Mi az a dinamikus árképzés?

Mi az a dinamikus árképzés?

Kakuk András
Kakuk András
2023/01/30
Egyre több sípályán vezetik be...
Hirdetés

Hogy határozzák meg a síbérletek árait? 

Alapvetően ahhoz szoktunk hozzá, hogy minden síterepnek van napi, többnapos, szezonbérlet árai és ha szerencsénk van akkor 4 órás vagy délelőtti is. Az árakat szezon előtt közzéteszik és mi azzal tudunk számolni. A legtöbb helyen azzal szokták még bonyolítani, hogy több időszakra  bontják a szezont. Köztudott, hogy Karácsonykor és Szilveszterkor mindig drágábbak a jegyek. Ugyanígy biztosra vehetjük, hogy január első fele olcsóbb, majd március közepéig-végéig ismét drágább. Síterepe válogatja, hogyan hívják az időszakokat. Elő-, fő-, top-, utószezon...

Aztán jött a dinamikus árképzés

Először talán svájci terepeken találkozhattunk az ún. dinamikus árképzéssel. Ez nem más mint, a kereslet és egyéb tényezők alapján folyamatosan változó árak, amit már máshol pl. a fapados légitársaságoknál megszokhattunk. 

Mik ezek a tényezők? 

Egy síbérlet, síjegy árát meghatározza, hogy előre online vagy a helyszínen vesszük-e meg, hogy hétköznapra vagy hétvégére vagy akár az is, hogy szép idő lesz-e az adott napon vagy sem. Nem meglepetés, de a jó előre online, egy borús hétköznapra váltott síjegy lesz valószínűleg a legolcsóbb. 

Egy síterep-üzemeltető célja ezzel, hogy egy adott napon ne legyen zsúfolt a pálya, előre tudjon tervezni és persze, hogy maximalizálja a profitját. 

Hirdetés