Focizzunk az erdőben!

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2006/08/23
Focipálya az Árpád-kilátó alatt
Hirdetés

Focipálya az erdőben

A Mozgásvilág tagjai régóta sportolnak a budai hegyekben, és eddig kizárólag negatív tapasztalataink voltak azzal kapcsolatban, hogy központilag milyen módon próbálják az egészséges életmódra szoktatni az embereket. Állandóan azt látja és hallja az ember, hogy melyik politikus irtotta ki az erdőt egy kis vityilló építése céljából vagy, hogy pusztulnak a fák, na meg ki is vágják őket. Ne is beszéljünk az erdei tornapályákról.  A múlt hétvégén ellenben kellemes meglepetésben volt részünk, hiszen az Árpád kilátó alatti tisztáson egy szépen tervezett és gondozott focipályát találtunk, nagy kapukkal. Ha a pálya nem is egy Wembley, de arra igazán kiváló, hogy a családdal kikapcsolódjunk. Ha meg inkább a profikat néznénk, arra ott az Euro útmutató.    

Nem ismerem a hivatalos FIFA méreteket, de a pálya elég nagy ahhoz, hogy akár 10-14 fő is egyszerre focizzon. 2 kapu is installálásra került, illetve az egyik oldalon kisebb töltés található. Talán azért, hogy ne szaladjon el a labda. A füves borítás persze hamar kikopott, de őszintén nem is elvárható, hogy Népstadion minőségű fű legyen.  

Lomniczi Gergellyel, a Pilisi Parkerdő Zrt.Budapesti Erdészet kommunikációs vezetőjével beszélgettünk a kezdeményezésről.

MV: A focipálya építése az Erdészet ötlete volt?

Lomniczi Gergely: Őszintén örülünk neki, hogy hasznosnak találja az erdei focipálya kiépítését. Az ötlet és a megvalósítás is a Budapesti Erdészethez köthető. A munkákat a Fővárosi Önkormányzat támogatásával végeztük el.

Mi volt a célja? Szerveznek-e mondjuk iskolai csoportokat ide, vagy csak ott van és bárki használhatja?

Az erdei focipályát bárki használhatja, ugyanúgy, mint a sétautakat, tűzrakóhelyeket, pihenőhelyeket, kilátókat és egyéb parkerdei berendezéseket. Természetesen, ha csoport vagy iskola érdeklődik erdei sportolási lehetőség iránt, ajánlani fogjuk számukra ezt a helyszínt.

Van-e tervben hasonló sportpálya építése? Pl.: egy erdei tornapályáé, amelyek sajnálatos módon mára hiányoznak, a régiek pedig teljesen leamortizálódtak.

Hasonló sportpályák építése tervben van. A Fővárosi Önkormányzathoz benyújtottuk a fővárosi parkerdők felújítási koncepcióját, amelyben több erdei sportlétesítmény is szerepel. Hogy milyen támogatást kapunk mindezen tervek megvalósítására, arról sajnos egyelőre nem tudunk mit mondani.

Sajnos – mint az erdei tornapályák esetében is – az erdőben is élő probléma a vandalizmus. Csak a példa kedvéért: A XVIII. kerületben 2005. nyarán kiépített erdei tornapályán egy év alatt harmadszor kellett javítani és kicserélni a vandálok által megrongált berendezéseket. Ezek a feladatok (ugyanúgy, mint az illegális lakossági hulladéklerakás felszámolása vagy a hajléktalanok kitelepítése) pedig az új beruházások megvalósítása elől vonják el a forrásokat.

Kezeli-e, üzemeléteti-e valaki a pályát?

A fenntartás az Erdészet feladata, reméljük, a segítségül ígért fővárosi támogatási összegek rendelkezésre állnak majd.

 

Hirdetés