Érdekes hátizsákok az OUTDOOR 2018 kiállításról Hír

Érdekes hátizsákok az OUTDOOR 2018 kiállításról Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/06/26
Az idei Outdoor kiállításon jártunkban-keltünkben 4 olyan hátizsákba futottunk, amik valamilyen tulajdonságuk révén megfogták a fantáziánkat. Íme, a szuperkönnyű, a hátnélküli, a futurisztikus és az egyszerű mint a szög...
Hirdetés

Tatonka Kings Peak 60

Kevesen tudják, de a német cég hátizsákjaiban egy magyar-származású dizájner kezének munkája is benne van. Márcsak emiatt is szétnézünk minden évben a standjukon, ahol már tavaly felfigyeltünk az igen érdekes hátkialakításukra, melynek a hangzatos X Vent Zero Plus-System nevet adták.

 

Tatonka Kings Peak Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Tatonka Kings Peak 60
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

 

Ennek lelke egy U-alakú, nagyon kicsi, feszített szövet, aminek köszönhetően a zsák háta szinte alig ér a hátunkhoz, ezzel biztosít kiváló szellőzést. Bemutatásakor még csak a kisebb zsákokon alkalmazták, idén viszont megjelent egy 60 literes kivitelen is - ámbár ez még csak prototípus volt. Hogy mennyire lehet kényelmes, arra nagyon kíváncsiak vagyunk, mert bár a standon egy megpakolt zsákot fel lehetett próbálni, a puding próbája az evés... szóval tesztelnénk.

 

Osprey Levity 45

A Coloradoi cég háza táján az antigravitációs hátrendszerük óta nem nagyon álltunk meg, ám a mostani kiállításon nehezen szakadtunk el egy szuperkönnyű modelltől. A 45 literes hátizsák semmi kényelmi funkciót, illetve praktikát nem mellőz, annak ellenére, hogy súlya mindösszesen csak 850 gramm – esővédőhuzat nélkül!

 

Osprey Levity 45 Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Osprey Levity 45
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

 

3 hatalmas zseb a törzs külsején, ivószatyor-kompatibilis kialakítás, elasztikus zsinórok további cuccok rögzítéséhez... szóval rengeteg hely a cuccainknak. A szuperkönnyű NanoFly anyagának és hasonlóan könnyű AirSpeed nevű, 3 dimenzióban feszített hálós hátrendszerének hála a súlya szuperalacsony.

 

Vaude Trail Spacer 8

Idén is követtük azt a jól bevált taktikát, hogy a díjazott termékek között csemegézünk. Itt futottunk bele a Vaude hátizsákjába, ami előtt percekig tágra nyílt szemekkel álltunk majd ugyanennyit fogdostuk. A nagyon futurisztikus Trail Spacer egy 8 literes terepfutó hátizsák, melynek legkülönlegesebb és egyben legfontosabb része a háta.

  

 

A cég 3D szövési technológiával készítette egy darabból a hátat és a vállpántokat, különböző anyagokat - például damilszálat - kombinálva. Így bár nincs szivacsozása, a táska különböző pontjain, különböző sűrűségű damil-szálakból kialakított szellős réteg kellő kényelmet nyújt. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy a hátizsák ezen részének készítésénél egyáltalán nincs hulladék, és még súlyt is csökkentettek. Igen szcientológiai kinézet a halszálkákhoz hasonló damilos réteg... mindenesetre tesztelnénk.

 

Ortlieb Atrack

Az Ortlieb márkanév hallatán nem feltétlen a hátizsákok, mint inkább vízálló táskáik jutnak eszünkbe. Az idei kiállításon nálunk ez megváltozott, miután bemutatták új modelljüket. Az Atrack tulajdonképpen egyszerre egy duffel és egy hátizsák, azok legjobb előnyeit egybe gyúrva.

 

Ortlieb Atrack Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Ortlieb Atrack
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

 

A cég alapítójának cipzár-gyártó cégének saját fejlesztésű, hatalmas fogazású és vízálló cipzárja végig fut a hengeres törzsön, ezzel lehetőséget adva a duffel táskáknál megszokott könnyű pakolhatóságra. Ráadásul belül még 4 cipzáras zsebet is találunk, melyekbe kisebb cuccainkat rendezhetjük. Kívül, akárcsak egy hátizsákon, találunk két elasztikus kisebb zsebet. Vehetünk még hozzá több, különféle kompressziós hevedert, amikkel sisakot, vagy más felszerelést rögzíthetünk a táska külsejére. Ergonómikus vállhevedereinek elhelyezkedése állítható a törzshöz képest fel és le, a vastagon szivacsozott derékhevederen pedig további két cipzáras zsebecskét kapunk. Több méretben lesz elérhető (25-35-45 liter). A 45 literes 1560 grammos súllyal picit nehezebb az átlagos hasonló méretű hátizsákoknál, de nem vészes. Ráadásul a táska IP67 vízállóságú és 5 év garanciát adnak rá.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés