Ősi léptek nyomában az Inka Ösvényen

Ősi léptek nyomában az Inka Ösvényen

Pachamama Expeditions
2016/12/08
A világ egyik legszebb túraútvonala
Hirdetés

A világ egyik legszebb túraútvonala a klasszikus Inka Ösvény, amely az inkák fővárosából, Cusco-ból a Machu Picchu-hoz vezető inka zarándokút utolsó és kétségkívül legszebb szakasza.

A kihívásokkal teli, a testet, lelket és szellemet is próbára tevő túraútvonal a Szent Völgyből indul felfelé az Andok 4 000 méteres hágóin keresztül, köderdőkön és dzsungeleken át az ősi épületek között az inkák titokzatos városáig.

A Nap-kapun átlépve megpillantani a Machu Picchu-t nem a szokásos pipáljuk ki élmény, hanem életünk egyik ,legnagyobb pillanata.

 

PeruPacha0320.jpg
PeruPacha0320.jpg
Kép forrása: Pachamama Expeditions

 

Inka ösvény túraengedély

Az Inka Ösvény a Föld egyik legnépszerűbb túraútvonala. Sokáig szabadon, vezető nélkül is végigjárható volt. A turizmus azonban az ösvény mentén felgyülemlő szemetet, talajeróziót és az archeológiai területek pusztulását eredményezte.

Ma már engedély szükséges az ősi zarándokút végigjárásához, az engedélyek pedig - amit minden évben januárban kezdenek el árusítani - nagyon gyorsan elfogynak.

Az Inka Ösvényre naponta maximum 500 túraengedélyt adnak ki, amiből körülbelül 100 jut a túrázóknak, a többit az őket kiszolgáló személyzet kapják meg. Ezért is fogy el olyan gyorsan az túraengedély is: a hegyi vezetők, hordárok, teherhordók, szakácsok és segítők általában kétszer annyian vannak mint a túrázó csapat.

 

Hogyan hat szervezetünkre a magasság?

Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Perui utazásunk programját úgy kell felépíteni, hogy minél több időt hagyjunk az akklimatizálódásra. Kezdjük a tengerparton vagy Amazóniában az utazást és napról napra haladjunk egyre nagyobb tengerszint feletti magasságra. Lehetőleg minden lehetőséget ragadjunk meg arra, hogy kisebb akklimatizációs kirándulásokat tegyünk. A magashegyi gyalogtúra előtt két-három napot töltsünk városnéző sétákkal az inkák fővárosában, a 3300 méteren fekvő Cusco-ban. A legszebb inka kori épületegyüttesek a Cusco-t a Machu Picchu-val összekötő völgy térségében találhatóak. A Szent Völgyben tett látványos túrák után mindenki megfelelően akklimatizált lesz és bátran nekivághat az Inka Ösvénynek.

 

PeruPacha0570.jpg
PeruPacha0570.jpg
Kép forrása: Pachamama Expeditions

 

A túranapok beosztása

A 46 kilométer hosszú klasszikus Inka Ösvény túrát egy átlagos kondíciójú, rendszeresen sportoló és megfelelően akklimatizált nyugati utazó ideális esetben három nap alatt végigjárja. A 12-20 km-es napi etapok úgy vannak beosztva, hogy a gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.

 

Fizikai erőnlét

A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés és a tengerszint feletti magasság jelenti. Vannak meredek szakaszok és két négyezres hágón is át kell kelnünk, de az út végén ott vár ránk a Nap-kapu. Bár az idáig vezető út fizikailag megerőltető,

a párába burkolózó Machu Picchu látványa egy pillanatra sem teszi kétségessé, hogy ez a pillanat bármit megér!

 

PeruPacha0258.jpg
PeruPacha0258.jpg
Kép forrása: Pachamama Expeditions

 

Sátras gyalogtúra

A kempingezés kívül esik a komfort zónádon? Ha profi a túraszervező, akkor a sátrazás az Andokban keleti kényelem, luxus ellátással. Tetszeni fog!

 

Teherhordók

Az Inka Ösvény gyalogtúra során hordárok veszik le a nyugati turista válláról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagokat a táborhelyek között. A túrzázók egy kis méretű hátizsákkal teszik meg a napi távokat, amiben a napi felszerelésüket visszik magunkkal.

 

PeruPacha0482.jpg
PeruPacha0482.jpg
Kép forrása: Pachamama Expeditions

 

Étkezések

Michelin csillagot a szakácsnak! Az Inka Ösvény teljesítéshez energiára van szükség. A szervezett gyalogtúra alatt egy tábori szakács gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki és lehet, hogy hihetetlen de a kecsua indián szakácsok igény esetén a speciális étrendnek megfelelően főznek, sőt a szülinaposoknak tortás sütnek. Az Andok tetején.

A hordárok cipelik a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is. A kecsua segítők reggel tejeskávéval és teával ébresztenek a sátrunkban, a bőséges, több fogásos reggeli után pedig energiaszeletet és gyümölcsöt is kapunk a napi túrára. Déli pihenőnk során meleg ebédet szolgálnak fel nekünk, esti táborhelyünkön pedig meleg teával és frissen pattogatott kukoricával várnak minket. És csak ezután jön a főétkezésünk, a vacsora...

 

Túraszervezés

Az Inka Ösvény feletti felügyeleti jogokat gyakorló perui turisztikai minisztérium évente felülvizsgálja az engedélyért folyamodó túraszervező cégeket.

Ha valaki egyszer már a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen egy vihar a magashegyekben, tudja hogy érdemes profi túraszervező céget választani. Nagyon fontos, hogy a bérelt kempingfelszerelés jó minőségű legyen: kényelmesen elférjünk a vízálló sátorban, mert sorozatterhelés során alap, hogy kipihenten vágjunk neki a napi távnak.

A hegyekben bármikor változhat az időjárás, ezért fontos, hogy a váltó ruháink és hálózsákunk ne ázzon el a vízhatlan zsákokban amit a teherhordók hoznak. Fontos az is, hogy megfelelő legyen az ellátás mert 2 szendviccsel nem lehet teljesíteni a 3 000 méter felett a napi 12-20 kilométeres távokat 1 000- 1 200 méteres szintemelkedésekkel.

 

PeruPacha0322.jpg
PeruPacha0322.jpg
Kép forrása: Pachamama Expeditions

 

A nyugati túrázók testi épségére túra alatt képzett hegyi vezetők vigyáznak. 6-8 emberre jut egy vezető, akinél az elsősegélycsomag, az oxigénpalack és a műholdas telefon is van. Ha a vállalkozó kedvű kalandor egészséges - nincs szív-, érrendszeri vagy diabetes problémája - hegyi mentésre nem lesz szükség,

az Inka Ösvény túra egy nagyszerű kihívás, egy hosszú séta lesz a felhők felett az Andokban.

 

A világ legszebb túraútvonalainak bejárása életre szóló élmény az utazóknak - ezt a Pachamama Expedtions mindig szem előtt tartja. Hogyan? A profi túravezetőkből álló kis csapat mottója: mindenből a legjobbat!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés