Megnyitották a Parkerdőt Veszprémben Hír

vpmegye.hu
2008/10/21
Egész napos programot nyújt a kikapcsolódni vágyó családoknak a veszprémi Gulya-domb. Az állatkert felső részének szomszédságában tanösvénnyel, játszótérrel, sportpályával, kutyafuttatóval, kilátóval igazi parkerdővé fejlesztették a területet.
Hirdetés

A beruházás összesen 65 és fél millió forintba került, melyből 35 és fél millió az állami támogatás. A fennmaradó 30 milliót a Verga Zrt. gazdálkodta ki.

 

Az átadóünnepségen, melyet egy erdei sétával is egybekötöttek, Kulcsár Zsolt, a Verga vezérigazgatója elmondta: egy parkerdő a legjobb lehetőség arra, hogy bemutassa az erdőgazdálkodást, e mellett tanítson, és a természetben nyújtson lehetőséget megnyugvásra, vagy épp kikapcsolódásra. A Parkerdő 70 hektáron terül el , ott ahol korábban csupán legelő volt. A földterület a második világháború után került állami tulajdonba, majd a Honvédséghez került, ma pedig az önkormányzat, az erdőgazdaság és állatkert közösen alakítja jövőjét.

 

Dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke úgy fogalmazott, a Magyar Honvédségnek is örömére szolgál, hogy új erdők jelképes kapui nyílnak meg. Hangsúlyozta, hogy a parkerdő játékra, mozgásra, sportolásra s ezzel egészségmegőrzésre is lehetőséget nyújt. Majd Exupery gondolataival utalt az emberi beavatkozással kiépített, és gondozott természeti egység iránti felelősségünkre: Egy életre felelős vagy azért, amit megszelídítettél.

 

Debreczenyi János a parkerdő kapcsán az összefogás erejét emelte ki. Együttműködésről sok helyen, sokféle módon beszélnek, nekünk nem kell beszélnünk róla, mert itt van előttünk az eredménye – fogalmazott a polgármester. Ezen túl a sportolási lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Debreczenyi János elmondta, hogy kialakítottak egy kétszáz méteres ródlipályát is, melyen hóágyúkat is elhelyeznek majd. Hozzátette, hogy a város úgy tervezi, hogy immáron harmadik alkalommal, idén is felépíti a jégpályát, mintegy 600 négyzetméteres területen.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés