Európa többnapos túraútvonalai

Európa többnapos túraútvonalai

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/08/28
Ha többre vágysz, kalandot keresel, miközben felfedezel tájakat, íme kontinensünk többnapos túráinak legjobbjai.
Hirdetés

Országos Kéktúra

Helyszín: Magyarország
Táv: ~1100 km

Hazánk (és egyben ezen listánk) leghosszabb túráját egy televíziós sorozat tette közismerté igazán, melyre a mai napig kultusz filmként tekintenek sokan. Rockenbauer Pál, „Másfél millió lépés Magyarországon” című dokumentum filmsorozatában mutatta és járta be az Országos Kéktúrát, mely Magyarország északi tájain halad végig, Írott-kőtől Hollóházáig. A hossza több mint 1100 km, mely távon végig a kék-sávjelzést kell követni. Kevesen tudják, de az OKT nem csak Magyarország, de Európa első hosszú távú turistaútja. Teljesítését színesíthetjük egy igazolófüzet vezetésével, melybe a különböző, az útvonalon megadott helyeken található pecsétekkel kell bélyegezni. De e nélkül is teljesíthető, nincs kötöttség, sem arra, hogy milyensorrendben járjuk végig. Az útvonalon átfogó képet kaphatunk hazánk északi területeinek lakóiról, természeti kincseiről és történelmi örökségeinkről.

 

Lechweg Forrás: lechweg.com
Lechweg
Kép forrása: lechweg.com

 

Lechweg

Helyszín: Ausztria
Táv: ~125 km

Nyugati szomszédunk egyik legizgalmasabb hosszú túrája a Lechweg, mely rendkívüli élményt kínál, megismerve az útvonal mentén lakókat, tájakat és ezek misztikus történeteit. A vándor közel 125 kilométeren át kísérheti a Lech folyót, annak forrásától, majd a Formarinsee tóig. Az útvonal át halad Európa egyik legnagyobb alpesi kőszáli kecske populáció élőhelyén, érint hatalmas vízeséseket, melyek közül sok csak tavasszal, olvadás után látható, elhalad Ausztria leghosszabb kötélhídja alatt, míg végül megérkezik II. Ludwig királyi kastélyaihoz.

 

Alpok-Adria út Forrás: alpe-adria-trail.com
Alpok-Adria út
Kép forrása: alpe-adria-trail.com

 

Alpe-Adria Trail

Helyszín: Ausztria-Szlovénia- Olaszország
Táv: ~750km

Még mindig Ausztriában maradva, de már határokon átnyúló túra az Alpok-Adria ösvény, mely a Ausztria legmagasabb hegyétől, a Grossglockner közeléből, a Kaiser-Franz-Josefs-Höhetől indul, és azt Adriai-tengerparton, Trieszttől nem messze ér véget. A 43 – egyenként nagyjából 20 kilométeres – szakaszból álló útvonalon számtalan lélegzetelállító látnivalót találunk, melyhez kiválóan kapcsolódnak kulináris élvezetek. Az Alpok „földi édenkertjének” is nevezett tájain haladva (olyanokon át, mint Heiligenblut, Millstatti-Alpok, Gerlitzi-Alpok, Triglav Nemzeti Park és a Júlia-Alpok) sok varázslatos kilátóhelyet, mágikusan meditatív pontokat találunk, miközben nem nagy szintkülönbségeket kell leküzdenünk – ráadásul akár a csomagjainkat sem kell cipelni, hiszen lehetőség van azokat a következő szállásunkra szállíttatni.

Alpe-Adria-Trail 8. szakasz: Obervellach - Danielsberg

 

Slovenian Mountain Trail Forrás: slovenia.info
Slovenian Mountain Trail
Kép forrása: slovenia.info

 

Slovenian Mountain Trail

Helyszín: Szlovénia
Táv: ~500 km

Ha már déli szomszédjainknál járunk, ne szaladjunk el az 1953 óta létező Slovanian Mountain Trail mellett. A közel 500 kilométeres útvonal olyan mesés helyeket köt össze, mint Pohorje, a Júlia-Alpok, a Kamnik-Savinja Alpok és Karavanke – beleértve a Triglavot is. A Mariborban kezdődő utunk során gyaloglunk hegygerinceken, hegycsúcsokon, völgyekben, fennsíkokon, majd áthaladunk a Mediterráneum borvidéken, mielőtt „célba” érnénk a tengerparti Ankaranba. A Slovenian Mountain Trail mentén több mint 50 turistaház, és közel 80 ellenőrzőpont található, melyeken a hazai OKT-hez hasonlóan egy füzetbe pecsételhetünk, igazolva az út teljesítését.

 

Alta Via 1 Forrás: dolomitemountains.com
Alta Via 1
Kép forrása: dolomitemountains.com

 

Alta Via 1

Helyszín: Olaszország
Táv: ~150 km

Még a déli vidékeken maradva, íme a bakancsos túrák „Greatest Hits” listájának egyik No1-ja, a kultikus Dolomitok hegyvonulatain át haladó Alta Via. A sziklás ösvényen haladva eljuthatunk I. Világháborús csataterektől, mészkősziklacsúcsokra, kristálytiszta tengerszemekhez és tavakhoz, hatalmas rétekre. Bár a Dolomitok nem a legmagasabbak vagy a leghíresebb hegyei Európának, de szerintem bátran kijelenthetjük, hogy a sziklaformák és egyedi élővilága miatt különleges kisugárzással és karakterrel rendelkezik, melyek magukkal ragadják a túrázót – ráadásul az egész terület az UNESCO Világörökség része. A hátizsákos túrázók álom útvonalának teljesítésére a legideálisabb a július és szeptember közötti időszak, de az augusztus, amikor az általános olaszországi szabadságolások vannak, nagyon zsúfolt.

 

GR20 Forrás: corsica.forhikers.com
GR20
Kép forrása: corsica.forhikers.com

 

GR20

Helyszín: Korzika
Táv: ~180 km

Ha lenne egy „Európa legnehezebb hosszú távú túrája” cím, a Korzika szigetén található GR20 elnevezésű útvonal biztosan megkapná azt. A túra során gyakran kell sziklás, kitett szakaszokon haladnunk, melyek között sokszor láncos részek is akadnak. Persze a sok meredek rész legyőzésének mesés jutalma van: türkizkékvizű gleccsertavak, lélegzetelállító partvonal és hegygerincek látványa. A GR20 útvonala 15 szakaszból áll, melyek úgy lettek kialakítva, hogy mindegyik egy napi adagnak feleljen meg, egy turistaházzal minden szakasz végén. Bár az útvonal jól ki van jelölve, nagyon sok a kereszteződés, mellékág, ezért ajánlott térképpel neki vágni.

 

Tour de Mount Blanc Forrás: huwans-clubaventure.fr
Tour de Mount Blanc
Kép forrása: huwans-clubaventure.fr

 

Tour du Mont Blanc

Helyszín: Franciaország
Táv: ~170 km

Mount Blanc, Európa legmagasabb hegyének (4810 m) hatalmas, masszív és lélegzetelállító tömbje rengeteg kalandort vonz évről-évre. De nem csak meghódítására indulhatunk, hanem egy fantasztikus körútra is, mely három ország érintésével megkerüli eme csodálatos hegyet. A Franciaország, Olaszország és Svájc érintésével haladó 170 kilométeres útvonalon 10 000 méteres szintkülönbség vár ránk, de nem kell megijedni. Azok számára, akiknek közepes kondíciójuk van, nem jelent gondot ennek leküzdése. Csodálatos panorámák, és látványos képződmények mentén haladhatunk. A túra tradicionális kezdete és vége a legendás Chamonix települése. Az útvonal mentén nem megengedett a táborozás, így csak a kiépített szállásokat vehetjük igénybe, amikből viszont igen sok van.

