Az osztrák természetjárók és túrázók sikere

Az osztrák természetjárók és túrázók sikere

Gulyás Sára
2013/10/14
Az 5 eurós wc öblítés vitte majdnem csődbe az osztrák hüttéket?
Hirdetés

Az alpesi Szervezetek összefogtak az idei évben és petícióban követelték a kormánytól, hogy 4 millió Euróra növelje a támogatásukat. Az aláírásgyűjtés céljából létrehoztak . A kezdeményezésnek hála szeptemberben a támogatásukra szánt összeget jelentős mértékben felemelték.

Az osztrák emberek nagyon büszkék a természeti adottságaikra, mindent meg is tesznek, hogy minél többen és minél hosszabb ideig élvezhessék azokat. A kultúrájuk szerves részét képezik az alpesi hütték, a hegyeket behálózó túraösvények. A 19. század első felében még csak nehézkesen lehetett feljutni egy-egy hegycsúcsra, néhány bejáratott túraútvonal volt csak és jobb híján, sokszor az állatok tereléséhez kialakított ösvényeken jártak. Úgy 150 évvel ezelőtt ismerték fel, hogy a hegyi turizmus megteremtésének alapfeltételei a kiránduló utak és menedékházak építése. Ekkor alapították az első alpesi szervezeteket is, amelyek magukra vállalták, hogy létrehozzák az utak és házak labirintusát az osztrák Alpokban. Az első általuk épített ház 1907-ben nyílt meg Tirolban Padasterjoch-on. Mára a tizenkét különböző hegyi szervezetnek 475 menedékház, amely 25.000 alvóhelyet jelent, és 50.000 km hosszú hegyi úthálózat van a birtokában. Ezek rendben tartása, folyamatos korszerűsítése a rengeteg önkéntes segítsége ellenére is, csak igen nagy erőfeszítések árán megy. A hegyi infrastruktúra fenntartása és fejlesztése nem csak a több ezer osztrák túrázó miatt fontos, rengeteg külföldi turista jár a világ minden pontjáról Ausztriába sportolni vagy pihenni. Többek között mi is érdekeltek vagyunk, hogy sikerrel járjanak az alpesi szervezetek és elegendő anyagi forrást szerezzenek a munkájukhoz, hiszen rengeteg magyar jár a szomszédos Ausztriába kirándulni, túrázni, klettersteigezni vagy éppen sziklát mászni.

 

Alpenvereine- osztrák hütték büdzsé gondjai
Alpenvereine- osztrák hütték büdzsé gondjai
Kép forrása: http://petition.prohuettenundwege.at/

 

A regnáló politikai törvényhozók eddig természetesnek vették az alpesi szervezetek munkáját, ugyanakkor az anyagi támogatásukat nem, annak ellenére, hogy a költségek folyamatosan nőnek, a természetvédelmi előírások betartásához szükséges átalakítások, beruházások költségei is magasak. Számokkal kifejezve ez röviden annyit jelent, hogy míg 1992-ben 2,18 millió Eurót kaptak, 2013-ban már csak 1,5 millió Eurót, ami kevesebb, mint a 30 százaléka a 21 évvel ezelőtti támogatási összegnek.

Érvelésükben kitértek arra is, hogy a kormány sok pénzt költ többek között a fürdők építésére (700.000 Euro) vagy a Nemzeti Operára (38 millió Euró), amit megértenek a szervezetek, de úgy érzik nekik is járna a magasabb összeg, éppen ezért csak azt szeretnék elérni, hogy egy fajta egyensúlyba kerüljenek a támogatás alá eső területek.

A szervezetek talán legsúlyosabb érve, hogy a biztonságot mindenekelőtt fontos szempontként kell szem előtt tartani, de megfelelő anyagi keretek nélkül, nem tudják lehetővé tenni, hogy a hegyekben pihenni vágyók biztonságosan élvezhessék a túra utakat, házakat. Komoly anyagi veszteség az egész ország számára, ha ösvényeket kell lezárni, vagy menedékházak nem tudnak kinyitni egy szezonra, mert nincs elég forrás a rendbe tételükre.

A petíció célja, hogy az anyagi támogatás növelésével ismerje el a kormány az alpesi szervezetek értékteremtő munkáját és az ország, mint kedvelt turisztikai célpont, életében játszott meghatározó szerepüket. A kitűzött célt elérték, 128.423 fő írta alá a dokumentumot, a pénzügyminiszter asszony pedig szeptember 19-én kelt levelében értesítette az alpesi szervezeteket, hogy 3,6 Millió Euróra növelte a támogatásukat a kormány. Valamint biztosítja a fenntartókat, hogy ez az összeg rendelkezésükre fog állni 2014 és 2017 között is minden évben. A pártok egyöntetűen kiálltak a keretösszeg növelése mellett, felismerték a szervezetek fontosságát. Példaértékű győzelem ez, amely bizonyítja, hogy egy jó ügyért érdemes kiállni!

 

Érdekességek
- akár 5 Euróba is kerülhet egyet öblítés egy menedékház vécéjében, míg egy egyszerű háztartásban a ’nagy’ öblítés is mindössze 10 Centbe kerül
- 1 kWh áram 4 Euróba is kerülhet egy magashegyi szobában, lent a völgyben 7,3 Cent az ára ugyanennyi áramnak
- 2,5-ször drágább építkezni a hegyen, mint a völgyben
- 32.000 ember gondoskodik a hegyi infrastruktúráról
- 3,8 millió euró értékű munkát végeznek az önkéntesek évente

 

Alpenvereine- osztrák hütték büdzsé gondjai
Alpenvereine- osztrák hütték büdzsé gondjai
Kép forrása: http://petition.prohuettenundwege.at/

 

Források
alpenverein.at

news.at

Hirdetés