Menü

2009.12.30.     Hozzászólás 0

Téli loop-lecke

Mondogatják, hogy könnyű, mégis kevesek tudják ezt a látványos manővert. Valóban olyan könnyű?

Esik a hó (már ahol...), hideg van, a tavak is befagynak lassan. Szörfözni itthon egyre nehezebb, viszont az ünnepek alatt több idő marad arra, hogy fejben összerakd a trükköket. Hogy ne feledkezz meg legkedvesebb sportodról még a nagy szilveszter előtti nyüzsgés közepette sem, fogadd el tőlünk illetve Jandl - Scoop - Norbitól ezt a loop-oktatást.

Talán mindenki kedvence.
Mondogatják, hogy könnyű, mégis kevesek tudják ezt a látványos manővert. Valóban olyan könnyű?

Hát nem, legalábbis annak, aki nem elég bátor megpróbálni, még nem képes az ugrást kontrollálni, és nincsen még kezeli megfelelően a rigget.

A loop egy szép ugrás, ahol gyakorlatilag elrántatod magad a vitorlával úgy, hogy kontrollálod a megfelelő landolás érdekében. Technikailag tényleg nem nehéz, viszont kifinomult érzék kell az irány és a magasság, kiválasztásában. A megfelelő landolás általában eltart egy darabig, amíg ráérzel.

Nagy szél, jó hullám, (amiről el tudsz ugrani), kis felszerelés segít a sikerben. A legjobb a félszél, gyengébb szélben ¾szél, és szembe hullám.

Elugrás előtt akassz ki, fogj szélesen, keresd a megfelelő rámpát.

Az elugrás után, már a levegőben a riggre koncentrálj, kicsit told előre az árboc kezed, testsúlyodat ne told előre a vitorlával. (kis hullámon, ez fájdalmas lehet). Hirtelen rántsd meg teljes erővel a vitorla kezed (hátsó kéz), mintha át akarnád húzni a vitorlát a deszka fenekén, az a legjobb, ha meg is nézed, hogy áthúztad-e? (azaz a rotáció indításakor hátranézel)

Ha elindult a forgás, már nincs visszaút, ne engedd el a bummot, csak várd a becsapódást. Ha bátran neki mész, általában át is pörgöd, ha hezitálsz, a landolás kemény lesz. (ruha nélkül ne próbáld).

A Speed loop oldalra csavarás. A deszka orra azért ér bele néha a vízbe, mert a szél előre kicsit lefelé ránt, ha még te is a súlyoddal rásegítesz, akkor előre belevág a vízbe, nem tudod átpörögni. (főleg simább vízen).

A vitorlát át kell rántanod a hátsó kezeddel a szélen, hogy a vitorla másik oldaláról kapja a szelet, ami át is dob majd az új irányba. Ha szél felé ugrod a távolság túl nagy, amit pörögnöd kell, így, ha csak nincs igen viharos idő (7-8 Bft.), a sikeres landolás elmarad.

Az elején túlpörögni nem tudod így inkább jobb ha minél távolabb ugord a széltől, (3/4 szél), hogy kevesebbet kelljen forognod.

A kezdeti magasság szintén hozzá segíthet a puha vízre érkezéshez. Erő nélkül nincs loop, ezért kell a határozott szél (5-6 Bft.) és a te bátorságod!

Ha eldöntöd, hogy megtanulod, go for it! Ha nem gyönyörködj, és irigykedj:) De itt fél megoldás sajnos nem létezik!

 

www.scoop-windsurfing.com

Olvass többet a témáról: surf

Ajánló

 • Tesztnap áprilisban!

  Hirdetés

  Tesztnap áprilisban!

  44 kiállító, 70+ márka. Gyerekprgramok, kerékpárverseny, futóedzések, ...

 • Utcai futócipő teszt 2018

  Utcai futócipő teszt 2018

  12 futócipő éles bevetésen

 • Tesztnap 2018 - ha indok kell...

  Tesztnap 2018 - ha indok kell...

  2018. április 22. Kamaraerdő

 • Futócipőt szín alapján?

  Hirdetés

  Futócipőt szín alapján?

  Miért nem teszteled inkább?

 • Kerékpáros értelmező kéziszótár

  Kerékpáros értelmező ...

  A-tól Z-ig enciklopédia kerékpáros ...

 • Kerékpár katalógus 2018

  Kerékpár katalógus 2018

  A 2018-as év kerékpárkínálatának ...