Melyik lesz az ország kedvenc kilátója? Hír

Melyik lesz az ország kedvenc kilátója? Hír

Aktív Magyarország
2020/09/24
Az Év Kilátóját keresi hétfőn elindított pályázatában az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.
Hirdetés

Hazánk tájai akkor a legszebbek, ha madártávlatból szemléljük - legyen az a hegyek vonulata a horizonton, a távoli városok pompája vagy a Balaton víztükre.

A látványos panorámapontokra azért épülnek kilátók, hogy még magasabbról, egy számunkra szokatlan szemszögből csodálhassuk a vidéket.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára magánszemélyek küldhetnek kilátókat szeptember 21. – 2020. október 4. között. A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri értékeli és előszűri, és kiválasztja a tíz legjobb pályázatot. A kiválasztás során olyan szempontokat vesznek figyelembe, amik egy kilátó turisztikai értékét határozza meg. A legfontosabb szempont az építmény állapota, illetve környezetének rendezettsége. A kilátó hasznosságát növeli, ha különböző szolgáltatások kapcsolódnak hozzá: információs tábla mutatja be a panoráma látnivalóit vagy magát a kilátót, távcsővel lehet kémlelni a tájat stb. Egy kilátó annál hasznosabb, minél több turistaút vezet hozzá, így a látogatottsága is nyom a latban a döntés során. Nem utolsó szempont a panoráma sem, illetve a kilátó aktív és ökoturisztikai jelentőségét is figyelembe veszi a zsűri.

Melyik lesz az ország kedvenc kilátója?

Az ország tíz legfontosabb kilátóját október 7-16. között teszi közzé a pályázat kiírója az Aktív Magyarország Facebook-oldalon. Minden nap egy kilátó kerül ki, melyre bárki szavazhat lájkolással. A legtöbb kedvelést szerző kilátó nyeri az Év Kilátója címet. Az eredményt október 19-én hirdetik ki. A legnagyobb népszerűségnek örvendő építményre sajtóesemény során egy Év Kilátója tábla kerül.

A kampányban a Csodálatos Magyarország és a Csodálatos Balaton mint médiapartner vesz részt. Ezekben a hetekben kilátókat ismertető bejegyzések, videók, képek hívják fel a figyelmet az égbe nyúló építményekre és ezen keresztül a természetjárásra.

Hirdetés