Mi az a héjkabát? Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/04/24
Szél- és vízálló kabát, amit akár a zsebedben is hordhatsz...
Hirdetés

Röviden: a szeszélyes évszakok, több napos túrák egyik fontos kiegészítője, mely kabát nagyon kicsi méretűre összecsomagolható, szél- és vízálló.

 

Mitől jó a héjkabát? Mert vékony anyagának köszönhetően egy maroknyi ruhacsomóvá gyűrve kis helyen is elfér, súlya minimális, viszont egy gerincre/hegycsúcsra/fennsíkra felérve feltámadt hideg szélben, vagy épp egy gyorsan kialakult záporban hatalmas komfortnövelő tényezők. Ezen ruhadarabok régebben ugyan csak szélálló kivitelben léteztek, de a membrános technológia fejlődésével ma már elérhetők vízálló (és lélegző) kivitelben is! Ennek köszönhetően a felhasználási körük tovább szélesedett.

 

Héjkabát
Héjkabát

 

Mire figyeljünk a héjkabát választásánál? Először is, legyen vízálló és lélegző is egyben. Ezen tulajdonságát a kabátnak két szám jelzi. Általában a nagyobb érték mutatja a vízállóságot – hogy mekkora vízoszlopot képes kívül tartani az anyaga, míg a kisebb érték az óránkénti vízpára átengedő tulajdonságát mutatja. Előbbi esetében 20 000 mm alatti csak kisebb, nagyon rövid záporokat képes elviselni, míg utóbbi esetében 10 000 mm felett kezd a kukta-értés megszűnni.

Az ilyen kabátok varrásainak kidolgozása is fontos, mert mit ér a csúcsminőségű, vízálló és lélegző szövet, ha azok illesztésénél beázik? Éppen ezért a varrásokat hegesztik, ezzel megakadályozva a nedvesség áteresztését. Hasonlóképpen, a cipzárak is vízálló kivitelben készüljenek.

 

Héjkabát
Héjkabát

 

A héjkabátok fontos kiegészítője a kapucni, mely esőben és szélben megóvja testünk azon részét, melyen a legtöbb hőt veszítjük. Az alpinista és kerékpáros felhasználási körre tervezett kabátok kapucnijai nagyobbak, így a sisakra is ráhúzhatók. Felső kategóriás gyártók arra is figyelnek ezen rész kialakításánál, hogy az a fejünkre húzva, azzal együtt mozogjon, és ne akadályozza látásunkat és tájékozódásunkat.

Ha kerékpározáshoz választanánk héjkabátot, keressünk kifejezetten bringázásra tervezetett, mert ezeknek hosszabb az ujjuk, és a hátuk – tekerés közben előredőlünk, így a kabát ujja felhúzódik, illetve a derekunk kilóghat alóla, ezt megakadályozza a különleges szabás.

 

Héjkabát
Héjkabát

 

A héjkabátok ára a légáteresztés és szövet vastagság változásával a 40 ezrestől a csillagos égig változhat. Éppen ezért érdemes minél több gyártó, minél több modelljét megnézni és felpróbálni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés