túrázáskor ennek egy mellékhatása van, ha bakancsban indulnál útnak, nehezen tudod a bakancsra húzni a nadrág szárát. 

A textília viszont non-plus ultra. Kényelmes, négy irányban rugalmas, kellő mennyiségű zsebbel (4). Ezen kívül nagy előnye, hogy gyorsan szárad. Messziről jött ember azt monda, amit akar, ezért ezt a tulajdonságát élesben ki kellett próbálni. Az első bekezdésben említett vihar, alkalmasnak tűnt ehhez. 
Az özönvíz mellé kaptunk még erős szelet is, aminek volt egy váratlan pozitív mellékhatása, hogy míg az eső folyamatosan áztatta a gatyát, a szél addig szárította. Az erős szélben így a nadrág egyáltalán nem vált kellemetlenül elázottá, (amikor a vizes nadrág már a bőrödhöz tapad) 
Onnantól reménykedtem, hogy nem áll el a szél. 

Quechua túraruházat teszt-4
Quechua túraruázat
Quechua túraruházat teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág


A nadrág egyébiránt összesen 300 gramm és összehajtva farmerzsebben is elfér. Extra „fícsör”-ként kapunk egy zsinórrögzítőt a szár alján, mellyel a térdedhez rögzítheted a nadrág szárait, ha mégis rövidnadrágos kedved van. Őszintén, én még sosem használtam ilyet.
Egy apróságról még be kell, hogy számoljak. A textília annyira vékony (ami jó), hogy nem áll ellen a csaláncsípésnek, úgyhogy csak óvatosan, amikor a susnyában gázolunk. 

Quechua NH 500 Fresh póló
 

Extraként kaptam egy fele pamut, fele újrahasznosított poliészterből készült, finoman elegáns szürke technikai pólót. Az újrahasznosított poliészterrel a fenntarthatóság mellett tehetjük le a voksunkat, mindezt a szokásos extra „zöld márka” felár nélkül. A póló kényelmes, bár nem gyapjú, nem büdösödik, mint a teljesen poliészter, de vezeti az izzadságot, mint egy technikai póló. Kényelmes, jó tapintású, jól néz ki. 

Ahogy a világ első mémjének főszereplője Szalacsi úr nyilatkozná, „többet nem tudok mondani…"

A termékekről a Decathlon oldalán tudsz tájékozódni és persze azokat megvenni. 

Quechua túraruházat teszt-6
50 pamut, 50 újrahasznosított poliészter póló
Quechua túraruházat teszt-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés