Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő

Mecsekerdő Zrt.
2023/03/09
A több mint százhúsz éves kisvasutat, becenevén a „Zselici Csühögőt” a Mecsekerdő Zrt. tavaly teljeskörűen felújította.
Hirdetés

Hazánk egyik legszebb erdei kisvasútja a Zselicben található, Almamellék és Sasrét között. A szerelvények március 8-án indulnak újra, és szállítják menetrend szerint utasaikat a szintén renovált almamelléki vasútállomás, illetve a Sasrét között.

A Zselici Csühögő felújítása

A népszerű turistalátványosság pálya- és járműrekonstrukciója a Turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztése II. ütem forrásából, 346 millió forint vissza nem térítendő támogatásból történt. A munkák során az Almamelléki ÁEV teljes nyomvonala megújult, beleértve a kitérőket, megállóhelyeket, útátjárókat, az átereszeket és a vízelvezető rendszert. Felújították a teljes gördülőállományt is, sőt, még új panorámakocsit is üzembe helyeztek. Ez utóbbi egy MASZOLAJ típusú vasúti járműalváz átépítésével született meg (a Magyar-Szovjet Olajipari Rt. által a negyvenes évek végén gyártott járművek a kisvasút jellegzetes szállítóeszközei voltak).

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-1
Zselici Csühögő
Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-1
Forrás: Mecsekerdő.hu

A kisvasút rekonstrukcióján túl a vonal kiindulópontja, a régi almamelléki vasútállomás is megújult. Ez a Kaposvárt és Szigetvárt egykor összekötő, a hetvenes években felszámolt normál nyomtávú vasútvonalhoz tartozott. A bájos, jellegzetesen Monarchiás állomásépületben felfrissítették a vasúttörténeti bemutatóhelyet, és a környék egykori birtokosa, Báró Biedermann Rezső korát látványos makettek, körbejárható terepasztal, érintőképernyős terminálok, interaktív játékok és ismertető anyagok idézik meg. Mindezek mellett megépült egy fedett, könnyűszerkezetes kültéri váró, valamint kültéri kiállítási elemmel bővült az állomásépület környezete.

„A kisvasút felújítása igazi értékmentés” – mondta megnyitóbeszédében Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója. „A Mecsekerdő feladata, a megváltozott erdészeti szemléletnek megfelelően az erdők történeti, kulturális értékeiről is gondoskodjon, és a százhuszonkét évvel ezelőtt alapított almamelléki kisvasút ilyen érték.”

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-2
Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója
Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-2
Forrás: Mecsekerdő.hu

„A kormányzat is tisztában van az erdei kisvasutak turisztikai jelentőségével, ezért az elmúlt években húszmillárd forint állami támogatást biztosított felújításukra” – tette hozzá Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár. „Az a cél, hogy a felújításnak köszönhetően jelentősen megnő az almamelléki kisvasút forgalma, és a Zselic megkapja a tájegységet megillető figyelmet és népszerűséget.”

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-3
Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos
Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-3
Forrás: Mecsekerdő.hu

Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője kiemelte, hogy „az állami erdőgazdaságok munkatársai, az az ötezer ember, a hazai erdőségek felét kezelve rengeteget tesznek az erdők közjóléti szolgáltatásainak fejlesztéséért. Erre a célra a kormányzat több mint 27 milliárd forintot biztosított, így került sor 120 létesítmény felújítására, és jött létre további százötven.”

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-4
Balról jobbra: Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Nagy Csaba, országgyűlési képviselő, Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője
Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-4
Forrás: Mecsekerdő.hu

Almamelléki Állami Erdei Vasút

A Zselici Csühögő, hivatalos nevén az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két 600 mm-es nyomtávú kisvasútjának egyike (a másik a Börzsönyben, Kemencén található). Története a 20. század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár–Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat. Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.

Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-5
Zselici Csühögő
Március 8-án újraindul a Zselici Csühögő-5
Forrás: Mecsekerdő.hu

A Kaposvár–Szigetvár vasútvonal megszüntetésével a kisvasút is veszített jelentőségéből, gazdasági funkciója 1991-ben megszűnt, de a Sasréti Erdei Iskola miatt jelentős turistaforgalmat bonyolított. Éppen ezért különösen fontos a most lezajlott felújítás, amely a Mecsekerdő Zrt. turisztikai beruházásainak fontos eleme.

Hirdetés