Amitől színesebb a világ - Karotinoidok

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/03/14
Az élővilág szemet gyönyörködtető színorgiáját más növényi festékanyagokkal együtt hozzák létre: az egészségvédő Karotinoidok. Elgondolkodott már azon, hogy minek köszönhetik a virágok, a termések változatos, élénk színüket, a füvek, a lombok a zöld megszámlálhatatlan árnyalatát? ősszel a lombhullató fák levelei mitől lesznek vörösek, sárgák vagy barnák? Miért változik a homár barnáskék színe főzés közben pirosra?
Hirdetés

Mitől rózsaszín a lazac húsa, vagy a flamingó gyönyörű tollazata? Mitől olyan csillogó a vadon élő állatok szőre, színpompás a tolla? Miért ragyog egyes emberek bőre és tekintete késő délután, munka után is, míg mások a reggeli formájukhoz képest összetörtnek tűnnek, bőrük szinte szürkés árnyalatú?
A kutatók a XX. század elején több színes növényi vegyületet különítettek el, melyek hatása megegyezett, vagy hasonlított az A-vitaminhoz. Ez a vegyületcsalád, melynek ma több mint 700 tagját ismerjük: a karotinoidok. Kezdetben kizárólag az A-vitamin előanyagának (provitamin) tekintették. Már tudjuk, hogy egészségünk szempontjából ugyan olyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok, és csak néhányat képes a szervezet A-vitaminná alakítani (alfa-, béta-karotin, kriptoxanthin). Esszenciális vegyületek, szervezetünk nem képes előállítani őket, csak növényi táplálékkal jutunk hozzá.
A természetben soha nem önállóan fordulnak elő, egy-két főalkotórész mellett számtalan kis mennyiségű karotinoidból áll a színt adó vegyületcsoport. Pl. a görögdinnye két fő alkotója a sárga béta-karotin és a piros likopin. Arányuktól függően a gyümölcshús sötétvöröstől halványsárgáig változhat. Az érett piros paprika több mint száz festékanyagot tartalmaz.
A karotinoidok biológiai szerepe a szervezetünkben eltérő. Az antioxidáns hatású karotinoidok, szinergikusan (egymás hatását erősítve) védik szervezetünk biokémiai folyamatait. A szabad gyökök valamennyi molekulában károsodást idéznek elő, ezáltal különböző betegségek (szív- és érrendszeri, bőr � szem, valamint daganatos elváltozások) kialakulását segítik elő. Számos betegség jellemzője a vérben mérhető karotinoidszint csökkenése. Hormonális fogamzásgátlót szedő, ill. a változókor tüneteit csökkentő hormonkezelésben részesülő nőknél is csökken a vér karotinoid tartalma.
A karotinoidok gátolják a daganatsejtek osztódását. Csökkentik a tüdő-, a nyelőcső-, a gyomor-, a vastag- és végbél-, a mell- és méhnyakrák kialakulásának kockázatát.
b-KAROTIN
Szervezetünk A-vitamin szükségletét, b-karotinnal a túladagolás veszélye nélkül biztosíthatjuk. Ebből a provitaminból a szervezet csak a szükséges mennyiségű A-vitamint állítja elő. A b-karotint tartalmazó ételek általában narancs- vagy citromsárgák, zöld levelesek.
Az A-vitamin-pótlás csökkenti a nyálkahártyákon és a bőrön keresztüli fertőzések veszélyét, valamint a légutak megbetegedésének kockázatát. Segít a gyulladt nyálkahártyák egészségének helyreállításában, és elősegíti a már kialakult fekélyek gyógyulását.
A bőr zsírsejtjeiben feloldódva óvja a bőrt az UV sugárzás okozta károsodástól (pl. leégés). Védi a köröm, a haj és a bőr egészségét.
A b-karotin nem alakulhat át tökéletesen A-vitaminná cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés vagy súlyos májelégtelenség esetén.
Likopin
Szervezetünkben a karotinoidok közül a likopinból található a legtöbb. A májban, a tüdőben, a mellékvese-kéregben, a herékben, a prosztatában, a mandulákban, a vastagbélben és a bőrben halmozódik fel.
A likopin akadályozza az LDL koleszterin oxidációját, ami érelmeszesedést, ezáltal szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Gátolja a hályogos megbetegedések és a sárgafolt-elfajulás kialakulásának kockázatát. Védi a bőrt a káros UV sugárzással szemben.
A daganatos sejtek között a kapcsolattartás gátolt, ezért kontroll nélkül szaporodnak. A karotinoidok (főként a likopin és a béta-karotin) legfontosabb tulajdonsága a gátolt kapcsolat helyreállítása, a daganatsejtek burjánzásának akadályozása. A paradicsomtartalmú ételek fogyasztása csökkenti a prosztata és az emésztőszervi daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A feldolgozott paradicsom sokkal hatásosabb, mint a friss. A hőkezelés során ötször annyi likopin szabadul fel, mint amennyit a nyers gyümölcs tartalmaz.
Jó likopin forrás a görögdinnye, a paradicsom, a vörös húsú grapefruit, a papaya és a csipkebogyó.
Lutein
Éleslátásunkat a szem retináján sárgafoltnak nevezett terület biztosítja. A sárgafolt (makula) fontos alkotói a lutein és a zeaxanthin, melyek nélkülözhetetlenek a szem egészséges működéséhez. A makula elváltozása (degeneráció) komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezethet. A karotinoidok, mint egy belső napszemüveg, kiszűrik a káros UV sugárzást. Hiteles klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy rendszeres lutein és zeaxanthin fogyasztás mellett kevésbé alakul ki a makula degeneráció. A lutein felesleg zeaxanthinná alakul át.
Étrendünk döntően befolyásolja a szem védelmét, mivel táplálkozásunktól függ, hogy elegendő lutein jut-e a makulához. Vizsgálatok szerint, a napi szükséges 6 mg luteinből az átlagos európai étrend csak 2 mg-ot biztosít szervezetünknek.
Néhány élelmiszer karotinoidtartalma
A táblázatból jól látható, hogy a vitaminokkal ellentétben, a táplálék karotinoid tartalma főzés hatására nő. A növényekben erősen kötött karotinoidok (kevés zsír jelenlétében) hő hatására kioldódnak, és jobban hasznosítható szerkezetűvé alakulnak át.
És mitől lesz vörös a homár? A rákok páncélja a táplálékukban (planktonok, algák) található karotinoidokat fehérjékhez kötve raktározza. Főzés közben a karotinoidok felszabadulnak. Egy ilyen tengeri eredetű karotinoid, az asztaxanthin hozzájárul a homár színváltozásához, csakúgy, mint a lazac, a flamingó rózsaszínéhez. Klinikai vizsgálatokban az asztaxanthin hatékonynak bizonyult a baktériumokkal szemben, csökkentette a gyomorhurut kialakulását a Helicobacter pylori pozitív páciensek esetében is.
A levelekben lévő festékanyagok színét a klorofill erőteljes zöld színe elfedi. ősszel, a klorofill lebomlásakor előtűnő karotinoidok, antociánok festik a leveleket színesre.
Ha elegendő karotinoidot fogyasztunk szemünk, bőrünk, körmünk, hajunk állapota tükrözi jótékony hatásukat az egészségi állapotunkra.
Dr. Asbóth Mária

Zöldség, gyümölcs*

Béta-karotin

Alfa-karotin

Lutein, zeaxanthin

likopin

kriptoxanthin

Alma, nyers

0,026

-

-

-

-

Brokkoli, főtt

1,300

0,001

0,120

-

-

Fűszerpaprika

2,200

0,060

6,800

-

-

Görögdinnye

0,230

0,001

0,014

4,100

-

Kelkáposzta

4,700

-

21,900

-

-

Mangó

1,300

-

-

-

0,054

Papaya

0,099

-

-

-

0,470

Paradicsom, nyers

0,520

-

0,100

3,100

-

Paradicsom, püré, konzerv

1,700

-

0,190

6,500

-

Sárgarépa, főtt

9,800

3,700

0,260

-

-

Sárgarépa, nyers

7,900

3,600

0,260

-

-

Spenót, nyers

4,100


Forrás: Fittség.hu
Hirdetés
Hirdetés