Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban

Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban

Takács Viktor
Takács Viktor
2023/01/30
Magyar sípálya fejlesztések a 2022-2023-as síszezonban, új felvonók, hóágyúk, infrastruktúra
Hirdetés

Bár Magyarország továbbra sem, sőt, az egyre melegebb teleknek „hála”, egyre kevésbé ideális hely arra, hogy sípályákat üzemeltessünk, azért szépen lassan gyarapodik a lehetőségek száma. Ahogy arról tavaly télen már beszámoltunk, az olyan nagyobb síterepeken, mint Mátraszentistván vagy Eplény, komoly fejlesztések történtek az elmúlt években. Épültek új felvonók, modernizálták a hógyártó berendezéseket vagy kialakították pl. a 21. században egyre inkább elvárt online jegyvásárlási rendszert. Ezekkel a több száz millió forintos fejlesztésekkel azonban hála Istennek nem ért véget a magyar sísport modernizálása és tárházának kiszélesítése, az idén is számos helyen találkozhatunk új dolgokkal.

Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-3
Sífutó nyom
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-3
Forrás: Normafa Park facebook

Normafa

Az első és talán legfontosabb újdonság a 2022-2023-as síszezonban, hogy jó pár éves huzavona után végre a Normafán is hóágyúkat telepítettek, így egy komolyabb tél esetén akár 90-100 napos síszezonra is lehet majd számítani. Az üröm az örömben, hogy ez a beruházás egyelőre csak a sífutóknak és a szánkósoknak kedvez, ugyanis az „alpesi” lesiklópályák esetében továbbra sincs keret arra, hogy felvonó és hóágyú rendszer épülhessen. A pályák egyelőre mindenki számára ingyenesen használhatók, de a tervek szerint a Szent Anna kápolna melletti sífutópálya használata a jövőben díjköteles lesz majd. A sípályák fejlesztése mellett a Normafa Park épületei is megújultak, így a sportolás fáradalmait is modern környezetben pihenhetjük ki pl. a Síházban vagy a klasszikus magyar ételeket árusító pavilonok valamelyikében.

Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-4
Esti sífutás Normafán
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-4
Forrás: Partics Péter

Sátoraljaújhely

Komoly fejlesztések történtek a Zemplén Kalandparkban is, ahol a sátoraljaújhelyi sípálya is található. A tavaly télre beígért magashegyi libegő átadása kis csúszással ugyan, de azóta megtörtént, így most már sokkal könnyebb elérni a sípálya hegyállomását. Ezen libegő legnagyobb különlegessége, hogy ez lett Magyarország első kabinos felvonója, mely nagy kapacitásának köszönhetően ezentúl ugyanazon idő alatt gyakorlatilag kétszer annyi ember juthat fel a hegyre, mint korábban. A Zemplénben azonban ezzel nem érnek véget a fejlesztések! Egy vadiúj lift, a Szár-hegyi libegő építésének munkálatai jelenleg is folynak, melyen az ülések száma Tóth Csaba, a Zemplén Kalandpark igazgatójának elmondása szerint nagyjából duplája lesz a magashegyi libegőjének, így ismét jelentősen nő a felvonók összkapacitása, nem beszélve arról, hogy a hegyen való síelési variációk lehetősége is bővül. 

Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-2
Magashegyi libegő
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-2
Forrás: Zemplén Kalandpark

Visegrád

A visegrádi Nagy Villámon vadonatúj hóágyú rendszer került beszerzésre, azonban annak ellenére, hogy ez óriási előrelépés a hosszabb síszezon felé, sajnos ez a kapacitás egyelőre nem teszi azt lehetővé, hogy a sípálya hógyártás terén komoly vetélytársa legyen a konkurenciának. A hóágyúk száma egyelőre nem elég arra, hogy kellően hideg időjárás esetén az egész pályát egyszerre havazzák be, így az üzemeltetők arra kényszerülnek, hogy az ágyúk folyamatos mozgatásával alakítsanak ki megfelelő vastagságú hóréteget. Ennek eredményeképpen a teljes művelethez több időre van szükség és még ha meg is kockáztatják azt, hogy az ideálisnál vékonyabb hóréteg esetén is kinyitják a pályát, azt egy kis felmelegedés sokkal hamarabb tönkre tudja tenni, mint normál esetben tenné. További rendszerbővítésről egyelőre nincs hír, reméljük, hogy a jövőben még több havat tudnak majd gyártani a Nagy Villámon!

Dobogókő

Több más sípálya fejlesztés is folyamatban van hazánkban. Az egyik legnagyobb ígéret a dobogókői sípálya komplex fejlesztése, melyre még a kovid előtt, 2017-ben szavazott meg közel 1 milliárd forintot a magyar kormány. Ebből a projectből egyelőre sajnos csak a pályánál található Zsindelyes vendégház felújítása valósult meg, azonban az a stratégiai fejlesztési program, melybe ez a beruházás is tartozik, egészen 2030-ig tart, így bőven van még idő a további munkálatokra. Konkrét ütemtervről nincs tudomásunk, mi is kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-6
A Zsindelyes Vendégház
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-5
A Zsindelyes belülről
Magyar sípálya fejlesztések 2023-ban-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés