Brunton Ember - az ember barátja

Brunton Ember - az ember barátja

Kakuk András
Kakuk András
2013/09/03
Angry Birds egy konnektoroktól mentes hegycsúcson? Lehetséges, de nem pont úgy, ahogy gondoltuk.
Hirdetés

Zöld emberként (na nem marslakó, kérem) imádom a fenntartható energiával működő dolgokat. Természetjáróként amúgy is alap, hogy ne hagyj semmit az erdőben. Ezért is örültem, hogy egy Brunton Ember napelemes töltő-akkut tesztelhettem.

Mielőtt lelőném a poént, el kell mondanom, hogy egy nagyon jó terméket ismertem meg, csak nem arra való amire elsőre elképzeltem. Elgondoltam ugyanis, hogy mostantól sosem fogok hálózati töltőt használni. Kirakom az Embert a napra, aztán töltöm a telót, sima ügy. Aha...

Szóval a lényeg. Az Embert is arra tökéletes használni amire való. Egy kompakt, kicsi, elegáns pót akkumulátorról van szó, amit napelemmel is lehet (rá) tölteni. De sajnos a hálózati töltőt nem tudom elhagyni.

 

Design, első benyomások
Az Ember kb. 9 x 6,5 x 2 cm-es méretekkel rendelkező, Apple dizájnra hajazó, szép lekerekített alumínium házú eszköz. Hátoldalán 100 mA-es napelem panel található.

Az aksi 2800 mA-nyi áramot tud tárolni, ami kb. 2 max. 3 okostelefon töltésre elég. Különösebb fizikai tanulmányok nélkül is kiszámolható, hogy ezt 28 óra alatt tudjuk csak a napelem használatával csurig tölteni krafttal. Háát...ennyi napfényt június 21.-én Hortobágyon is 3 napig kellene kergetni, ami így reálisan nem kivitelezhető. A biztonság kedvéért ki is próbáltam. 5-6 óra erős napfény alatt is kb. 25-30%-ig töltődött fel a lithium-polymer aksi.

A legkreatívabb része az eszköznek, a 3 az 1-ben micro-, mini-, és Apple kompatibilis USB csatlakozó kábel.

 

Használata
Minden kütyü rákfenéje a használat. Magamból kiindulva a legtöbben lusták vagyunk, és ha elő kell venni a leírást akkor már rég rossz. Szeretjük, ha ránézésre kiderül, hogyan is kell működtetni az eszközünket. A jelenleg divatos minimál-design mellett, ez külön feladat a tervezőknek.

A Brunton ebben kiemelkedően vizsgázott. A készüléken 1 gomb, 1 ledsor és 2 nyílás található. A gomb rövid megnyomása az aktuális töltöttséget mutatja (1-4 világító led), hosszú megnyomása a be-, és kikapcsolásra való. A "napocska" jel pedig piros fénnyel mutatja, ha töltődik az aksi.

 

 

Brunton kezelőfelület
Brunton kezelőfelület
Kép forrása: Paraferee

 

Az eredeti elképzelésem, miszerint konnektor nélkül, csak napelemmel végigtúrázom a Tátrát, hamar bedőlt így rá kellett jönnöm, mi is az optimális használat.

Töltsd fel hálózatról, vidd magaddal, útközben használd, tölts rá a napsugár segítségével és voilá használattól függően 1-2 napig nem kell konnektort keresni.

Indulás előtt otthon eszerint cselekedtem, és csurig feltöltöttem. Elképzelésem az volt, hogy a túrázás folyamán felakasztom a hátizsákomra, és ott folyamatosan kapja a napfényt. Első negatív tapasztalatom itt jött elő, ugyanis a házon nincs semmilyen ringli, lyuk stb..aminek segítségével rögzíthető lenne bárhova is. A jó hír viszont az, hogy a zsák hálós részében tárolva is érzékelte a fényt, és még borús időben is töltött.

Ha semmi extrára nem használod a telefonod, akkor is többször elveszti a hálózatot a készülék, és a folyamatos jel keresés hamarabb lemeríti az akkut. 1 nap - 1 töltés, így 3 napig jó vagy az Ember segítségével.

Mivel én folyamatosan gps-t használtam, 1 napon belül bőven lemerítettem az "ájfónt". Délutánra a menedékház teraszán már használhattam is a Bruntont. Az elvileg 3-szori feltöltést tudó pótakksi a gyakorlatban inkább 2-szer tudja újraéleszteni az okostelefont (persze ez nagyban készülék függő - iPhone 4-el tesztelve) Így hiába az Ember, gps használata mellett, pláne ha a hegymenethez számodra elengedhetetlen a dübörgő basszus, max. másfél napig állt rendelkezésemre az iPhone.

 

Ha valaki több napig járja a hegyeket, erdőt vagy bármit úgy, hogy nincs lehetősége konnektorral találkozni, akkor ne ez Embert vigye magával, erre van más nagyobb teljesítményű termék sok gyártó, így a Brunton kínálatában is.

Aki viszont pár napra nem akarja, nem tudja (gondoljunk itt akár olyan külföldi útra is, ahol a másfajta konnektor nehezíti életünket) a hálózati töltőt használni, annak tökéletes útitárs lehet ez. Az Ember kicsi, elegáns, könnyű és használata egyszerű.

Mielőtt döntenél, mindenképpen gondold át mire és hogyan szeretnéd használni. Döntésedet azért könnyen befolyásolhatja az a tény, hogy a Brunton U-proof garancia értelmében bárhogy is használod a terméket, ha eltörik vagy tönkremegy, megjavítják vagy kicserélik.

 

Pro:
- elegáns
- 3 az egyben mini-, mikro- és Apple USB végződés ötletes és hasznos
- kicsi
- praktikus

Kontra:
- nincs ringli, fül stb..aminek segítségével fel tudnánk akasztani
- csak napenergiával reálisan nem használható
- nincs hozzá USB töltőkábel

 

A Brunton Embert a Brunton magyarországi fogalmazójától a Fenix Easter Europe Gmbh képviselőjétől kaptuk. Köszönjük! 

Brunton napelemek
Brunton napelemek
Kép forrása: Paraferee

Hirdetés