Planneralm

Planneralm Sípálya információk

A síterep zárva
3.011.02.0
506km
1600-2200m
3 Húzólift
2 Ülőlift
2024-03-23
0
km
2024-05-26
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Planneralm

Az „alm” kifejezés hallatán először a kis hegyi gazdaságok jutnak az eszünkbe és bár Planneralm már több, mint 100 éve síközpontként üzemel, az embernek mégis van egy olyan feelingje, hogy a falu egy néhány házikóból álló, alpesi legelőn elterülő kis alm. Az 1600 méteren fekvő falu Obersteiermark egyik legmagasabban fekvő sícentruma, ami abszolút hóbiztosságot jelent. Már a múlt század elején is azért jártak ide a síelők, mert szezon elején és végén sokkal hamarabb, illetve később (is) volt itt síelhető hó, mint a régió más síterepein. Ez ma is így van, annyi különbséggel, hogy mivel a globális felmelegedés már ebben a magasságban is érezteti hatását, novemberben, illetve áprilisban többnyire már csak hóágyúkkal tudják biztosítani a megfelelő hóminőséget. Ez azonban tökéletesen működik, főleg, hogy a kovid időszak alatt a síterep teljes hóágyú rendszerét lecserélték a legmodernebb technikára. Sajnos a fejlesztésbe nem fért bele az online jegyvásárló rendszer bevezetése, csak a helyszínen tudjuk megváltani az országos átlagnak megfelelően árazott bérleteinket. A több napos változatok a Schneebaren régió többi pályájára is érvényesek.

A pályák

A nagy magassághoz viszonylag kevés, mindössze 15 kilométernyi pálya társul, melyek többsége pirosra értékelt, igaz, a piros jelzés a pálya alsóbb részein sokszor túlzónak bizonyul. A pályák szélesek, apró erdősávokkal különülnek el egymástól. Ezeken a részeken a fák elhelyezkedése ritkás, így nagyon jó móka a fák között szlalomozni (persze kellő óvatossággal). Összesen két ülő és két húzólifttel juthatunk fel a hegyre. A kezdők számára külön, a pályáktól teljesen elkülönített tanulórész működik, melyen további 3 húzólift is van, így Planneralm a sok piros jelzés ellenére kiválóan alkalmas családi síelésekre. A sítúrázók és a freeriderek sem fognak itt unatkozni, rengeteg útvonal közül lehet válogatni. Külön kiemelendő, hogy Planneralmon karbantartott (értsd: kezeletlen, de kontrollált lavinákkal biztosított) freeride „pályák” üzemel, amilyet kevés más helyen látunk a térképen. Lehetőség van továbbá kezelt pályákon sífutni és szánkózni is, ráadásul mindkét pálya használata ingyenes.

Szállások, gasztronómia

Talán meglepő, de hüttéket csak a pálya alján találunk, igaz ott szép számmal. A steier konyha három nélkülözhetetlen alapanyaga az alma, a bor és a sütőtök, a házanként változó specialitásokat mindenképp érdemes kipróbálni. A planneralmi síelés egyik legnehezebb része, hogy találjunk szállást. Igen népszerű helyről van szó és ehhez képest az elérhető vendégéjszakák száma kevés. Főleg kisebb apartmanházakat találunk a faluban, de akad azért néhány nagyobb hotel is. A környéken kényelmesen elérhető távolságon belül nem nagyon van más lehetőség, így érdemes időben elkezdeni a sítúra szervezését. 

Planneralm síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
53 €
Gyerek
27 €
1 Napos
26 €
53 €
130 €
(Összehasonlítva Ausztria síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Planneralm sípályához

Szerintetek Planneralm...

2014-02-20
Kezdőknek: nem a legjobb a kezdő(avagy baby) pályája, rövidke is és kifutó sincs. De a terepen minden egy helyen van.
Profiknak: Nem túl hosszúak a pályák, de változatos meredekségűek és éppen megfelelően szélesek
Freeride-ra: Felvonóval is megközelíthetőek a freeride zónák, de kalandokba is lehet bocsájtkozni, ha arra van kedve az embernek. Kicsi mászással el lehet csúszni a "bánatba"
Családosoknak: Minden egy helyen, gyalogosan 5 perc alatt bejárható minden.
Snowboardosoknak: Biztos jó, nem tudom :)
Jártál már PLANNERALM síterepén? Mondd el a véleményed!