Editor’s choice TOP – ISPO 2017

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/02/20
Legjobb/legérdekesebb válogatás az ISPO kiállításról…
Hirdetés

Münchenben jártunk, az ISPO 2017 kiállításon, mely Európa legnagyobb outdoor és téli sport kiállítása. A közel 20 hatalmas csarnokot és azok közti folyosókat megtöltő kiállítók kínálta több ezer termékből rengeteget gyömöszölnénk be azonnal az autónkba, mert annyira jó, izgalmas, ütős a cucc…

Az idei kedvenceinkből következik 9 termék:

 

clim8 Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
clim8
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

1) clim8 – intelligens fűthető ruházat

Amikor hűvös, hideg időjárásban indulunk útnak, az öltözködéskor fejtörő kérdés, hogy melyik aláöltözetet vegyük fel? Elég lesz a vékonyabb, vagy melegebbre lesz szükség? A clim8 egy olyan aláöltözet, melybe egy intelligens elektronikus fűtőrendszert integráltak - amikor fázunk fűteni kezd, amikor nincs már rá szükség, kikapcsol. Ráadásul menetközben rögzíti a testünk hőmérsékletváltozását, a rendszer aktivitását, mely adatokat egy applikáció segítségével telefonunkon megnézhetünk, és akár bele is avatkozhatunk a folyamatba. Természetesen a ruha mosható – csak a vezérlő egységet ne felejtsd el előtte levenni. Szívesen tesztelnénk a fűtőszálak tartósságát és a csípő-tájékra rögzített „agy” komfortosságát.

(infó: myclim8.com)

 

 

Pyua Dive-Y Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Pyua Dive-Y
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

2) PYUA DIVE-Y – környezettudatosság és átgondolt tervezés

Egyre szélesebb körben és egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem. Így nem meglepő, hogy az ISPO díjazottjai között is több olyan termék van, mely egyrészt az ezen területbe fektetett energia miatt kapott kitüntetést. A PYUA cég terméke is többek között a környezettudatosságának, és a fenntarthatóságra törekvésének köszönheti a díjazását. A Dive-Y teljes mértékben újrahasznosított illetve újrahasznosítható poliészter anyagokból készül, melynek köszönhetően annak gyártásakor kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, és kevesebb fajlagos hulladék keletkezik. Emellett több praktikus, jól átgondolt részletet rejt a termék – például a kapucni balaklavaként is használható, a mandzsettákba ujjatlan kesztyűk vannak integrálva, az anyag pedig 50+ UV védelemmel van ellátva, valamint nehezen szagosodik és gyorsan szárad. Ott helyben vittük volna…

(infó: pyua.de, ár: 140 euro)

 

 

Samsung Gear S3 Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Samsung Gear S3
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

3) Samsung GearS3 – okos fitness karóra

Egyszerű kezelhetőséggel, letisztult kinézettel és „okos”-funkciókkal érkezik a nagynevű cég órája. Érintőkijelzője és forgatható koronája révén egyszerűen barangolhatunk a menüjében. A beépített barométer, GPS, és sebességszenzor révén minden információ kéznél van, amire csak szükségünk lehet egy kalandunk során. Mi több, különböző applikációkkal bővíthetjük tudását, akár topoval ellátott offline térképet is feltölthetünk – míg a 4GB belső memóriája győzi nyelni a sok bitet. A zenelejátszás, hívásindítás mellett természetesen kommunikál okostelefonnal (iOS operációs rendszerrel is!), így láthatjuk az e-mailjeinket, SMSeinket, bejövő hívásainkat. Wireless töltővel érkezik, ebben a kategóriában nagyon jó áron. Tesztelnénk...

(infó: samsung.com, ár: 400 euro)

 

 

Berghaus Hyper 100 Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Berghaus Hyper 100
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

4) Berghaus Hyper 100 – a 100 grammos, 3 rétegű esőkabát

Amikor azt hiszed, hogy ezen már tényleg nem lehet tovább fejleszteni… a világ legkönnyebb 3-régetű esőkabátja megérkezik! Annak ellenére, hogy a kabát mindösszesen csak 100 grammot(!) nyom – ami cirka két tojás, vagy egy alma súlya – elöl teljes cipzáras (nem belebújós) és kapucnis kialakítású, valamint a három rétegnek köszönhetően nem csak vízálló, de 55 000 mvtr (Moisture Vapor Transmission Rate) lélegzőképességgel is rendelkezik és kellően erős ahhoz, hogy túránk vagy futásunk során ne szakadjon ki könnyedén. Ráadásul ebbe a 100 gramba egy cipzáras belső zseb is belefért… Nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk rá...

(infó: berghaus.com, ár: 300 euro)

 

 

videó

5) Flying Tent – sátor, függősátor, függőágy és poncsó egy termékben

Az osztrák Flying Tent négy-az-egyben terméke azon minimalista túrázókat veszi célba, akik szeretnek minél kevesebb dolgot magukkal vinni egy útra. A termék főrésze egy poncsó (100% nylon), amit függőágyként is tudunk használni – a felszereléshez a csomag tartozéka két karabiner és 2 pánt is. De kapunk még egy üvegszálas pálcákkal merevített vízálló borítású (100% nylon) felső részt is, amit könnyedén a poncsóhoz tudunk cipzárazni. Így ha szeretnénk, akkor használhatjuk innentől a poncsónk függősátorként, vagy a szintén tartozék cövekekkel normál sátorként a földre helyezve. Magam részéről imádom az ilyen ötletes, multifunkciós termékeket… rövidesen tesztelni fogjuk!

(infó: flyingtent.com, ár: 350 euro)

 

 

BootBananas Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
BootBananas
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

6) BootBananas – viszlát, kellemetlen szagok

Egy hosszú túra, egy forró munkanap vagy épp egy kiadós sziklamászás után bizony előfordul – és nem csak velünk, férfiakkal – hogy lábbelinkből rózsaillat helyett valami más árad. Sokszor ezen kellemetlen szagok tartósan bele is „ragadnak” a cipőnkbe, és csak sűrű mosással tudjuk eltávolítani azt. Ám most itt a Boot Bananas, mely levendula, citrom, pacsuli, teafa olaj, bambusz faszén, és szódabikarbonát összetevők révén hatékonyan változtatja társaság-kompatibilissé cipőnk! Érdekes kialakítása révén a termék, akár csak a banán, barnulással jelzi, ha cserére „érett”.

(infó: bootbananas.com, ár: 13 font)

 

 

Polarmond Expedition Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Polarmond Expedition
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

7) Polarmond Expedition – biwak élmény akár -30°C-ban

6 évnyi fejlesztést követően tavaly ősszel hozta forgalomba a svájci Polarmond a világ első hőszigetelt és szabályozható hőmérsékletű biwaksátrát. A termékfejlesztésekben nagy szerepet vállalt az ország egyik leghíresebb női hegymászója, Evelyne Bynsack is.

Az Expedition tulajdonképpen egy olyan egyszemélyes minisátor, ami extrém hideg környezetben is rendkívüli alváskomfortot biztosít. Ami nagyszerű ebben a termékben, hogy bár az extrém hidegre tervezett hálózsákok általában a lehető legkisebb helyet hagyják a testünk mellett (ezzel biztosítva a megfelelő hőmérsékletet), az Expedition sátorként tág teret és ezzel nagy mozgásszabadságot hagy számunkra. Ezt azért tehetjük meg megfagyás nélkül, mert egyrészt alulról egy, a Polarmond számára a Therm-a-Rest által gyártott 8 cm vastag, önfelfújós derékalj véd, másrészt pedig a sátor fala körben vastagon szigetelt. Olyan hatékonysággal tartja meg testünk hőjét, hogy miközben kint -20 - -30°C fok van, bent +5-7 °C is lehet - vagyis a normál sátrakkal ellentétben, jóval fagypont felett! Ennek köszönhetően az alvás közben a testünk által kipárologtatott nedvesség nem fagy bele a hálózsákunkba – normál sátor esetében ez történik, és mivel a következő éjszaka előtt nem is tud felolvadni és elpárologni belőle, ezáltal éjszakáról-éjszakára egyre vizesebbé és kevésbé hőszigetelővé válik. 

Az Expedition két modulból épül fel. A hátsó traktus, melyben nyaktól lefele elhelyezkedünk, és a fejünk alá kilógó ágy-rész, valamint a fejünket körbeölelő csuklya az alap. Ehhez cipzárak segítségével hozzáilleszthetünk vagy egy az alapmodullal egy magasságú előteret - mely extrém helyzetkben plusz védelmet nyújt fejünk számára, vagy egy nagyobb sátrat - mely nagyobb előteret biztosít, cuccainknak és akár az átöltözésünkhöz.

Az alapmodul csuklyája kétirányból nyitható cipzárral húzható össze, illetve ha túlzottan meleg van odabent, nyitható szét. A modulokkal való variálhatósága, illetve a hőszabályozhatósága révén minden évszakban használható a Polarmond terméke magashegyi mászásokhoz.

(infó: polarmond.ch, ár: 2070 eurotól)

Mobot. a henger és a vizes palack utóda Forrás: Kakuk András-Mozgasvilag.hu
Mobot. a henger és a vizes palack utóda
Kép forrása: Kakuk András-Mozgasvilag.hu

8) Mobot - smr henger és vizespalack egyben.

Az smr csodás hatásairól többször is ömlengtünk már. Az smr hengerek piacára nehéz új ötlettel betörni, persze minden gyártó megpróbálja az övét a legjobbnak beállítani. Van aki arra esküszik, hogy a henger üreges testébe pakolni lehet, van aki a gumók alakzatát véli egyedinek. A Mobot kreatívan használta fel a henger formája adta lehetőségeket, így született meg a henger és a vizes palack (vagy termosz) közös gyereke. Ráadásul a kinézete is szenzációs. Na ugye...

(infó: mobot.com, ár: 44 USD-től)

Petzl Sirocco 2017 feketében Forrás: Paraferee- Mozgasvilag.hu
Petzl Sirocco 2017 feketében
Kép forrása: Paraferee- Mozgasvilag.hu

9) Petzl Sirocco 2017

A Petzl 2017-re felfrissítette az ultrakönnyű Sirocco sisakját. A sisak mely arról nevezetes, hogy a világ egyik legkönnyebbje, külső héj nélkül is erős és, hogy eddig csak vibráló narancs színben volt elérhető most 2 színben is piacra kerül. Számomra nem ez a nagy újdonság hanem, hogy a tervezők valószínűleg meghallották a minimális kételyeimet. A Siroccora ugyanis egy kemény héj tető került (olyan sábeszdekli szerűen), hátul és oldalt pedig lejjebb nyúlik ezáltal növelve a fejünk védelmét. Súly így is összesen 170 gramm.

(infó: petzl.com, ár: 29 990 Ft)

Hirdetés