Téli loop-lecke Hír

Windsurfing.hu;http://www.windsurfing.hu
2009/12/30
Mondogatják, hogy könnyű, mégis kevesek tudják ezt a látványos manővert. Valóban olyan könnyű?
Hirdetés
Esik a hó (már ahol...), hideg van, a tavak is befagynak lassan. Szörfözni itthon egyre nehezebb, viszont az ünnepek alatt több idő marad arra, hogy fejben összerakd a trükköket. Hogy ne feledkezz meg legkedvesebb sportodról még a nagy szilveszter előtti nyüzsgés közepette sem, fogadd el tőlünk illetve Jandl - Scoop - Norbitól ezt a loop-oktatást.
Talán mindenki kedvence. Mondogatják, hogy könnyű, mégis kevesek tudják ezt a látványos manővert. Valóban olyan könnyű?
Hát nem, legalábbis annak, aki nem elég bátor megpróbálni, még nem képes az ugrást kontrollálni, és nincsen még kezeli megfelelően a rigget.
A loop egy szép ugrás , ahol gyakorlatilag elrántatod magad a vitorlával úgy, hogy kontrollálod a megfelelő landolás érdekében. Technikailag tényleg nem nehéz, viszont kifinomult érzék kell az irány és a magasság, kiválasztásában. A megfelelő landolás általában eltart egy darabig, amíg ráérzel.
Nagy szél, jó hullám , (amiről el tudsz ugrani), kis felszerelés segít a sikerben. A legjobb a félszél, gyengébb szélben ¾szél, és szembe hullám.
Elugrás előtt akassz ki, fogj szélesen, keresd a megfelelő rámpát.
Az elugrás után, már a levegőben a riggre koncentrálj , kicsit told előre az árboc kezed, testsúlyodat ne told előre a vitorlával. (kis hullámon, ez fájdalmas lehet). Hirtelen rántsd meg teljes erővel a vitorla kezed (hátsó kéz), mintha át akarnád húzni a vitorlát a deszka fenekén, az a legjobb, ha meg is nézed, hogy áthúztad-e? (azaz a rotáció indításakor hátranézel)
Ha elindult a forgás, már nincs visszaút , ne engedd el a bummot, csak várd a becsapódást. Ha bátran neki mész, általában át is pörgöd, ha hezitálsz, a landolás kemény lesz. (ruha nélkül ne próbáld).
A Speed loop oldalra csavarás . A deszka orra azért ér bele néha a vízbe, mert a szél előre kicsit lefelé ránt, ha még te is a súlyoddal rásegítesz, akkor előre belevág a vízbe, nem tudod átpörögni. (főleg simább vízen).
A vitorlát át kell rántanod a hátsó kezeddel a szélen , hogy a vitorla másik oldaláról kapja a szelet, ami át is dob majd az új irányba. Ha szél felé ugrod a távolság túl nagy, amit pörögnöd kell, így, ha csak nincs igen viharos idő (7-8 Bft.), a sikeres landolás elmarad.
Az elején túlpörögni nem tudod így inkább jobb ha minél távolabb ugord a széltől, (3/4 szél), hogy kevesebbet kelljen forognod.
A kezdeti magasság szintén hozzá segíthet a puha vízre érkezéshez. Erő nélkül nincs loop, ezért kell a határozott szél (5-6 Bft.) és a te bátorságod!
Ha eldöntöd, hogy megtanulod, go for it! Ha nem gyönyörködj, és irigykedj:) De itt fél megoldás sajnos nem létezik!
klikk a képre a videóhoz!
 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés