Saját sífelvonó a hátizsákban

Saját sífelvonó a hátizsákban

Kakuk András
Kakuk András
2022/01/21
Saját sípálya bárhol
Hirdetés

Saját sípálya, saját felvonóval bárhol

Imádunk síelni, imádunk freeride-olni, sítúrázni, de valljuk be mindenkinek eszébe jutott már, hogy túl zsúfolt a sípálya, drága a síbérlet vagy fárasztó a sítúrázás felfele, cserébe lefele keveset csúszhatunk.

Több alternatív mód is létezik az álomsíelésre, de  mindegyik elég borsos áron. Helisí, sítúrák ratrakkal stb...Lehet, hogy eljött a végleges megoldás? A zoaeng.com mögött álló Robert Button mérnök ugyanis mobil, saját sífelvonót fejlesztett, amit a zsákunkban cipelhetünk és szinte bárhol felszerelhetjük.

Zoa PL1 sífelvonó

Maga a kütyü 4.8 Kg-ot nyom, ehhez még hozzá kell számolni a hozzá tartozó kötél tömegét. A kötél tömege 6.61 gramm méterenként és max 800 méter a "hatótávja". Ez azt jelenti, hogy a saját felvonónk összsúlya kb. 10 Kg. Nem kevés, de a cél szentesíti az eszközt! A Zoa cserélhető líthium-ion akkumulátorral működik, ami természetesen felveti azt a kérdést, hogy hidegben, mennyire megbízhatóan működik és egyáltalán egy töltéssel mennyit bír? Kérdésünkre a fejlesztő azt válaszolta, hogy a használó súlyától, az emelkedő dőlésszögétől függ, de a tesztjeik alapján a következő értékeket kommunikálják:

 

Az aksi hatótávja
Síelő össztömege Max. szint (15 fokos emelkedővel)
64 Kg 1140 m
74 Kg 970 m
82 Kg 850 m
91 Kg 750 m

 

Saját sífelvonó a hátizsákban-4

Elég kicsi, hogy beférjen a zsákba
Saját sífelvonó a hátizsákban-4
Forrás: Zoaeng.com

A működése:

A Zoa Pl1-t először elrejtjük a zsákunkban és a kiszemelt helyen felvisszük a felső rögzítési ponthoz. Ez a pont lehet egy fa vagy épített hógomba, egy hócövekkel épített stand. (ennek építéséhez azért téli hegymászó ismeretek szükségesek. - a szerk. )

Ha kész a rögzítés, a kötelet levisszük a lejtőnk aljára, majd rászereljük a felvonónkat. Ezek után semmi más dolgunk sincs, csak kiélvezni a privát lejtőnket. A Zoa PL1 egyelőre fejlesztési stádiumban van és amint az ezen a videón is látszik, van még vele teendő. A megfelelő élményért egy fémdrót hurkot is tervezett rá Robert, ami akkor jön jól, ha meredek emelkedőn húzatjuk magunkat. Ebben az esetben az eszközt magunkhoz (a beülőnkhöz) tudjuk csatolni karabinerrel.

A termék hamarosan Kickstarter kampánnyal fog indulni. Az áráról azt nyilatkozta a fejlesztő, hogy kb. a magas kategóriájú MTB villák árában lesz. Szóval min. 1000 EUR...

Saját sífelvonó a hátizsákban-1
A felvonó használati utasítása
Saját sífelvonó a hátizsákban-1
Forrás: Zoaeng.com

 

 

Hirdetés