Bárcsak mindig ilyen „kínt” kellene viselnem

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/07/06
Sigmund Freud szellemét megkísértve a női elme kesze-kusza kacifántos rejtekébe ástam magam
Hirdetés

Ez az erősen felgumizott orr már nagyon ismerős… szó szerint védjegyévé vált annak a Keen márkának, melynek kínálatában ma már a papucstól a bakancsig, az aktivitásunknak megfelelő lábbelit találunk. Megelégedettséggel teszteltük bakancsukat és szandáljukat is korábban az oldalunkon. Legfrissebb szerzeményünk a kicsit kimondhatatlan nevű Owyhee női sportszandál. 

 

82483-541034_443530162335614_1516966604_n.jpg
82483-541034_443530162335614_1516966604_n.jpg

 

Ránézésre is látszik, hogy egy normál utcai viseletre szánt szandálnál többre hivatott. A hatalmas orr gumírozása (egy városi sétánál mindenféleképpen) agresszívebb felhasználást, a vastag talp és erős anyaga stabilitást, a szellős szandál kialakítása komfortosságot nyújt egyben. A teszt modellünk pluszba kifejezetten vízisportokhoz lett tervezve, így a plüss talpbetétet ne keressük, helyette szintetikus anyag van, AEGIS Microbe Shieldbevonattal (hatékonyan akadályozza meg a baktériumok, penész, gombák, és algák elszaporodását). Lévén, sem nem vagyok nő, sem nem fér a 46os uszály méretű lábam a 38as dióhéj nagyságú szandálba, keresnem kellett egy erre alkalmas teszt alanyt… majd Sigmund Freud szellemét megkísértve a női elme kesze-kusza kacifántos rejtekébe ásnom magam.

 

A családban egyébként már van egy gumi orrú „manó cipő”, pont Nekem, így amikor megláttam, mosollyal fogadtam: egy „manó szandál”! Belelépve azt éreztem, hogy az ujjaim viháncolnak, kacarásznak, hogy itt mennyire kényelmes helyük van. A számos bakancsos túra után az első pár terepen megtett szandálos lépés kicsit furcsa volt, mivel a bokámnak több dolga akadt, és kicsit több odafigyelést és rugalmasságot igényelt a megszokottnál. Ha valaki nagyobb hangsúlyt fektetett a félcipős / sportcipős sétáknak, a túraszandálban otthonosan fogja magát érezni elsőre. A vastag talp kitűnően csillapítja az ösvény egyenetlenségeit, és kapaszkodik meg mindenen, ami útjába kerül, legyen az száraz, vagy épp nedves kő, vagy fa. A tankával záródó,gumizsinóros gyorsfűzéssel lábunkra húzható felsőrész, a szélesebb pántokkal kiegészítve jól tartja a lábfejet, az ujjacskák pedig továbbra is kacarásznak kényelmes és jól védett bunkerükben… melynek köszönhetően mit nekünk kő, amit a természetet csodálva nem veszünk észre, és esetleg a gonoszul elénk rontót megrúgjuk. Ráadásul a gumírozás az erőteljesebb lefelé menetekben sem zavaró.

 

Érdekes, hogy a hálóval zárt sarokrész előnye egyben a hátránya is. Bár a szandálos gyaloglás egyik fő bosszúságát, a sarok résznél az apró kavicsok lépéskor bejutását megakadályozza és hálós anyagának köszönhetően szellősen hagyja lábunk ezen részét, ugyanakkor ha oldalról mégis bejutnak eme bosszantó elemek, ki sem lehet rázogatni azokat. Márpedig bejutnak, és eleinte jó játszótárs az ujjacskáknak, úgy kb. 5percig, attól függően, hogy az ember lányának milyen magas a hiszti küszöbe, de azután félig kidugott nyelvvel és a semmibe kutakodó tekintettel próbáljuk fél lábon ácsorogva kijuttatni a hirtelen labirintussá vált talp részről… aminek sok esetben az a vége, hogy le kell vetnünk lábbelink és úgy megszabadulni a vendégektől (a le- és felvételt a sarkunknál kis fülecske segíti).

 

82483-320322_443530215668942_404634672_n.jpg
82483-320322_443530215668942_404634672_n.jpg

 

Amikor vízbe érünk vele, érezni, hogy hazaérkezett. Az orrész továbbra is védi az ujjakat a vízben megbúvó gonosz kövek és sziklák támadásaitól. A talpa tökéletesen tapad a patak talapzatához, annak ellenére is, hogy a sodrás folyamatosan ez ellen dolgozik körülöttünk. A talpat kellemesen hűsíti a víz, valahogy olyan mintha úszna lábunk a szandálban, mégis minden lépésnél kellően tart és stabilan fog. 

 

Patak után szárazföldön folytatva a túrát, nagyon pozitív, hogy nem csúszkál benne a láb, azonban ha van lehetőség a vizes kalandozás után szárítani egy kicsit lábunk, akkor a komfortérzet miatt tegyük meg (már a zebra csíkosra lesülés elkerülése végett is jó tud lenni, egy kis általános lábfejbarnulás). Még egy pozitívum, hogy a túrák végére egyszer sem dörzsölte ki a hálós belső borítás a bőröm. 

 

Zárásként mit mondhatnék még? Részemről tuti lesz helye a hátizsákra felakasztva, ha kanyon túrázni indulunk, vagy ha a túra vége lazábbnak ígérkezik és megszabadulhatok a nyári melegben fojtogató bakancsomtól. Hogy miért a hátizsákon, és nem végig a lábamon? Hááát, ha a gyaloglás közben egyáltalán nincs lehetőség patakba gázolni vele, akkor a nap végén, egy hosszú séta után hiába várok szerelmes, büszke pillantásokat páromtól, merta különböző technológiák ellenére is a műanyagossága miatt lábunk nem fog rózsaillatot árasztani… 

 

No de nem is a szárazföldi patkányoknak tervezték, meg ha mégis vízmentes környezetben használjuk, egy gyors lábmosás után minden említett pillantást be lehet gyűjteni és helyre áll a rend :-) 

 

A szandált a Mountex Kft.-től kaptuk tesztelésre, köszönjük. A Keen W Owyhee két színben 37 és 40.5 méret közötti tartományban, 25 990 Ft áron érhető el a cég webshopjában vagy üzleteiben.

 

Hirdetés