 

El Camino Forrás: zarandokkaland.blog.hu
El Camino
Kép forrása: zarandokkaland.blog.hu

 

El Camino

Helyszín: Spanyolország
Táv: ~760 km

Az eredetileg ősi római kereskedelmi út, majd később Keresztény zarándokút, Spanyolország leghíresebb hosszú távú túraútvonal és egyben a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A Szent Jakab-útnak számos kiindulási pont létezik, de mindegyik vége Santiago de Compostela, az Észak-Spanyol katedrális, ahol Szent Jakab maradványait őrzik. Az útvonal mentén kiépült szállások, üzletek, éttermek, és egyéb kiszolgáló létesítmények révén az itt túrázók számára nem kell több mint egy kisebb hátizsák. Azon zarándokok, akik az előre meghatározott követelményeknek eleget tesznek, latin nyelvű oklevelet kapnak az út végén.

 

West Highland Way Forrás: westhighlandway.org
West Highland Way
Kép forrása: westhighlandway.org

 

West Highland Way

Helyszín: Skócia
Táv: ~155 km

Skócia többnapos útvonala Milngavienél kezdődik, Glasgowtól nem messze, és végig északnak haladva, átkelve a felföldön, jut el Fort Williamig, a mesébe illő Loch Linnhe partjához. A West Highland Way, vagy ahogy a skót nyelven nevezik, Slighe na Gàidhealtachd an Iar egy 18. századbeli katonai utat valamint egy ősi ösvényt követ, miközben Skócia legszebb tájain haladunk át – érintve Nagy-Britannia legnagyobb tavát, a Loch Lomondot, Rannoch Moor 130 négyzetkilométeres lélegzetelállítóan mesés lápvidékét, vagy a brit sziget legkeskenyebb gerincét, az Aonach Eagach-et.

 

Laugavegurinn Forrás: Chmee2/Valtameri
Laugavegurinn
Kép forrása: Chmee2/Valtameri

 

Laugavegurinn

Helyszín: Izland
Táv: ~55 km

Izlandról mindenkinek beugranak a varázslatos természeti csodák, gejzírek, gleccserek, aktív vulkánok, mély völgyek sötét és élénk színekkel teli, no és a hatalmas vízesések képei. Az útvonal szinte kimondhatatlan neve egyszerű fordításban annyit jelent, hogy a „Forró Források Útja”. Ha a szigetről eszedbe jutó képek tartalmát valójukban is megnéznéd, akkor ezen útvonal mentén könnyedén megteheted! Útközben hat turistaház teszi még kényelmesebbé a teljesítést.

  

Kungsleden Forrás: Paraferee - Mozgasvilag
Kungsleden
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag

 

Kungsleden

Helyszín: Svédország
Táv: ~435 km

A Skandináv-félsziget leghíresebb útvonala, a Királyok-útja, mely Svédország szinte lakatlan északi területein át halad északnak, mely terület Európa egyik legnagyobb egybefüggő érintetlen területe. A Kungsledenen nyáron a bakancsos túrázók, télen pedig a sítúrázók kedvenc célpontja. Útközben mindent megtalálunk, mellyel valaha is szembe találkozhattunk képeslapokon: rénszarvasok, gleccserek, tundra, kristálytiszta patakok, valamint a svédek legmagasabb hegye, a Kebnekaise. A sátrazás, táborozás végig bárhol megengedett, de a svéd természetjáró szövetség 21 darab túraházat hozott létre az útvonal mentén, ahol aludhatunk, főzhetünk, vagy épp mellette táborozhatunk. Néhány házban kisebb bolt is található, ahol feltölthetjük készleteinket.

 

Knivskjellodden Forrás: bjornfree.com
Knivskjellodden
Kép forrása: bjornfree.com

 

Knivskjellodden

Helyszín: Norvégia
Táv: ~18 km

Listánk utolsó tagja, a Norvég Knivskjellodden útvonal erősen kilóg a címben felvázoltaktól, hiszen az útvonal mindösszesen egy nap alatt teljesíthető. Mégis különlegessége miatt bekerült listánkba, hiszen a varázsát az adja, hogy ez az útvonal a kontinensünk legészakibb pontja felé vezet, és bár egy nap alatt végig járható, ajánlott a végén egy éjsszakát eltölteni, hogy átjárjon minket a hely varázsa. Az útvonal névadója az a fok, melynél északabbra a jó öreg szárazföldön már nem tudsz menni. Csak nyáron ajánlott teljesíteni!

 

Hirdetés